UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 205

Прокопенко Андрій

Ексголова Чернігівської обласної державної адміністрації
Ексголова Чернігівської обласної державної адміністрації

Попередня посада: голова Одеського обласного передвиборчого штабу партії "Слуга народу" на парламентських виборах.

Народився 10 січня 1982 року в Києві.

Закінчив філософський факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка (2003), кандидат філософських наук (2007). Видав монографію "Освіта як чинник соціальних змін" (2008).

Протягом 2007-2009 років вивчав політичний менеджмент в Інституті Роберта Шумана (Будапешт, Угорщина), навчався в Московській школі політичних досліджень, британському Королівському інституті зв'язків із громадськістю (CIPR), Українській школі політичних студій. У 2018 році дистанційно пройшов курс зі стратегічного менеджменту в Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана (Німеччина), а наступного року вступив до Національної академії державного управління при президентові України, де навчається за спеціалізацію "Управління регіональним розвитком".

Політтехнолог. Має 15-річний досвід організації виборчих кампаній в Україні, Грузії, Польщі та Росії. Вільно спілкується українською, російською та англійською мовами.

Профіль на Facebook.

Профіль на Wikipedia.

Кар'єра

Навчання в університеті Шевченка поєднував з роботою вчителем історії в Київський спеціалізованій школі №114. Вигравши в 2003-му конкурс "Студенти для Парламенту", почав працювати помічником головного редактора видавництва Верховної Ради, а згодом — експертом з виборчих питань Фонду "Відкрите суспільство".

У 2004 році Прокопенко став співавтором посібника "Я — спостерігач" й організатором всеукраїнських тренінгів для членів виборчих комісій і спостерігачів. Співпрацював зі штабом кандидата в президенти Віктора Ющенка, зокрема був спостерігачем у закордонному окрузі.

У 2005-2006 роках брав участь у виборчих кампаніях у Росії, Польщі та Грузії, зокрема до Московської міської думи та польського Сейму. // theБабель Паралельно працював у дослідницькому відділі центрального виборчого штабу "Блоку Юлії Тимошенко".

У 2007-2010 роках Андрій Прокопенко входив до Експертної Ради Комітету Верховної Ради України з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва.

У 2009-2010 роках очолював групу політтехнологів штабу кандидата в президенти Юлії Тимошенко в Дніпропетровській і Луганській областях.

У 2010-2011 роках був керівником штабу на виборах мера Алушти й депутатів Верховної Ради Криму, працював керівником політтехнологічної групи з побудови та організаційного розвитку політичної партії "Грузинська партія" (Тбілісі, Грузія), був головою Тольяттинского регіонального виборчого штабу на виборах у Державну Думу й Самарську обласну думу. // Слово й Діло

У 2009-2012 роках був партнером, керівником практики в Україні консалтингової компанії GR Research & Consulting Center, однієї з перших російських лобістських компаній.

У 2012-2013 роках відповідав за організаційні трансформації в міжнародній нафтовій компанії "ТНК-ВР". Працював Радником Віце-президента, а згодом очолив департамент комунікацій та корпоративних ЗМІ "ТНК-ВР Менеджмент". Після поглинання компанії "Роснафтою" повернувся до політтехнологічної практики, ставши в 2013 році головою штабу на виборах мера російського Воронежа й на виборах місцевих депутатів.

У 2014 році заснував агенцію "Прокопенко та партнери. Політичний менеджмент", яка організовує виборчі кампаній "під ключ". Того ж року був керівником штабу на виборах до Верховної Ради по округу в Чернігові. Його кандидат здобув перемогу.

На місцевих виборах у 2015 році команда Прокопенка встановила рекорд України, "завівши" 1868 монопартійних депутатів у ради різних рівнів у межах одного регіону.

31 жовтня 2019 року Президент Володимир Зеленський Указом № 794/2019 призначив Андрія Прокопенка головою Чернігівської обласної державної адміністрації.

12 вересня 2020 року Прокопенко подав у відставку через "позбавлення впливу на кадрову політику".

16 вересня 2020 року  Кабінет міністрів України погодив звільнення Андрія Прокопенка з посади голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

Політичний бекграунд

Андрій Прокопенко був помічником нардепа VIII скликання Гліба Загорія (БПП) на громадських засадах, а з 2013 до 2015 року був членом політичної партії "Сила людей". Протягом 2017-го співпрацював з "Аграрною партією України", у березні 2018 року став заступником голови Чернігівської обласної організації цієї партії. // Укрінформ

Прокопенко протягом 2015-2017 років був депутатом Чернігівської обласної ради від партії "Наш край". Під час каденції очолював Постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту та інфраструктури.

Під час президентської кампанії 2018-2019 років "Прокопенко та партнери" допомагали штабу кандидата Володимира Зеленського, здійснюючи соціологічні дослідження. На парламентських виборах 2019 року очолював Одеський обласний штаб "Слуги народу". // Чернігівський монітор

Родина

Дружина — Прокопенко Юлія Василівна. Подружжя виховує доньку та сина.

Цікавинки з декларації

Згідно з декларацією, датованою жовтнем 2019 року, у власності родини Прокопенків — дві квартири в Києві, одна в Бучі (Київська область) та два автомобілі Honda Accord і Nissan  Juke 2013 року виготовлення. У готівці сім’я зберігає $10 тис. і 30 тис. грн. Банківських рахунків ні Андрій Прокопенко, ні його дружина не мають. // НАЗК

У 2017-му ж нинішній очільник Чернігівщини ніяких доходів, згідно з декларацією, не мав. Тільки Юлія Прокопенко отримала 7,7 тис. грн державної допомоги при народженні дитини.

Скандальні факти

Видання "Тексти.org.ua" включило Андрія Прокопенка до Бази псевдосоціологів. У вересні 2007 року він як директор Інституту процесів соціального розвитку презентував результати опитування із завищеним рейтингом Блоку "КУЧМА": прогнозували 4,8%, насправді — 0,1%. У 2008 році — вже як експерт дослідницького центру "Нью-імідж маркетинг груп" презентував результати опитування на виборах у Києві, завищивши рейтинг Миколи Катеринчука: прогнозували 16,5%, насправді — 4,44%.

Журналісти додають, що в 2012 році "Нью-імідж маркетинг груп" була серед тих фірм, що завищували рейтинг і партії Наталії Королевської "Україна — вперед!".

Як зазначало "Дзеркало тижня" в 2008 році, працівники "Нью-імідж маркетинг груп" не мали звички залишати свої контактні телефони або е-mail: "Представник інформаційного агентства "Інтерфакс”, прес-центр якого компанія вже не раз використовувала для обнародування своїх фантастичних рейтингів, повідомила: "Ці хлопці справді доволі дивні, завжди ходять парою й не залишають координат. Єдине, що в мене є — адреса якогось сайта". // Дзеркало тижня

Обіцянки та резонансні заяви

Голова Чернігівської ОДА запрошує Volkswagen будувати завод в області: "Компанія Volkswagen передумала будувати в Туреччині автомобільний завод вартістю півтора мільярда доларів і як варіант розглядає Болгарію. Запрошую компанію Volkswagen на Чернігівщину. Будуйте завод тут. Ми направимо в компанію офіційне звернення й запропонуємо максимально комфортні умови. Я розумію, що ми не одразу почуємо "Так” від інвесторів, але після сотень "Ні”, обов’язково буде "Так”. // Новое время

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Андрій Прокопенко отримав 7 балів з 25 можливих і зайняв 35 місце серед 47 учасників.


28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25
Співробітника Київського ТЦК викрили на "схемі" з автомобілями
28 березня 2024, 21:02
Внаслідок обстрілів Харківщини поранені троє людей
28 березня 2024, 20:34
У високопоставленого київського митника виявили необґрунтовані активи на 8,6 млн грн
28 березня 2024, 20:16
Росіяни протягом дня десять разів обстрілювали Дніпропетровщину — фото руйнувань
28 березня 2024, 19:48
 
Шарій Анатолій Анатолійович
Проросійський пропагандист; підозрюваний у державній зраді
Данілов Олексій Мячеславович
Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони України
Кацуба Олександр Володимирович
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Всі досьє »