UA | RU
19 лютого 2024, 12:35

Микита Віктор Федорович

Начальник Закарпатської обласної військової адміністрації, полковник СБУ
Начальник Закарпатської обласної військової адміністрації, полковник СБУ

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Віктор Микита народився 1979 року в закарпатському селі Ільниця. Має дві вищі освіти. Диплом технолога-економіста отримав 1988 року в місцевому лісотехнічному технікумі, а в 2002 році став дипломованим юристом, закінчивши Національну академію внутрішніх справ у Києві.

Кар'єра

Деталей біографії Віктора Микити у відкритих джерелах вкрай мало через специфіку його колишньої роботи.

До 2003 року Микита працював у низці приватних фірм, зокрема й на пошті. Після – розпочинає свою кар'єру в секторі безпеки. Був заступником начальника управління СБУ в Запорізькій області, згодом обіймав високу посаду в Центральному управлінні СБУ. Із 2013-го до 2014 року його командирували працювати в Донецьк.

У 2015 році Віктор Микита повертається на рідне Закарпаття, де очолює спецпідрозділ СБУ по боротьбі з організованою злочинністю (колишній УБОЗ). Вже в 2018-му переходить на аналогічну посаду в Запорізьку область. Через три роки йде на підвищення та стає першим заступником начальника Головного управління СБУ в Києві.

Довго в столиці Микита не затримується й наприкінці того ж 2021 року знову їде в рідний край, однак уже як голова Закарпатської обласної державної адміністрації.

Своє призначення очільником регіону сам Микита пояснював фактично політичною доцільністю. По-перше, він мав закарпатське коріння й розумів ментальність краю, а по-друге, знав оперативну ситуацію та більшість тутешніх політиків, йому не потрібно було багато часу, щоб входити в курс справ. Тому, як вважали в Офісі президента, він зможе "розрулити" політичну кризу, яка на той час виникла в Закарпатській облраді, коли був відсторонений голова ради – представник партії "Слуга народу".

Микита тоді визнавав, що у регіоні є "низка політичних груп, які розуміють, що в майбутньому їм треба йти й заробляти певні бонуси. А це може йти всупереч картині розвитку регіону". Але з такими групами він знайшов контакт: "Десь ідемо на якісь поступки, когось переконуємо, десь давимо на совість". Водночас він додає, що за роки роботи в СБУ Закарпаття він назбирав чимало компромату на місцевих політиків, "знає багато", однак цей компромат, як запевняв Микита, є власністю відомства і його він не використає для політичного шантажу, бо вважає це неприйнятним.

"Хоча більшість тих, з ким я тут спілкуюсь, мене знають і, мабуть, знають, що я маю на них компромат. Можливо, саме тому вони десь до мене дослухаються", – пояснював чиновник.

На посаді начальника ОВА Віктор Микита зустрів повномасштабне російське вторгнення. Серед його найбільших проєктів та ініціатив називаються такі: створення на Закарпатті першого в Україні Центру підготовки населення до національного спротиву, розробці обласної програми компенсації відсоткової ставки за кредитами (3%) на придбання житла військовослужбовцям ЗСУ, започаткував створення першого в області ІТ-кластера, реалізував проєкт релокації більш ніж 400 підприємств із зони бойових дій.

У вересні 2022 року Микита очолив Закарпатську партійну організацію "Слуги народу". На цій посаді замінив народного депутата Миколу Тищенка, якого вирішили змістити через низку публічних скандалів, у які той потрапляв систематично як до, так і після початку великої війни.

Ще через півроку, навесні 2023-го, отримує нову посаду – його обирають головою Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Критика

Напередодні повномасштабного вторгнення відмітився скандальною заявою, в якій назвав росіян "нашими братами".

"Там мешкають наші брати. Населення (росії - ред.) — це наші брати, справді. Але керівництво рф, на жаль, недружнє. Воно не розуміє, що у нас виховується молоде покоління… Якщо ми з вами, народжені у СРСР, змінювали свою ментальність і ставлення, щоб захистити свою країну, то вже наші діти, вони отримують іншу інформацію стосовно наших відносин з закордонними сусідами", – сказав тоді Микита.

Таке висловлювання обурило суспільство, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв перевірити слова чиновника.

Родина

Чиновник перебуває у шлюбі з етнічною угоркою Вікторією, тому, як розповідав сам Микита, вдома родина іноді спілкується угорською мовою, хоча він її розуміє не дуже. Подружжя виховує чотирьох дітей: Вадима, Дмитра, Емму й Анастасію.

Доходи і статки

У родини начальника Закарпатської ОВА є житловий будинок на 259 "квадратів" біля Ужгорода, а ще три земельні ділянки загальною площею майже 2500 кв. метрів. Сімʼя Віктора Микити має ще один будинок в Ужгородському районі, але його площу та дату купівлі не вказав. В Ужгороді в родини Віктора Микити є квартира на 58 кв. метрів.

За 2022 рік чиновник, обіймаючи посаду очільника ОВА, заробив більше 890 тис. гривень, а це майже по 75 тис. гривень на місяць.

Дружина Микити – приватний підприємець і за 2022-й задекларувала трохи більше 750 тис. гривень прибутку, а ще 1,2 млн гривень доходів вказала від продажу авто. На початку 2022 року вона також придбала вантажівку за 500 тис. гривень. Ще три вантажівки-тягачі, якими вона володіє, куплені до початку повномасштабного вторгнення. Також у 2022 році, ще до війни, придбала автомобіль Audi А6 (2018 року) за 1,3 млн гривень.

На банківський рахунках Віктор Микита в 2022 році мав майже 80 тис. гривень, а його дружина – близько 200 тис. гривень. Готівкою у Микити було 30 тис. доларів, а в його дружини – 1,5 млн гривень.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Трьох депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби
03 травня 2024, 13:18
У Києві чоловік проник в автомобіль та підпалив: легковик згорів вщент
03 травня 2024, 13:05
На Херсонщині збили російський розвідувальний дрон Supercam
03 травня 2024, 12:49
Двох професорів Харківського університету нагородили орденом "Зірка Італії"
03 травня 2024, 12:44
На сайті ОП відмовилися публікувати петицію про надання американської зброї для "Азову"
03 травня 2024, 12:21
У Києві псевдоофіцер СБУ видурював гроші у сімей українських полонених
03 травня 2024, 12:09
Ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ оголосили нову підозру
03 травня 2024, 12:01
На Львівщині в горах заблукала група туристів з Києва
03 травня 2024, 11:59
На Хмельниччині у квартирі стався вибух: є постраждалий
03 травня 2024, 11:54
Міністр закордонних справ Британії приїхав до Львова та посадив дерево
03 травня 2024, 11:38
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »