UA | RU
15 лютого 2024, 12:45

Ігнат Юрій Робертович

Екс-спікер Повітряних сил ЗСУ
Екс-спікер Повітряних сил ЗСУ

Профіль у Facebook

Народився 23 грудня 1977 року у Львові. Юрія назвали на честь діда, який воював у лавах національно-визвольного руху в першій половині минулого століття. Батько Ігната працював журналістом у виданнях "Молода Галичина", "За вільну Україну" та був дуже відомою людиною в місті.

Освіта

Юрій Ігнат мав варіанти навчатися на юриста чи медика, однак пішов по стопах діда та батька й вирішив здобути фах військового журналіста у військовому інституті при Львівській політехніці. Саме батько навчав Юрія змалечку проявляти плівку та друкувати фото.

Також Ігнат навчався в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Кар'єра

Першу роботу Юрій Ігнат отримав одразу після навчання. В 1999 році він розпочав службу в новому військовому виданні – газеті "Крила України".

Які посади він обіймав надалі, достеменно невідомо, у відкритих джерелах інформації про це майже немає. В одному зі своїх інтерв'ю Ігнат розповідав так: "Потім (після роботи в "Крилах України" – ред.) чимало всіляких тупих реформ і трансформацій, потім шестимісячна ротація в Африці теж була, робота начальником відділу в Інформагентстві Міністерства оборони України".

Вже в 2018 році Ігнат очолив пресслужбу командування Повітряних сил, а під час повномасштабної війни став одним із головних спікерів ЗСУ, який інформував українців про наслідки російських обстрілів, зокрема він веде свою колонку на сайті видання "NV". Офіційний телеграм-канал Повітряних сил, який попереджає про загрозу ракетних і дронових атак у реальному часі, теж перебував у віданні співробітників Ігната.

До певного часу низка телеграм-каналів публікувала чутливу інформацію, яка могла нашкодити безпеці людей і коригувати ворожі удари, доходило навіть до публікації скрінів із системи "Віраж-Планшет". Тому, за словами самого Ігната, його співробітникам доводилося "чистити інтернет і телеграм, бо хтось думав про хайп, а не про наслідки своїх публікацій".

"І ЗМІ, і телеграм-канали мають усвідомлювати, що неперевірена, перекручена інформація – це дуже гидотна послуга для України. Тому доводиться інколи бути жорстким, і сварити безвідповідальних авторів. (…) Наприклад: РФ випустила "шахеди" по Полтавській області, і вони зникли з наших радарів. Отже, у нас там слабші місця, слабша зона для виявлення. Отже, думають росіяни, запустимо ми туди наступного разу ще й крилаті ракети. Приблизно так це працює", – розповідав Ігнат.

З часом із телеграм-каналами вдалося порозумітися, і вони перестали постити подібні публікації, зокрема й канали з групи "Труха", які часто "грішили" цим у гонитві за новими підписниками. Пізніше Ігнат заявив, що в Повітрях сил немає претензій до "Трухи".

У січні 2023 року в інформаційному середовищі виникли певні непорозуміння на тлі заяв командування Повітряних сил. Тоді росіяни вдарили ракетою Х-22 по житловому будинку в Дніпрі, внаслідок чого загинули десятки людей. На той момент радник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що ракету, яка потрапила в будинок, збили сили ППО. У відповідь командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що в ЗСУ немає вогневих засобів, здатних збивати цей тип ракет. Водночас до цього, у травні 2022 року, командування ПС звітувало про збиття ракети Х-22.

Юрій Ігнат згодом пояснив, що то були помилкові заяви: "Було кілька таких публікацій, скажімо, знайшли у полі бійці уламки Х-22, чи навіть не Х-22. Доповідають на верх – ми збили Х-22. (…) Інформація, що подається на офіційних ресурсах, загалом достовірна, але кілька недостовірних публікацій зі "збитими" Х-22 є, це факт".

Вже восени 2023-го між Юрієм Ігнатом та народною депутаткою Марʼяною Безуглою розгорівся публічний скандал. На тлі заяв Безуглої, які тоді викликали суспільний резонанс, екс-речник Повітряних сил потролив нардепку та заявив, що вона "якимось дивом" потрапила до нього у друзі на фейсбук-сторінці, після чого видалив її через дискредитацію Валерія Залужного, тодішнього головнокомандувача ЗСУ.

У відповідь депутатка написала, що, на її думку, речник Повітряних сил "вскрив кабінетну культуру всередині ЗСУ". Надалі між ними в коментарях сталася ціла словесна баталія.

Вже у березні 2024 року Юрій Ігната звільнили з посади речника ПС ЗСУ. Про його відставку оголосив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук. Причин звільнення він не назвав, але переконав, що Ігнат залишається у складі ПС й працюватиме в іншому напрямку.

Нагороди

Кавалер ордена Данила Галицького (2022).

Родина

Дружину Юрія Ігната звати Анастасія. Подружжя виховує дочку Зоряну.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Місце України – в НАТО: Столтенберг назвав головну умову членства в Альянсі
29 квітня 2024, 16:20
На Вінниччині тепловоз протаранив легковик: є загиблий
29 квітня 2024, 15:58
На Львівщині двоє людей постраждали через укуси змій
29 квітня 2024, 15:37
Стікала кров’ю та скулила: мешканець Харкова порізав ножем безпритульну собаку
29 квітня 2024, 15:10
На Харківщині чоловіка, який кілька років ґвалтував хлопчика, засудили до довічного ув’язнення
29 квітня 2024, 14:59
На Львівщині чоловік погрожував підірвати гранатою суд
29 квітня 2024, 14:54
Окупанти обстріляли Кізомис на Херсонщині: є загиблий
29 квітня 2024, 14:42
Польські протестувальники розблокували кордон, у Кабміні анонсували новий раунд переговорів
29 квітня 2024, 14:38
У ГУР назвали кількість росіян-дезертирів
29 квітня 2024, 14:32
Навчальні стрільби: де на Полтавщині лунатимуть постріли
29 квітня 2024, 14:01
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »