UA | RU
13 грудня 2022, 17:10

Рада підтримала ліквідацію скандального ОАСК, який встиг під час війни роздати мільйони

Верховна Рада 13 грудня схвалила ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. За відповідне рішення проголосували 310 депутатів
Верховна Рада 13 грудня схвалила ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. За відповідне рішення проголосували 310 депутатів
Фото: із відкритих джерел

По фракціях за ліквідацію ОАСК проголосували:

  • "Слуга народу" - 194
  • "Європейська солідарність" - 24
  • "Батьківщина" - 11
  • "Платформа за життя та мир" - 20
  • "За майбутнє" - 12
  • "Голос" - 13
  • "Довіра" - 14
  • "Відновлення України" - 13
  • Позафракційні - 9

Законопроєкт № 5369 внесли до парламенту у квітні 2021 року зі статусом "невідкладний". Він пропонує створити замість ОАСК новий суд - Київський міський окружний адміністративний суд.

Закон передбачає:

  • ліквідацію ОАСК;
  • створення Київського міського окружного адміністративного суду з місцезнаходженням у Києві, його територіальна юрисдикція поширюється на столицю;
  • з дня набрання чинності закону Окружний адміністративний суд Києва припиняє здійснення правосуддя, а розгляд та вирішення адміністративних справ до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду здійснюватиметься Київським окружним адміністративним судом.

Скандальний ОАСК

Як відомо, Окружний адміністративний суд Києва був відомий багатьма скандалами, такими як відсторонення з посади Супрун та скасування рішення про націоналізацію "ПриватБанку". Повідомлялось, що цей суд повинен був "призначити" втікача Віктора Януковича президентом України у разі захоплення російськими військами Києва.

Також журналісти з’ясували, що Окружний адміністративний суд Києва прийняв низку рішень про багатомільйонні виплати люстрованим суддям та ексзаступнику Генпрокурора Сергію Кізю, а також скасував санкції щодо підприємства з "російським слідом". Вказані рішення були прийняті за час воєнного стану.

Після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого Окружний адміністративний суд на понад місяць припинив приймати будь-які рішення. Свою роботу ОАСК відновив лише у квітні – і відтоді прийняв десятки тисяч рішень та ухвал.

Зокрема, у серпні 2022 року суддя Окружного адмінсуду Києва Володимир Келеберда прийняв рішення про скасування наказу про звільнення і поновлення на посаді прокурора колишнього заступника Генпрокурора Сергія Кізя – і про виплату йому за вимушений прогул 3,5 млн грн. На думку Келеберди, наказ не містить належного обґрунтування і складений з порушеннями інструкції з діловодства.

Також ОАСК ухвалив рішення про довиплату 3,6 млн грн вихідної допомоги нещодавно звільненому судді Конституційного суду Олександру Литвиненку. Лише у квітні суддю Литвиненка звільнили з Конституційного суду у зв’язку із закінченням терміну повноважень, у травні ОАСК відкрив за його позовом провадження – і вже у вересні суддя Ігор Качур його позов задовольнив.

Варто нагадати, що на так званих "Плівках Вовка" – записах із кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, оприлюднених НАБУ у 2019 та 2020 роках – йдеться про особливі стосунки між ОАСК та КС. Так, на одному із записів Павло Вовк говорить своїм колегам про те, що Конституційний суд "належить" їм.

Як повідомлялося раніше, 13 квітня 2021 року Зеленський вніс в Раду законопроект про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва. Він заявив, що довіра до цього суду втрачена.

Нагадаємо, 17 липня 2020 року у справах Майдану НАБУ оголосило про підозру голові Окружного адмінсуду Вовку. В приміщенні суду проходили обшуки.

14 серпня 2020 Венедіктова підписала подання про відсторонення від посади судді Вовка. Крім Вовка в документі зазначені ще семеро суддів Окружного адмінсуду.

1 вересня 2020 Вища Рада правосуддя не відсторонила з посади главу ОАСК Вовка. Рішення було ухвалено одностайно.

26 листопада у генпрокурора просять дозволу на арешт суддів Окружного адмінсуду. Ні голова суду Вовк, ні інші судді не приходять на засідання з обрання запобіжного заходу.

9 березня 2021 року ВАКС вже вшосте дозволив примусове доставлення глави ОАСК Павла Вовка. Одіозний голова ОАСК п'ять разів не з'являвся до суду попри рішення про примусове доставлення.

9 квітня затриманого на хабарі брата судді Вовка відправили під варту із заставою у 35 мільйонів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20
СБУ заблокувала схеми ухилення від мобілізації у п'яти областях України
02 травня 2024, 18:03
За тиждень у Харкові народилося 48 малюків: кого більше
02 травня 2024, 17:52