UA | RU
16 листопада 2020, 14:50

В ОПОРІ розповіли про найпоширеніші порушення під час другого туру місцевих виборів

Протягом дня голосування було зафіксовано 96 порушень
Протягом дня голосування було зафіксовано 96 порушень
Фото: flickr

Під час другого туру місцевих виборів, який відбувся 15 листопада у семи містах України, спостерігачі Громадської мережі ОПОРА зафіксували 96 порушень.

Як передає RegioNews, про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в "Укрінформі".

"Протягом дня голосування нашими спостерігачами зафіксовано 96 інцидентів. 22 - це ті, які стосуються недостатньо якісного матеріально-технічного забезпечення безпосередньо ДВК, приміщень для голосування. 7 інцидентів пов'язано з перешкоджанням з боку членів виборчих комісій роботи спостерігачів, в тому числі і мережі ОПОРА", - сказала Айвазовська.

Вона зазначила, що також було зафіксовано випадки видачі бюлетенів без паспортів або без належної перевірки ідентифікації особи, яка отримує бюлетені.

Окремі інциденти, за її словами, "мали ознаки фотографування виборчого бюлетеня", що, з одного боку пояснюється бажанням виборців залишити собі на пам'ять результати свого волевиявлення, але, з іншого боку, може свідчити і про контрольоване голосування.

"Таких випадків спостерігачами зафіксовано небагато, але ми вважаємо, що про це потрібно говорити і активно реагувати, тому що фотографування бюлетенів можливо і не несе великої суспільної шкоди, але може свідчити про інші більш серйозні порушення", - зауважила Айвазовська.

Окрім цього, за інформацією Айвазовської, спостерігачі також фіксували порушення процедур щодо ведення протоколу ранкового засідання про підрахунок голосів. Йдеться про те, що протокол ранкового засідання не вівся зовсім, або коли протокол про підрахунок був підписаних понеділком, хоча завершено процес підрахунку ще ввечері в неділю.

"Це пов'язано з тим, що члени виборчих комісій, які підписують протокол вже понеділком, отримують компенсацію за свою роботу за 2 дні, а не за один, якби цей протокол був підписаний 15 листопада", - пояснила вона.

Нагадаємо, 15 листопада пройшов другий тур виборів мера Луцька, Краматорська, Українки, Одеси, Сум, Херсона та Кам'янця-Подільського.

Також у ЦВК озвучили підсумкову явку на другому турі виборів мерів.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Доба на Донеччині — росіяни вбили п'ятьох людей
26 квітня 2024, 09:57
Безугла радить ухилянтам за кордоном відмовитися від українського громадянства
26 квітня 2024, 09:35
Обстріли Харківщини: за добу отримали поранення 13 мирних жителів регіону
26 квітня 2024, 09:14
Понад 300 ударів ворога за добу: інформація від Запорізької ОВА про наслідки обстрілів
26 квітня 2024, 08:49
Інтенсивність зростає: Генштаб ЗСУ повідомив про 114 бойових зіткнень за добу
26 квітня 2024, 08:34
Суд обрав запобіжний захід міністру Сольському
26 квітня 2024, 08:16
Телепортувався на той світ: військові показали відео знищення окупанта біля Роботиного
26 квітня 2024, 08:03
Внаслідок обстрілів Херсонщини отримали поранення шестеро людей
26 квітня 2024, 07:49
Тікав від поліції у комендантську годину: в Запоріжжі п'яний водій влаштував ДТП
26 квітня 2024, 04:00
На Львівщині стався вибух у пункті прийому металобрухту: є загиблі
26 квітня 2024, 03:00