UA | RU
10 лютого 2021, 21:45

Головлікар Запорізької лікарні не бачить провини завгоспа в трагічній пожежі в медзакладі

Він закликав слідство шукати причину трагедії в особливостях роботи апаратів ШВЛ
Він закликав слідство шукати причину трагедії в особливостях роботи апаратів ШВЛ
Фото ДСНС

Головний лікар Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні, де в результаті вибуху медобладнання в реанімаційному відділенні загинуло четверо людей, закликав слідство шукати причину трагедії не в діях завгоспа медустанови, а в особливостях роботи апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), вибухи яких почастішали в усьому світі.

Про це керівник Запорізької обласної клінічної лікарні Володимир Шинкаренко заявив на прес-конференції, передає RegioNews з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Володимир Шинкаренко заявив про необхідність термінового з'ясування причини вибухів ШВЛ, якими в період пандемії масово оснащують медустанови в усьому світі.

У Петербурзі, в Росії, згоріли п'ятеро людей - вибух апарату ШВЛ. У Туреччині 5 випадків було, в Західній Європі також були. На мій погляд, я не коментую саме обладнання, я коментую апарати ШВЛ. Для лікування хворих Covid-19 використовується сучасне обладнання, яке оснащено функцією "хай-флоу", тобто, це - збільшена подача кисню. За рахунок цього ковідні хворі і виживають. Можливо в цьому причина, - наголосив Шинкаренко.

Також головний лікар Запорізької обласної інфекційної лікарні нагадав, що кисень може вибухнути тільки в разі наявності масел.

Я вам кажу апріорі - кисень вибухає тільки коли є масло ... Вибух може статися тільки коли є масло. В іншому випадку кисень тільки додає температури і можливості горіння, якщо є відкритий вогонь. Коли цього немає - нічого немає, - розповів Шинкаренко.

Також він вважає, що необхідно терміново шукати причини вибуху кисневої суміші в реанімації, а не обмежуватися обвинуваченням завгоспа медустанови - відповідального за пожежну безпеку, якому вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель людей) і ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримуватися, що спричинило загибель людей). Шинкаренко зазначив, що не бачить провини завгоспа в трагедії.

Як повідомлялося, 4 лютого в інфекційній лікарні Запоріжжя сталася пожежа: загинула лікарка та троє пацієнтів. У ліквідації пожежі було задіяно 60 пожежників.

Наступного дня підозрюваному у справі пожежі в інфекційній лікарні обрано запобіжний захід.

Тим часом голова Запорізької ОДА просить усунути від посади керівника лікарні, де сталася пожежа. З такою вимогою Олександр Старух звернувся до облради.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
В Україну ввозили прекурсори під виглядом прального порошку
29 березня 2024, 01:20
У Вінниці судитимуть шахраїв, які за ​​50 тисяч доларів обіцяли посаду ректора одного з університетів
29 березня 2024, 00:36
На Житомирщині подружжя забило ножем приятеля до смерті
29 березня 2024, 00:04
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25
Співробітника Київського ТЦК викрили на "схемі" з автомобілями
28 березня 2024, 21:02