UA | RU
13 липня 2023, 14:43

Силовики у Києві заблокували Prozorro заради заробітку на схемах Трубіцина, – Білоцерковець

Силовики з Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції заблокували можливість проведення торгів на пересувну торгівлю в Києві через Prozorro. Імовірно, вони вдалися до таких дій, намагаючись повернути корупційні схеми депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина, який був спійманий на мільйонному хабарі та виїхав за кордон

Про це заявив депутат Київради, голова фракції "УДАР Віталія Кличка" Дмитро Білоцерковець на своїй сторінці у Facebook.

"Силовики ДСР заради заробітку зі схем Трубіцина заблокували Prozorro та фактично хочуть скасувати рекомендації НАБУ, які були повністю виконані… З моменту викриття Трубіцина (лютий 2022) та до моменту оголошення торгів для пересувної торгівлі на майданчику Prozorro в червні не було проведено жодних торгів по пересувній торгівлі. А одразу, як все запрацювало, буквально через кілька днів, реформа була заблокована Управлінням стратегічних розслідувань міста Києва. І це в час війни, коли джерел наповнення міського бюджету стало менше, а витрат більше", - заявив Білоцерковець.

Депутат розповів, що Трубіцин та його спільники в обхід електронних торгів визначали, хто буде мати право на пересувну торгівлю в Києві, і нібито створили комісію по комунальних підприємствах, яка мала визначати, кого допускати до торгів, а також допускали до торгів за хабар. За словами Білоцерковця, щоб схема працювала, домовились із силовиками, про що говориться на відео з НАБУ.

Депутат також повідомив, що після розкриття схеми і затримання Трубіцина НАБУ надіслало міській владі Києва лист-рекомендацію, як припинити корупцію у сфері пересувної торгівлі, де була переказана ініціатива міста від 2018 року: розподіляти місця через Prozorro.sale, допускати підприємців без обмежень. Критерій розподілу лише один: оплата в бюджет - хто запропонує більшу суму, той отримує право на установку об’єкта торгівлі.

"Мною був зареєстрований проєкт рішення Київради, відповідно до якого право на торгівлю в об'єктах пересувної та сезонної торгівлі має продаватись виключно через систему Prozorro. Після підтримки ініціатив профільні департамент та КП провели перші пробні торги. Результати красномовні: 4 лоти на лівому березі Києва продали за цінами: 1,8 млн грн, 1,2 млн грн, 602 тис. грн та 751 тис. грн. Не було жодної скарги на торги, отже, результат довів ефективність реформи. Але! Тут включились силовики, які годувались зі схеми Трубіцина", - повідомив Білоцерковець.

Представники Управління стратегічних розслідувань міста Києва при ДСР намагаються зупинити реформу: "Вони не придумали нічого кращого, як своїми обшуками заблокувати можливість проведення торгів через Prozorro. Втупу забрали все необхідне обладнання з е-ключами, а також пообіцяли підозри", - заявив Білоцерковець.

Депутат переконаний, що гостро необхідно впроваджувати прозорі правила гри та підтримувати підприємців, які готові законно платити внески в бюджет.

Нагадаємо, що у травні Трубіцин нелегально покинув територію України, використовуючи допомогу Головного управління розвідки Міністерства оборони та Служби спеціальних операцій. У зв'язку з цим суд оголосив його у міжнародний розшук.

Варто відзначити, що Трубіцин чотири рази поспіль не з'являвся на судові засідання у ВАКС, попри належні повідомлення його про ці засідання. Спеціальна антикорупційна прокуратура ініціювала стягнення в державний бюджет застави, яку сплатив Трубіцин, щоб вийти із СІЗО.

Також журналісти проєкту "Схеми" повідомили подробиці щодо виїзду Трубіцина із України. За даними журналістів, він виїхав через пункт пропуску Рава-Руська ввечері 13 травня на власній автівці Mercedes S 600 за дозволом голови Державної прикордонної служби на підставі листа від глави Головного управління розвідки Кирила Буданова.

У Головному управлінні розвідки підтвердили інформацію про те, що Трубіцин зміг виїхати за кордон завдяки листу за підписом керівника ГУР Кирила Буданова. Водночас у відомстві стверджують, що надали Трубіцину такий лист "на прохання іншої структури". Згодом у ЗМІ з'явилася інформація, що про виїзд Трубіцина за кордон клопотали Сили спецоперацій ЗСУ.

25 травня Трубіцин був виключений з фракції "Слуга народу". Також голова партії "Слуга народу", народна депутатка Олена Шуляк ініціювала проведення зборів Київської міської організації партії з метою відкликання Владислава Трубіцина з посади депутата Київради.

Трубіцин був затриманий детективами НАБУ 9 лютого 2022 року під час отримання частини хабаря у розмірі 1,2 млн. грн. За версією слідства, депутат у змові зі своїм помічником, директором комунального підприємства, заступниками директорів двох КП і наближеною до депутата особою організували незаконну схему для забезпечення перемоги в електронних торгах на право розміщення точок сезонної пересувної торгівлі. 16 лютого 2023 року Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд справи Трубіцина по суті.

Раніше головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомляв, що Трубіцин вже був судимий. Журналіст опублікував фото рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області, в якому йдеться, що Трубіцин підробив посвідчення інспектора з енергонагляду і вирушив з "документом" проводити перевірки на ринках Харкова.

В квітні цього року у ЗМІ з'явилася інформація, що Трубіцин спільно з головою Оболонської РДА Кирилом Фесиком вимагали у київського освітянина Олега Попова 100 тис. доларів за можливість взяти в оренду приміщення в Оболонському районі під свій освітній проєкт. Окрім хабаря, Трубіцин і Фесик, за словами Попова, вимагали в нього долю у бізнесі.

Крім того, за період із серпня по листопад 2022 року було організовано чотири благодійні аукціони, метою яких було оголошено збір коштів на допомогу ЗСУ та загонам територіальної оборони. На кожному з таких аукціонів збиралося близько 3-4 млн гривень, що за підсумками чотирьох заходів становило 14,5 млн гривень. Втім, куди насправді пішли ці кошти досі невідомо, адже депутат так і не відзвітував, куди пішли зібрані кошти. Також аукціони Трубіцина містили ознаки шахрайства – в аукціонах брали участь підставні особи.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У ГУР назвали кількість росіян-дезертирів
29 квітня 2024, 14:32
Навчальні стрільби: де на Полтавщині лунатимуть постріли
29 квітня 2024, 14:01
Вбивство підлітка на станції фунікулера у Києві: з'явилося відео з камери спостереження
29 квітня 2024, 13:54
Курс долара впав через зниження дефіциту валюти
29 квітня 2024, 13:30
Закон про мобілізацію: пройти ВЛК повторно доведеться, навіть якщо є відстрочка
29 квітня 2024, 13:26
Росіяни атакували Полтавщину ракетами — інформація від ОВА
29 квітня 2024, 13:12
Удар РФ по Кременчуцькій ГЕС: росіяни поширюють фейк про "евакуацію" з Полтавщини
29 квітня 2024, 12:52
Суд у Львові призначив впійманому на корупції чиновнику штраф, вдесятеро менший від хабаря
29 квітня 2024, 12:42
В Україну повернувся заступник міністра Сольського, який фігурує у "схемах" із землею
29 квітня 2024, 12:22
У містах України чоловіки масово стоять у чергах до військкоматів: у Сухопутних військах відреагували
29 квітня 2024, 12:02