UA | RU
15 березня 2020, 22:32

Екзитполи назвали переможницю на довиборах на Харківщині

За даними опитувань на виході з виборчих дільниць на 179 окрузі, що на Харківщині, перемагає самовисуванка та колишня очільниця Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична
За даними опитувань на виході з виборчих дільниць на 179 окрузі, що на Харківщині, перемагає самовисуванка та колишня очільниця Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична
Фото: скрін відео тееграм-каналу Веха

Голосування розпочалося в неділю, 15 березня о 8:00 і тривало до 20:00. За мандат на окрузі змагалось 40 кандидатів, пише RegioNews.

Відео: Йде підрахунок голосів. Ось так, сокирою, "гасять" невикористані бюлетені

За даними екзит-полу, проведеного громадською організацією "Центр громадських опитувань", з величезним відривом також перемагає ексочільниця Харківської ОДА:

  • за Юлію Світличну проголосували 74,7%;

  • за Вікторію Пташник від "Європейської солідарності" – 7,5%;

  • за Валентина Захарова ("Блок опозиційних сил") – 4,2%;

  • за Тетяну Єгорову-Луценко (самовисування) – 3,9%;

За даними екзит-полу ВГО "Передові правові ініціативи" (опитано 4 763 виборців на виході із 57 виборчих дільниць), перша трійка виглядає наступним чином:

  • Світлична Юлія (самовисування) – 71,28%

  • Пташник Вікторія ("Європейська Солідарність") – 10,98%

  • Єгорова-Луценко Тетяна (самовисування) – 7,41%.

Про порушення на виборах

На деяких дільницях 179 округу на Харківщині спостерігачі від громадських організацій зафіксували низку порушень. На окремих дільницях діяли провокатори, сіяли паніку щодо коронавірусу. Зокрема, на дільницю № 631020 прийшли люди, які не представились, але робили зауваження членам виборчих комісій про нібито відсутність на них медичних масок.

На території ринку у Краснограді невідомі розповідали виборцям, що в Україні карантин, а вибори на окрузі скасовано.

Також КВУ фіксувала незначні організаційні проблеми в окрузі: зокрема, неналежну організацію документообігу між ОВК та ДВК (дільниці № 631042 і № 631000) та недостатню кількість скриньок.

Спостерігачі помітили випадки видачі бюлетенів одним членом комісії, спроби заздалегідь заповнити виборчу документацію, а також наявність агітаційних матеріалів у невідведених для агітації місцях у день голосування.

На виборах вжили заходи на фоні карантину через коронавірус

Дільниці продезінфікували, а члени виборчих комісій працювали у масках. Їх також просили систематично провітрювати приміщення дільниці, а у разі скупчення людей – рекомендувати виборцям чекати своєї черги на вулиці. ЦВК вимагала від Харківської ОДА розмістити у кабінках для голосування антисептики та маски для виборців.

Довідка. 13 грудня ЦВК призначила на 15 березня 2020 року проміжні вибори народного депутата України в ОВО № 179 Харківської області. Таке рішення ухвалено через дострокове припинення повноважень нардепа від "Слуги народу" Олексія Кучера, якого обрали по виборчому округу № 179 у Харківській області. Пізніше він очолив Харківську область.

До меж цього округу входять: місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський та Сахновщинський райони. Загалом, за попередніми підрахунками, у вказаних виборах мали взяти участь майже 147 тисяч виборців.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики