UA | RU
03 листопада 2020, 13:10 242

Батенко Тарас

03 листопада 2020, 13:10 242
Співголова депутатської групи “За майбутнє” у Верховній Раді 9-го скликання
Співголова депутатської групи “За майбутнє” у Верховній Раді 9-го скликання

Народився 20 червня 1974 року в місті Львові, проживає також у місті Львів.

Сторінка депутата на сайті Верховної Ради

Профіль у Facebook

Профіль у Facebook

Профіль у Wikipedia

Освіта

1991 -1996 рр. – Львівський державний університет ім. І. Франка, кафедра політології, історичний факультет.

1999 р. – захист кандидатської дисертації "Роль опозиційного лідера в суспільно-політичному процесі України другої половини XX ст.". Кандидат політичних наук.

Кар’єра

1990 - 1993 рр. – брав активну участь у діяльності Української республіканської партії, яку очолював Герой України Левко Лук'яненко.

1993 - 1996 рр. – видавав журнал "Республіканець".

1996 - 1997 рр. – Львівська обласна державна адміністрація, спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу, помічник голови з питань інформаційно-аналітичного відділу.

1997 - 2000 рр. – Центр політичних досліджень "Нова хвиля", заступник директора.

2000 - 2002 рр. – Центр політичного прогнозування газети "Високий замок", керівник.

2002-2003 рр. – Львівська обласна державна адміністрація, завідувач прес-служби, заступник директора Інституту розвитку міста.

Член наукового товариства ім. Т. Шевченка. Автор низки книг, присвячених національно-визвольним змаганням України XIX-ХХ ст., відродженню Галичини та національної Церкви, політв'язням Богдану та Михайлу Гориням, Івану Гелю.

Політичний бекграунд

2003 - 2005 рр. – виборчий штаб Віктора Ющенка у Львівській області, один з керівників.

2005 - 2008 рр. – Львівська обласна державна адміністрація, заступник голови з політико-правових питань.

2009 - 2010 рр. – фракція блоку "Наша Україна" у Львівській обласній раді, голова.

2009 - 2014 рр. – "Магістральні нафтопроводи "Дружба" ПАТ "Укртранснафта", директор.

2007 р. – обраний депутатом Львівської обласної ради V скликання за списками Блоку "Наша Україна – Народна самооборона".

2010 р. – депутат Львівської обласної ради 6-го скликання, обраний по мажоритарному округу №32 Львівської області (Золочівський район). Отримав понад 40% голосів мешканців округу.

2012 р. – кандидат у депутати Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу №123 (Золочівський, Перемишлянський, Миколаївський райони, м. Новий Розділ). Самовисуванець. Посів друге місце, здобувши підтримку 24 455 (23,52%) виборців.

2014 р. – народний депутат України. На позачергових виборах в одномандатному виборчому окрузі №123 посів перше місце, отримавши понад половину голосів виборців – 50,89% (53 671).

13 травня 2016 року обраний Головою політичної ради партії "Українське об'єднання патріотів — УКРОП".

3 березня 2018 року обрано Головою політичної партії "Українське об'єднання патріотів — УКРОП" на 4 роки.

29 серпня 2019 року обраний співголовою депутатської групи "За майбутнє" у Верховній Раді України 9-го скликання.

Сім'я

Одружений з Катериною Кобрин. Виховують двох дітей — доньку Юстину ( 2007 р. нар.) та сина Дем'яна (2008 р. нар.)

Декларація

У травні 2020 року Тараса Батенко опублікував електронну декларацію про свої доходи за минулий рік.

Нардеп володіє квартирою 21,7 м кв. у Львові. У спільній власності з матір'ю йому належить ще одна львівська квартира 51,3 м кв. У столиці він орендує квартиру 98 м кв. та номер в готелі "Київ" 37,1 м кв. У Звенигороді Львівської області він орендує земельну ділянку 300 м кв.

Катерина Батенко там же володіє ділянкою в 2500 м кв. і недобудованим будинком 129 м кв. У Львові дружина народного обранця має квартиру 220,9 м кв. У 2018 році Катерина придбала за 2,3 млн грн. автомобіль AUDI Q7 2017 року випуску.

За 2019 рік сукупний дохід політика склав 1,3 млн грн. Дружина Батенко поповнила сімейний бюджет на 121 тис. грн На двох у Тараса і Катерини в банках зберігається 1349 євро, $245 і 292,5 тис. грн.

Скандали

У 2008 році видання "Zaxid.net" писало, що заступник голови Львівської ОДА "Тарас Батенко, замість того, щоб займатися формуванням сучасного культурно-політичного середовища та громадянського суспільства, зайнявся політичними інтригами та формуванням власного іміджу.".

За словами голови фракції ГП "Пора" Богдана Кука, "Львівська ОДА в особі Тараса Батенка, втратила контроль над гуманітарною політикою області".

Тараса Батенка ЗМІ називають політиком зі сфери впливу олігарха Ігоря Коломойського.

Сайт "Інсайдер" перед парламентськими виборами 2014 року писав, що "ще один протеже Коломойського балотується від БПП по мажоритарці у Львівській області. Це Тарас Батенко, Директор філії "Магістральні трубопроводи" "Дружба" ПАТ "Укртранснафта" (менеджмент підприємства лояльний до групи "Приват").

Сайт "Дело" повідомляв, що "на парламентських виборах 2012 року балотування Батенка як самовисуванця викликало негативну реакцію громадськості: його звинувачували в тому, що він є неформальним представником влади, борючись з єдиним кандидатом від опозиції Лідією Котеляк.

У травні 2018 року журналісти громадського руху "Чесно" помітили, що нардеп Тарас Батенко кнопкодавив.

У листопаді 2019 року ексзаступник голови Львівської облради Володимир Гірняк в своєму блозі на сайті зробив припущення, що Тарас Батенко повертається в бік Росії.

Гірняк наводить цитату зі статті The New York Times про Ігоря Коломойського:

"Коломойський, якого багато хто вважає найвпливовішою фігурою в Україні за межами уряду, з огляду на його роль покровителя недавно обраного президента Володимира Зеленського, пережив вражаючу зміну настрою: за його словами, Україні пора відмовитися від Заходу і розвернутися назад в сторону Росії”.

"Громадське радіо" передавало, що Тарас Батенко та керівництво партії "УКРОП" залишили співробітників без зарплати. Працівники намагались отримати зарплату за червень-липень 2019 року. Крім столичного офісу, без заробітної плати за останні 2 місяці залишались працівники організацій "УКРОП" в 24 областях України.

В парламенті Батенко курував нафтову галузь: був головою підкомітету з питань нафтової, нафтотранспортної галузі та нафтопродуктозабезпечення. В цій же галузі родина нардепа має приватні інтереси, які перетинаються з бізнесом Ігоря Коломойського.

З 2009 по 2014 рік Батенко був директором філії "Магістральні нафтопроводи "Дружба" ПАТ "Укртранснафта". За даними видання "РБК-Україна, в цій же філії "Укртранснафти" працювала і сестра дружини Батенка - Оксана Кобрин.

100% акцій АТ "Укртранснафта" належить державі. Підприємство забезпечує безперебійне транспортування нафти на нафтопереробні підприємства України та транзит до європейських споживачів.

З 2009 по 2015 рік АТ "Укртранснафта" - очолювала дуже близька до Тараса Батенка людина - Олександр Лазорко. До призначення на держпосаду Лазорко керував підприємствами з групи "Приват" Ігоря Коломойського - Дрогобицьким і Надвірнянським НПЗ. В 2015 СБУ оголосило Лазорка в розшук. Йому інкримінували привласнення майна в особливо великих розмірах, що передбачало покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

На початку червня 2019 року Лазорко повернувся в Україну. Про це повідомив саме Тарас Батенко на своїй сторінці у ФБ, опублікувавши спільне фото.

Родина Тараса Батенка також має відношення до нафтової галузі. Дівоче прізвище дружини Батенко - Кобрин Катерина Миколаївна. За даними вільної енциклопедії "Вікіпедія”, Катерина є дочкою львівського бізнесмена, екс-депутата Львівської міської ради - Богдана Кобрина.  Разом з тим, Катерина має по-батькові Миколаївна, тому, ймовірно, є не дочкою, а більш віддаленою родичкою. ЗМІ називають Катерину просто родичкою Богдана Кобрина.

Богдан Кобрин є співзасновником компанії "ТД "НАФТОГАЗ-ЕНЕРГІЯ". Його партнером по цій фірмі є Антоненко Володимир Павлович. Останній є засновником іншої компанії "НАФТОГАЗОБЛАДНАННЯ". В одному будинку із цією фірмою зареєстрована "Фінансова компанія Укрнафтогаз”. Співзасновником цієї компанії є фірма з орбіти Ігоря Коломойського - ТОВ "Мондіаль”. Ця фірма фігурує в схемі виведення грошей із "Приватбанку”. Згідно із матеріалами справи, службові особи "Приватбанку” разом із власниками цієї фінустанови створили злочинну організацію і, протягом 2008-2015 років, виводили 12,5 млрд грн у вигляді кредитів 15-ти українським компаніям. Замість застав ці компанії передали банку контракти на оплачені товари. Так, у 2014 році українська компанія ТОВ "Мондіаль”  уклала контракт із нерезидентом "EUROTYRE S.A.” щодо купівлі 21 тис. тонн натурального каучуку на 77 млн доларів.  І саме цей контракт у вигляді застави "МОНДІАЛЬ” передав "ПРИВАТБАНКУ”, коли отримував кредит. Відтак, компанія "EUROTYRE S.A.” зобов’язана передати банку каучук на 77 млн доларів.

У серпні 2020 року став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

Тарас Батенко про актуальні питання в Раді, перефарбованих регіоналів і не лише (ВІДЕО)

Тарас Батенко про Українське об'єднання патріотів "УКРОП" (ВІДЕО)

Тарас Батенко про конфлікт з "Укртранснафтою". Нова рада (ВІДЕО)

Тарас Батенко про долю партії "Укроп" (ВІДЕО)

 


24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Двоє прикордонників допомогли втекти з України більш ніж 200 ухилянтам — як працювала схема
25 квітня 2024, 16:22
На Запоріжжі ЗСУ знищили три російські гармати та одну САУ
25 квітня 2024, 16:20
Росія обстрілює Донеччину: зросла кількість жертв та постраждалих
25 квітня 2024, 16:00
Правоохоронці спіймали на хабарі голову райсуду на Дніпропетровщині
25 квітня 2024, 15:40
Литва заявила про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
25 квітня 2024, 15:26
Росіяни завершують будівництво залізничного мосту біля Маріуполя
25 квітня 2024, 15:20
Російська армія вдарила КАБами по Сумах — інформація від ОВА
25 квітня 2024, 15:05
Росіяни накрили Нікополь артилерією: постраждали двоє людей, є руйнування
25 квітня 2024, 15:00
Київщину накрила гроза із градом, негода суне на столицю
25 квітня 2024, 14:55
Удари по Донеччині: окупанти вбили одного та поранили ще п'ятьох людей
25 квітня 2024, 14:31
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »