UA | RU
16 травня 2024, 11:44

Слобоженко Олександр Олександрович

Український мільйонер, фігурант кримінальних проваджень і журналістських розслідувань
Український мільйонер, фігурант кримінальних проваджень і журналістських розслідувань

Народився 3 серпня 1998 року в Білогородці на Київщині

Освіта

Навчався Олександр Слобоженко у гімназії "Академія", а також здобував освіту на факультеті розробки програмного забезпечення у Київському коледжі зв'язку.

Елітні байки та авто

Олександр Слобоженко дуже полюбляє всілякі екстремальні види спорту, серед яких – мотогонки, дріфт, сноуборд, страйкбол та баггі. У 2018 році він став чемпіоном України з шосейно-кільцевих мотоперегонів. Також серед захоплень Слобоженко є розваги на воді: гідробайки, гідроцикли, човни.

Проте одним з головних його захоплень є автомобілі та їхній тюнинг, а сам Слобоженко неодноразово висловлював думки, що автомобіль є не лише засобом пересування, але й способом підкреслити свій стиль та статус. Саме тому він не шкодує коштів на придбання елітних машин. В його автопарку налічується понад 15 автомобілів, серед яких є Lamborghini Urus, Ferrari 488 Spider, Mercedes-Benz G63 AMG, BMW M5, Audi RS6, Porsche Panamera.

Арбітраж і колцентри

У своїх інтерв’ю блогерам Олександр Слобоженко неодноразово стверджував, що перші гроші почав заробляти ще підлітком, просуваючи різноманітні чати та сторінки в соціальних мережах. У 2019 році Слобоженко заснував компанію "Traffic Devils", що активно почала розвиватися з літа 2020 року. За великими рахунком Слобоженко займається арбітражем трафіку.

Журналісти неодноразово писали про те, що його компанія може закуповувати просто колосальні об’єми реклами на різноманітних сайтах, а оскільки ці закупки гуртові, то й вартість реклами мізерна. Після цього компанія виставляє ці ж слоти реклами на продаж вже роздрібно, але з великою націнкою. Загалом покупцями такої реклами є клікбейтні сайти або ж онлайн-казино. І на виході компанія Слобоженка має гроші не лише за продану рекламу, але й за кожен перехід користувача інтернету на той чи інший сайт. 

Скандали

Влітку 2023 році народний депутат Олександр Куницький, який на той момент входив до парламентської Тимчасової слідчої комісії, що розслідує факти кібершахрайства, опублікував сториз у своїх соцмережах, що стосувалася Олександра Слобоженка. Тоді Куницький написав: "Вже не вперше повідомляють про цю людину. Надсилайте інформацію, хто в курсі подробиць. Від поліції толку мало". Один з дописувачів нардепа навіть залишив коментар, що Слобоженко начебто є одним з організаторів так званих колцентрів в Україні та начебто продає бази людей. Колцентри здійснюють свою діяльність у містах-мільйонниках України без відповідних дозвільних документів та, використовуючи типові схеми обману й психологічні прийоми, видурюють сотні мільйонів гривень у громадян.

У квітні 2024 року вийшло велике журналістське розслідування "Української правди" за авторством Михайла Ткача. В ньому журналіст звернув увагу на те, як відпочиває "золота молодь" за кордоном під час повномасштабної війни. Йдеться саме про Олександра Слобоженка та його товаришів, які ще у серпні 2022 року ганяли кортежем з елітних автівок в італійських Альпах. Пізніше всі ці пригоди товариші опублікували у своїх соціальних мережах. У журналістському розслідуванні йдеться про те, що Слобоженко регулярно виїжджає за кордон, адже виключений з військового обліку через серйозні проблеми зі здоров’ям. З іншого боку мільйонер постійно публікує у своїх соціальних мережах відео, де він займається, м’яко кажучи, не дуже безпечними розвагами, а саме: екстремальні катання на аквабайках та снігоходах, а також стрибками у воду з великої висоти. Крім цього, сам Слобоженко не раз в інтерв’ю заявляв, що активно займається спортом, зокрема важкою атлетикою, качаючи м’язи.

Слобоженко зазвичай виїжджає за кордон зі своїми друзями і, за даними журналістів, частина з них теж зняті з військового обліку, а деякі перетинають кордон за допомогою волонтерської системи "Шлях" чи навіть завдяки спеціальним листам від ГУР МО України.

14 травня 2024 року "Українська правда" оприлюднила офіційну заяву, в якій йдеться про те, що Михайлу Ткачу надійшло повідомлення в одному з месенджерів від особи, яка представилась Олександром Слобоженком з пропозицією "укласти мирову" за грошову винагороду. В кінці цього повідомлення, за твердженнями Ткача, було написано: "Не раджу тягнути з відповіддю. Воювати я теж вмію". Згодом протягом одного дня в акаунт журналіста в одному з банківських сервісів було багато спроб входження, але вони виявилися безуспішними. Журналіст почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та смс із кодами авторизації з банківських та кредитних установ.

Ще за кілька днів на електронні пошти інших співробітників "УП" почали надходити листи, в яких вказувалось: "Я вже писав про це Ткачу, але, мабуть, до нього не дійшло, зроблю спробу донести думку востаннє. Іноді вміння вчасно закрити рота рятує життя. Моя пропозиція закрити питання миром у силі, я чекаю на відповідь. С.".

Після всього цього редакція "Української правди" звернулась до правоохоронних органів із заявою про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності та попросила встановити особу відправника листів із погрозами.

На початку травня 2024 року в ЗМІ повідомили, що Олександра Слобоженка начебто розшукують представники ТЦК. Журналісти також стверджують, що з паркінгу в одному з елітних житлових комплексів Києва зникли всі автомобілі Слобоженка, які він тут донедавна паркував. Мовляв, такі дії можуть свідчити про те, що блогер може готуватися до того, щоб залишити межі України.

Наприкінці квітня 2024 року ЗМІ писали про те, що влітку 2020 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження стосовно Слобоженка за те, що він ухилявся від сплати податків та мав стосунок до легалізації майна, отриманого злочинним шляхом. Тоді ж податківці підрахували, що діяльність ІТ-івця могла б принести до держбюджету понад 54 млн гривень як податків, але вони сплачені не були. Тоді ж вдома у Слобоженка та в його офісі правоохоронці провели обшуки, вилучивши деяку техніку. Проте справа ця так і була спущена на гальмах, а сам мільйонер згодом назвав її сфабрикованою. У 2023 році кримінальне провадження щодо підприємця вже відкрило Бюро економічної безпеки. Його підозрювали у несплаті податків, організації азартних ігор та легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом в особливо великому розмірі.


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »