UA | RU
07 жовтня 2024, 16:26

Романько Олексій Вікторович

Голова Сумської обласної ради
Голова Сумської обласної ради

Профіль в Facebook

Профіль в Instagram

Народився Олексій Романько 28 вересня 1984 року в селі Собичеве Шосткинського району на Сумщині.

Освіта

Романько з відзнакою закінчив середню школу, а вищу освіту здобув в Сумському національному аграрному університеті.

Карʼєра

Починав свій трудовий шлях Олексій Романько як лісник в одному з лісгоспів Шосткинського району Сумщини, але з часом став підприємцем та директором ПП "Завод Сател", що спеціалізується на лісопильному виробництві. Пізніше він був вказаний як керівник, підписант та уповноважений громадської організації "Спілка шосткинських ГО "Перспектива". Є президентом міської федерації з дзюдо.

У 2020 році обраний депутатом обласної ради від політичної партії "Слуга народу".

Пізніше Романько вирішив розширювати свій бізнес і восени 2021 року спільно з давнім соратником та однопартійцем Олександром Слюсарем заснував ТОВ "ПІВНІЧ ГРУП АГРО". В цій новій компанії, основним видом діяльності якої є вирощування зернових культур, Романько став ще й директором.

Вже 2 жовтня 2024 року був обраний новим головою Сумської обласної ради.

Скандали

У квітні 2021 року сумський активіст Ярослав Бондаренко оприлюднив власне розслідування, в якому прямо звинуватив Романька в незаконному продажі деревини. За словами Бондаренка, у Шостці працівники поліції зупинили та відправили на штрафмайданчик вантажний автомобіль "Рено", завантажений деревиною, що не мала спеціальних чипів, а це означає, що ліс-кругляк був вирубаний незаконно.

ЗМІ вияснили, що Романько нібито займається незаконним експортом деревини за кордон: із міста Шостка великими партіями реалізується ліс-кругляк, без необхідних чіпів та документів походження деревини. А його компаньйоном у цьому бізнесі став сумський депутат "Слуга народу" – Олександр Слюсар. "Бізнесмени" для реалізації своїх схем із незаконним експортом лісу начебто  призначили кілька директорів агролісу: Шосткінського, Кролевецького, Ямпільського, Роменського та Середино-Будського. А прикриттям цього бізнесу начебто займався колишній голова обласної ради Сумщини Віктор Федорченко.

Ще одна гучна корупційна історія сталася з Романьком уже під час повномасштабного вторгнення – восени 2022 року. Як повідомило Державне бюро розслідувань, в області було розкрадено більше 40 вагонів з дизпаливом та скрапленим газом на суму більше 27 млн грн. В ЗМІ повідомляли про причетність депутата до масштабного розкрадання майна українських підприємців під приводом "націоналізації. За фактом злочину було відкрито кримінальне провадження № 62022170040000021, а одному із фігурантів схеми, голові Шосткинської РДА Віктору Губенку, було вручено підозру.

На початку 2023 року журналісти з'ясували, що протягом 2022 року компанія Романька "ПІВНІЧ ГРУП АГРО" отримала більше 100 земельних ділянок в Шосткинському районі Сумської області.  Так, за інформацією реєстрів, 118 ділянок площею 226 гектарів землі перейшли у власність родини депутата. З них, 37 ділянок загальною площею майже 72 га опинились в приватній власності дружини рідного брата депутата облради Марини Олександрівни Романько. Ще 36 ділянок, що становить майже 69 гектарів, купила собі у власність 23-річна племінниця Романька – Наталія Олександрівна Романько. А найбільшою кількістю ділянок володіє рідна мати депутата Тетяна Петрівна Романько. В неї 45 ділянок загальною площею більше 85 га. Окрім цього, пенсіонерка є власницею елітної нерухомості в Києві вартістю близько 140 тис. дол., будинку в Шостці площею 244 кв. м та складського приміщення.

У лютому 2023 року бізнес-справи 23-річної племінниці депутата пішли настільки добре, що вона стала одноосібною власницею згадуваного вище "Заводу Сател" – першого підприємства Олексія Романька, яке спеціалізується на лісовому господарстві. За даними реєстрів, від 10 лютого 2023 року 100% статутного капіталу та право голосу ПП "Завод Сател" належить Наталії Олександрівні Романько.

Справи дружини брата Романька також ідуть добре. Вона є приватним підприємцем і після обрання близького родича депутатом стала регулярно вигравати тендери з постачання деревини держустановам за кошти бюджету.  Так, 2021-2022 роках, за даними реєстрів, Марина Романько виграла щонайменше 7 таких тендерів. Один із яких передбачає постачання паливних брикетів ДП "Укрпошта" на загальну суму більше 45 млн грн.

Також ЗМІ повідомляли й про те, що Романько всього за два роки перебування в виборному органі перетворився зі звичайного підприємця на власника шести об’єктів нерухомості в Києві на загальну суму майже в 1 млн дол.

Статки

За 2023 рік Олексій Романько задекларував готівкою 55 тис. дол., 40 тис. євро та 2 млн грн. Також він вказав у декларації серед грошових активів суму наданої поворотної фінансової допомоги у розмірі майже 23 млн грн від ПП "Завод Сател" та ТОВ "ПІВНІЧ ГРУП АГРО".

Протягом 2023 року Романько заробив понад 17 млн грн від зайняття підприємницькою діяльністю.

На банківських рахунках Романько мав близько 170 тис. грн. Окрім того, депутат вказав позичку 250 тис. грн.

Має у власності 5 квартир та 3 будинки, земельні ділянки, нежитлові приміщення, вантажівки та спецтранспорт. Із легкових авто – лише автомобіль Niva 2010 року.


04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
 
Романько Олексій Вікторович
Голова Сумської обласної ради
Ахметов Рінат Леонідович
Український бізнесмен, політик, мільярдер
Палиця Ігор Петрович
Політик, екснардеп, ексголова Одеської ОДА та Волинської облради
Всі досьє »