UA | RU
01 березня 2023, 14:23

Прибутковий мандат. Як депутат з Сумщини Романько під час війни пачками скуповує київську нерухомість на 1$ млн

Для багатьох "нових облич", що потрапили у владу на останніх виборах, початок їхньої політичної кар'єри співпав зі стрімким зростанням їхніх статків. І навіть повномасштабне російське вторгнення не заважає таким можновладцям збагачуватися за рахунок нових можливостей, які вони отримали на посадах
Для багатьох "нових облич", що потрапили у владу на останніх виборах, початок їхньої політичної кар'єри співпав зі стрімким зростанням їхніх статків. І навіть повномасштабне російське вторгнення не заважає таким можновладцям збагачуватися за рахунок нових можливостей, які вони отримали на посадах

Так, скромний "слуга народу" з Сумської облради Олексій Романько всього за два роки перебування в виборному органі перетворився зі звичайного підприємця на власника шести об'єктів нерухомості в Києві на загальну суму майже в 1 млн. доларів. Звідки у депутата з невеличкого міста Шостка так швидко з'явилися мільйони на подібні придбання стає легко зрозуміти, якщо враховувати кількість корупційних скандалів, в яких фігурував цей депутат.

Олексій Романько до місцевих виборів 2020 року навіть на рідній Сумщині був мало кому відомий. На момент потрапляння до облради він був приватним підприємцем та власником компанії "Завод Сател", яка займалася видобутком та торгівлею деревиною. А ще кілька років до того майбутній депутат заробляв собі на життя на посаді лісничого одного з лісгоспів. Але після потрапляння до обларади та ще й від партії влади "Слуга народу" в його житті все швидко змінилося.

Київські квартири шосткінського депутата

До приходу у обласну раду політик-початківець, за інформацією реєстрів нерухомого майна, володів всього трьома об'єктами нерухомості у Шостці та Шосткінському районі. Це житловий будинок площею 80 кв м у Шостці, дачний будинок у селі Макове Шосткінського району площею 67 кв м та нежитлове приміщення у Шостці площею 780 кв м з гаражем.

Усі ці об'єкти були придбані Романьком в період з 2017 по 2020 рік. Як бачимо, Романька аж ніяк не можна було назвати до виборів незаможною людиною, але після отримання депутатського мандата нові об'єкти нерухомості почали з'являтися у його власності з аж ніяк не з природньою швидкістю.

Менш ніж за півроку після обрання - у липні 2021 року Романько купує одразу дві однокімнатні квартири площею близько 50 кв м кожна в одному з будинків на Позняках у Києві. На 7-му та 17-му поверхах. Вартість однієї такої квартири в цьому районі зараз складає до 100 тисяч доларів, а в 2021 році, ще до повномасштабного вторгнення, ціни були помітно вищі.

Буквально через чотири місяці Романько придбав ще одну квартиру та кілька нежитлових приміщень. Цього разу уже на елітному Печерську. Так, 13 жовтня у власності Романька з'явилася двокімнатна квартира на Печерську площею майже 47 кв м та нежитлова нерухомість площею 67 кв м.

В цьому районі ціна на квадратний метр нерухомості складає не менше 2,5 тис. доларів, отже останні два об'єкти мали б коштувати Романьку близько 280 тис. доларів.

Минув рік у уже під час повномасштабної війни Олексій Романько купив собі ще дві квартири у столиці. Цього разу вибір шосткінського депутата прийшовся на новий житловий комплекс в районі станції метро Лівобережна. 29 вересня 2022 року Романько купив там трикімнатні квартири на 97 кв м та 88 кв м. За сьогоднішніми цінами такі дві квартири потягнуть також приблизно на 280 тис. доларів.

Не можна не звернути увагу, що чим довше пан Романько перебуває при владі, тим дорожчою стає його нерухомість. Якщо перші дві квартири, куплені за півроку після отримання мандату, цілком можна вважати бюджетними, то придбання на Печерську та Лівобережній це уже певною мірою елітна нерухомість. Але лише шістьма об'єктами у Києві Романько не обмежився. Його найближчі родичі також є власниками столичних квартир.

Рідна матір депутата - Тетяна Петрівна Романько придбала в житловому комплексі преміум класу Riverstone, що на мальовничому березі Дніпра, квартиру площею 56,8 м кв. В цьому ж комплексі має дві квартири давній друг, партнер Романька по бізнесу та по депутатству від партії "Слуга народу" в Сумській облраді Олександр Слюсар.

Вартість квартири матері депутата в комплексі Riverstone складає приблизно 140 тис. доларів. До того ж вона є власницею будинку у Шостці площею 240 кв м.

Таким чином вартість усієї нерухомості, що належить депутату Романьку та його матері складає близько 850 тис. доларів. Тобто за два роки перебування у владі шосткінський бізнесмен, що не так давно пиляв та продавав ліс, став практично доларовим мільйонером. Але джерело надприбутків депутата Романька досить легко встановити, ознайомившись з журналістськими розслідуваннями стосовно корупції у Сумській облраді.

Шосткінські схеми

Ще у квітні 2021 року, коли Романько тільки став депутатом облради та мабуть уже прицінявся до перших об'єктів нерухомості у столиці, відомий сумський активіст та антикорупціонер Ярослав Бондаренко провів власне розслідування та зібрав докази причетності до незаконного продажу деревини компанії Романька.

За словами Бондаренка, з Шостки за кордон великими партіями продається ліс-кругляк, який не має необхідних чипів, а отже вирублений незаконно. Одну з вантажівок, наповнених таким незаконно вирубленим лісом, навіть затримали правоохоронці та відправили на штрафмайданчик. Але, коли з'ясувалося, що власником автомобілю та товару в ньому є чинний депутат облради від пропрезидентської партії, автомобіль повернули власнику та про цю історію швидко забули.

Як зазначає, Бондаренко у схемі незаконної вирубки та продажу лісу активно задіяний спільно з Романьком його друг, та сусід його мами по київський нерухомості Слюсар – також депутат від "Слуги народу".

Ще одна гучна корупційна історія сталася з Романьком уже під час повномасштабного вторгнення. Восени 2022 року на Сумщині стався гучний скандал. Як повідомило Державне бюро розслідувань, в області було розкрадено більше 40 вагонів з дизпаливом та скрапленим газом на суму більше 27 млн грн. Це майно належало українським підприємцям. За фактом цього злочину біло відкрито кримінальне провадження № 62022170040000021, а одному із фігурантів схеми, голові Шосткинської райдержадміністрації Віктору Губенку вже вручено підозру. За інформацією ЗМІ, до реалізації цієї схеми причетний, в тому числі і Олексій Романько.

Ще одною оборудкою, у якій підозрюється Романько, є реалізація схеми з шахрайського заволодіння земельними ділянками, які мали б безкоштовно передаватися мешканцям Шосткінського району для ведення власного селянського господарства. Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного переоформлення земельних ділянок №42022202550000008. Але результатів розслідування цього провадження поки немає, вочевидь через те, що фігурантами тут виступають депутати від правлячої партії.

Як бачимо, джерела надприбутків шосткінського депутата вкрай сумнівні з точки зору законності та заслуговують більшої уваги правоохоронців, ніж ми спостерігаємо зараз, та жорсткої реакції керівництва партії "Слуга народу".

За великим рахунком, випадок Романька є аналогічним скандалу, в який нещодавно втрапив ще один "слуга народу" народний депутат з Чернігівщини Павло Халімон. Він, нагадаємо, влітку 2022 року придбав розкішний маєток в центрі Києва на ім'я своєї співмешканки. Коли завдяки журналістському розслідуванню ця історія набула розголосу, Халімон був звільнений з посади голови Чернігівської облорганізації "Слуги народу", а стосовно нардепа було відкрито кримінальне провадження за статтею "незаконне збагачення".

Зрештою, сам факт того, що під час війни, коли захисники України на передовій щодня потребують допомоги у придбанні захисного спорядження, автомобілів, дронів чи тепловізорів, чинні депутати витрачають десятки мільйонів на розкішну нерухомість є абсолютно аморальним. Адже тільки за гроші, які витратили на своє розкішне життя Романько і Халімон, можна було б забезпечити найкращим спорядженням цілий бойовий підрозділ. Сподіваємося, що в історії карколомного збагачення Олексія Романька компетентними особами будуть зроблені правильні висновки.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Аеророзвідники показали, як знищили російську БМП на Харківщині
29 березня 2024, 06:07
Прикордонники знищили ворожу гармату "Рапіра” на Харківському напрямку: відео
29 березня 2024, 02:05
В Україну ввозили прекурсори під виглядом прального порошку
29 березня 2024, 01:20
У Вінниці судитимуть шахраїв, які за ​​50 тисяч доларів обіцяли посаду ректора одного з університетів
29 березня 2024, 00:36
На Житомирщині подружжя забило ножем приятеля до смерті
29 березня 2024, 00:04
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35