UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 677

Осачук Сергій

Колишній голова Чернівецької обласної державної адміністрації
Колишній голова Чернівецької обласної державної адміністрації

Попередні посади: з 2014 р. Сергій Осачук був почесним консулом Австрії в Чернівцях; у 2012 був радником у Чернівецькій міській раді. Кандидат історичних наук, працював науковим співробітником Центру буковинознавства при Чернівецькому університеті.

Народився 7 червня 1972 року в м. Чернівці.

У 1994 році закінчив Чернівецький державний  університет імені Юрія Федьковича, за фахом "Історія", спеціалізація: історик, викладач історії. У 1999 році - здобув вчений ступінь кандидата історичних наук.

Профіль на Facebook

Сторінка у Wikipedia

Профіль в Instagram

Кар’єра

У листопаді-грудні 1996 року – працював менеджером з зовнішньоекономічних питань закритого акціонерного товариства "Сілекс", м. Чернівці.

У 1996-1999 роках - інженер Центру Буковинознавства Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича.

У 1999-2000 роках - спеціаліст 1 категорії Центру Буковинознавства Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича.

У 2000-2009 роках - старший науковий співробітник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

У 2006-2008 роках - провідний фахівець при Чернівецькій міській раді з підготовки історичної довідки про місто Чернівці (за сумісництвом).

У 2013-2014 роках - заступник директора приватного акціонерного товариства "Завод "Металіст", м.Чернівці.

25 листопада 2019 року - Президент України Володимир Зеленський Указом №866/2019 призначив головою Чернівецької обласної державної адміністрації.

Звільнений з посади голови Чернівецької обласної військової адміністрації 13 липня 2022 року. 

Політичний бекграунд

2010 – балотувався до Чернівецької міської ради 6-го скликання: Українська партія "Єдність", не обраний.

У 2012 році – радник у Чернівецькій міській раді. Головою на той час був Каспрук Олексій Павлович, який в 2010 році очолив фракцію "Фронт змін" і був помічником Арсенія Яценюка.

Родина

Дружина – Осачук Людмила Георгіївна (Facebook)

Син – Осачук Юрій Сергійович (вказаний в декларації)

Син – Осачук Віталій Сергійович, фігурує в декларації як співвласник квартир і у соц.мережах (Facebook)

Декларація

У декларації за 2018 рік вказано, що Осачук проживає у Чернівцях разом із дружиною Людмилою Георгіївною та сином Юрієм. Сім’я володіє квартирою в Чернівцях площею 66 кв м. Ще одну квартиру площею 111,5 кв м задекларувала дружина. Осачук володіє двома земельними ділянками у Чернівцях площами 932 і 535 кв м. Крім того, його дружина задекларувала гараж площею 26 кв.м. Задекларував ТОВ "Еко-Інвестгруп" (16,67% або 676968 грн у грошовому вираженні). Разом з тим, Осачук повідомив у декларації, що він є керівником п’яти громадських організацій, що діють в Чернівцях: "Карпатсько-Дунайське партнерство", "Літературний Целанівський центр", "Об’єднання випускників та друзів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича", "Буковинський медіа-центр" та "Рідне місто". У 2018 році Сергій Осачук отримав 89,5 тис грн від підприємницької діяльності, а 6286 грн – в якості процентів від "Ощадбанку". Дружина Осачука отримала зарплату в розмірі 50,5 тис грн у ТОВ "Аудиторська компанія "Центр професійного аудиту", а також проценти 10476 грн. Також Людмила Осачук задекларувала 25,2 тис грн, отриманих від відчуження нерухомого майна. Людмила Осачук повідомила також, що вона зберігає на банківському рахунку 20000 євро, а Сергій Осачук зберігає в готівці 1,2 млн грн та 72 тис доларів.

Зв’язки

Сергія Осачука називають близьким до оточення біглого українського олігарха Дмитра Фірташа. Місцева газета "Час" стверджувала, що Осачук був представником фонду Firtash Foundation, який фінансував проведення новорічних і різдвяних свят на Соборній площі Чернівців, а також фестиваль "Маланка-Фест".

Осачука пов’язують із екс-керівником "Укргазвидобування” Юрієм Борисовим, який залишив країну після Революції Гідності. Осачук також активно співпрацював з Віталієм Михайлішиним, особливо у період його секретарства у Чернівецькій міській раді.

Він також близький до сім’ї секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана. Про це свідчить той факт, що у 2014 році, відповідно до наказу міністра закордонних справ Павла Клімкіна, Сергій Осачук став почесним консулом Австрії у Чернівцях. На цю посаду його тоді активно лобіювала нардеп Оксана Продан, дружина Василя Продана. // VseMedia Depo.ua

24 січня 2020 року журналістка Галина Єреміца помітила Осачука, що виходив з авто Василя Продана. //Facebook

Пов'язують Осадчука й з Іллею Павлюком, якого називали одним із фінансових стовпів передвиборчої кампанії Зеленського, смотрящим за митницею, а також соратником Ігоря Калетника. Depo.ua

У програмі "Без емоцій" (1:15-1:45) ведучий акцентує увагу на тому, що кандидування Осачука в народні депутати від партії "Слуга народу" в травні-червні 2019 року неофіційно лобіювало посольство Австрії в Україні, але сам Осачук це заперечує.

*Сергій Осачук – почесний консул Австрії у Чернівцях (Львівську ОДА з 5 липня по 26 грудня 2019 року очолював також почесний консул Австрійської республіки у Львові Мальський Маркіян Маркіянович).

Скандальні факти

Будучи головою громадської науково-консультативної ради із збереження культурної спадщини при Чернівецькій міській раді, Осачук отримав колосальні кошти від єврейської діаспори Австрії та Ізраїля. Гроші планувалось витратити на облаштування благоустрою на кладовищі по вул. Зеленій в Чернівцях та на догляд за могилами та родинними склепами їхніх предків. Однак, через 2 роки, коли представники діаспори приїхали у місто та перевірили стан кладовища, з’ясувалося, що за могилами ніхто не доглядав, а виділені на це кошти — зникли. Ошукані нащадки чернівецьких євреїв звернулися до правоохоронних органів. Щоправда, Сергію Осачуку та його поплічнику Ростиславу Білику вдалось ухилитися від кримінальної відповідальності. І на цей раз народний депутат Оксана Продан взяла його "під протекцію”.

Вже у 2019 році Осачук знов став фігурантом ще однієї кримінальної справи. Одне з підприємств, яке належало Сергію Дмитровичу та чоловіку його рідної сестри, виготовляло, фасувало та збувало контрафактну шоколадну продукцію під видом відомих торгових марок. Правоохоронні органи з цього приводу почали кримінальну справу, яка зараз перебуває на розгляді в одному із районних судів Чернівців. В ході проведення обшуків на підприємстві в травні цього року правоохоронці вилучили близько 10 фур цукерок турецького виготовлення, які контрабандним шляхом через Кушніра Ю. та Єрімійчука О. (відомого як Саша Слон), були ввезені на територію України.

У контрабандних справах Осачука "прикриває” керівник Чернівецької митниці Микола Салагор, з яким у них дружні стосунки. Вони навіть написали спільну книгу з іронічною назвою "Чернівці. Антикварні нариси". // Vse Media

Заяви та обіцянки

Осачук пообіцяв відзначити нагородою підприємців за створення робочих місць. "Кожного, хто створить сто нових робочих місць з офіційним працевлаштуванням ми відзначимо крайовими нагородами. А кожного, хто створить тисячу нових робочих місць у нашій області, я особисто буду просити Президента України відзначити державними нагородами" (відео 3:50-04:08).

Осачук пообіцяв завершити ремонт дороги Чернівці-Хотин у 2020 (відео 36:35-37:46).

Осачук пообіцяв відкрити обласний перинатальний центр 1 квітня 2020 року (відео 2:40 – 2:51).

Сергій Осачук пообіцяв за рік "покінчити з довгобудами"//АСС

Осачук обіцяє відремонтувати міст у Розтоках у 2020 році // Молодий Буковинець

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Сергій Осачук отримав 11 балів з 25 можливих і зайняв 24 місце серед 47 учасників.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Українського міністра викрили на заволодінні державною землею на сотні мільйонів гривень
23 квітня 2024, 09:21
На Миколаївщині через уламки ворожого дрона загорівся торгівельний павільйон
23 квітня 2024, 09:05
В Одесі через нічну атаку "Шахедів" пошкоджені будинки: 9 поранених
23 квітня 2024, 08:44
Росіяни атакували дронами Київ: всі ворожі цілі були знищені
23 квітня 2024, 08:31
Нічна атака по Україні: сили ППО збили майже усі "Шахеди"
23 квітня 2024, 08:23
Ситуація на фронті та втрати окупантів: інформація від Генштабу ЗСУ на 23 квітня
23 квітня 2024, 08:16
Усі консульства України припиняють надання послуг чоловікам призовного віку, – документ
23 квітня 2024, 08:06
Прикордонники знищили російські позиції в Серебрянському лісі
23 квітня 2024, 06:13
Росіяни вдарили ракетами по Харківському району: що відомо
23 квітня 2024, 00:18
На Прикарпатті засудили чоловіка за зґвалтування 14-річної племінниці
23 квітня 2024, 00:06
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »