UA | RU
09 квітня 2021, 08:29 511

Оленич Петро

Заступник голови Київської міської державної адміністрації
Заступник голови Київської міської державної адміністрації

Народився 27 липня 1982 року в місті Очаків Миколаївської області.

Профіль у Facebook.

Освіта

У 2004 році Оленич закінчив Київський національний університет культури і мистецтв за спеціальністю "правознавство", отримавши кваліфікацію юриста.

Кар’єра та бізнес

На сайті КМДА зазначається, що Оленич почав працювати після закінчення університету – у 2004 році на посаді провідного спеціаліста Управління інформаційних технологій Міністерства юстиції, згодом він став головним спеціалістом.

З серпня 2005 року - головний спеціаліст Департаменту конституційного права Міністерства юстиції.

З 2008 року працював менеджером Департаменту житлової нерухомості компанії "KDD Group N.V."

З 2009 року - заступник начальника Київської обласної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру".

З вересня 2012 року був начальником Головного управління Державного земельного агентства України в Сумській області.

З 20 квітня 2015 року - в.о. начальника Головного управління Держземагентства України в Київській області.

У грудні 2016 року брав участь в конкурсі на заміщення посади директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА і вийшов у фінал в складі чотирьох претендентів, проте директором департаменту був призначений інший фіналіст - Юрій Назаров.

З березня 2017 року Оленич обіймав посаду першого заступника директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, а з 9 по 26 липня 2018 року був директором Департаменту з питань реєстрації КМДА, а потім став директором Департаменту земельних ресурсів КМДА.

Також Оленич був радником першого заступника голови КМДА – Геннадія Пліса на громадських засадах.

29 березня 2021 року розпорядженням Київського міського голови Віталія Кличка Оленич був звільнений з посади директора Департаменту земельних ресурсів в порядку переведення для подальшої роботи в апараті.

1 квітня 2021 року розпорядженням київського градоначальника Петро Оленич призначений заступником голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень.

Громадська діяльність

Оленич є засновником ГО "Дитяча українська федерація фігурного катання на ковзанах".

Політичний бекграунд

2006 – 2007 рр. – був помічником-консультантом на платній основі (про що в офіційній біографії не згадується): в ВР 5-го скликання депутата Олексія Журавка (фракція "Партія регіонів", №118 за списком партії, секретар комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів) і в ВР 6-го скликання (2007-2012 рік) - депутата Ірини Бережної (фракція "Партія регіонів", округ №169 в Харківській обл., перший заступник голови комітету-голова підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства ЄС).

2014 р. – на парламентських виборах Оленич балотувався до Верховної Ради 8-го скликання як самовисуванець по округу №162 (Лебединський, Охтирський, Тростянецький, Великописарівський райони Сумської області), але безрезультатно.

Сім’я

Петро Оленич одружений. Його дружина Ірина Бісик Ірина Олександрівна обіймає посаду начальника юридичного управління ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт".

У 2015-2019 роках працювала у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

У подружжя двоє синів – Платона та Тимофія.

Декларація

У декларації Оленича за 2020 рік вказано, що він володіє чотирма земельними ділянками у селі Богданівка, що на Київщині, кожна з яких має площу 1500 кв.м. Право на ці земельні ділянки він набув у 2016 році з 20 по 27 січня.

Його дружина має квартиру площею 68,7 кв. м у Вишневому у спільній власності з родичами.

Також Ірина Бісик володіє земельною ділянкою у селі Нові Петрівці. Вишгородського району Київської обл., площею 1153 кв. м. З 2017 року Бісик орендує житловий будинок площею 140 кв. м в Нових Петрівцях.

Пересувається Оленич на автомобілі Lexus NX200 2018 року випуску, який належить його дружині. 

У Департаменті земельних ресурсів посадовець заробив у 2020 році 758 122 гривні. Ірина Бісик заробила у ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" 2 291 260, а також отримала з підприємства "додаткове благо" у розмірі 55 035 гривень. У ПРАТ "СК "АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ" їй виплатили страхові виплати сумою 3 261 гривню.

Серед заощаджень у подружжя лише готівкові кошти. У Оленича – $ 67 тис., у Бісик – $104 тис.

Скандали

За інформацією ЗМІ, Оленич раніше мав міцні зв'язки з представниками "Партії регіонів" а також зі скандально відомим колишнім губернатором Сумщини Володимиром Шульгою. У 2014 році перед звільненням Оленича з Сумського управління Головного управління Державного земельного агентства виник публічний скандал, який, очевидно і став причиною його звільнення. Тоді посадовця звинуватили в тому, що він сприяв корупційній схемі Шульги. Йшлося про незаконну зміну цільового призначення землі та зміні форми власності ділянки розміром 110 га.

У 2018 року у ЗМІ повідомлялося, що розпорядженням Київського міського голови була створена комісія для перевірки скарг на Петра Оленича. Підставою для її створення стали численні заяви про примус до звільнення з займаних посад громадян Пшеничного, Приймака, і ще 12 працівників земельного департаменту, відмови в наданні щорічних відпусток, про можливе присвоєння коштів шляхом оформлення на роботу "мертвих душ".

Тоді, коментуючи створення такої комісії, Оленич заявив, що на нього в КМДА наскаржилися колишні працівники департаменту, які були звільнені за несумлінне виконання своїх обов'язків. Тоді комісія винесла рішення про те, що факти, викладені заявниками не підтвердилися, частина з них перевірити неможливо і рекомендувала Оленичу завершити реорганізацію департаменту при дотриманні законності.

4 листопада 2019 року член комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування Володимир Назаренко (фракція "ВО" Свобода ") звернувся на своїй сторінці в соцмережі Facebook до Київського міського голови Віталія Кличка з" вимогою терміново звільнити "директора Департаменту земельних ресурсів КМДА Петра Оленича. Депутат упевнений, що Оленич на своїй посаді займається виключно "дерибаном" київської землі на благо "русского мира".

За інформацією видання "КП в Україні" діяльність Оленича неофіційно патронує начальник Управління аналітичного забезпечення Київського міського голови Олексій Комаров. Нібито він і покриває схеми Петра Оленича, надаючи Віталію Кличку перекручену інформацію про його діяльність.

11 вересня 2020 року через матеріали аудиту роботи Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) КМДА від 2019 року, на який посилаються журналісти Голос.UA, стало відомо, що Петро Оленич в 2016-2018 роках був причетний до схеми з виведення 250 млн гривень з бюджету Києва. Йдеться про програму "Електронна столиця", яку повинні були з 2016 до 2018 року реалізувати директор Департаменту ІКТ КМДА Юрій Назаров і його тодішній заступник Петро Оленич. Бюджет цієї програми становив 844,16 млн гривень. У публікації стверджується, що вони спільно провернули схему з виведення бюджетних грошей на рахунки підконтрольних підприємств.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Удар на висоті 140 метрів: Синєгубов про влучання по телевежі в Харкові
23 квітня 2024, 09:38
Українського міністра викрили на заволодінні державною землею на сотні мільйонів гривень
23 квітня 2024, 09:21
На Миколаївщині через уламки ворожого дрона загорівся торгівельний павільйон
23 квітня 2024, 09:05
В Одесі через нічну атаку "Шахедів" пошкоджені будинки: 9 поранених
23 квітня 2024, 08:44
Росіяни атакували дронами Київ: всі ворожі цілі були знищені
23 квітня 2024, 08:31
Нічна атака по Україні: сили ППО збили майже усі "Шахеди"
23 квітня 2024, 08:23
Ситуація на фронті та втрати окупантів: інформація від Генштабу ЗСУ на 23 квітня
23 квітня 2024, 08:16
Усі консульства України припиняють надання послуг чоловікам призовного віку, – документ
23 квітня 2024, 08:06
Прикордонники знищили російські позиції в Серебрянському лісі
23 квітня 2024, 06:13
Росіяни вдарили ракетами по Харківському району: що відомо
23 квітня 2024, 00:18
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »