UA | RU
19 серпня 2024, 10:37

Негода В'ячеслав Андронович

Кандидат на посаду начальника Тернопільської ОВА
Кандидат на посаду начальника Тернопільської ОВА

Сторінка Facebook

В'ячеслав Негода народився 25 травня 1957 року у селі Борщівка Тернопільської області.

Освіта

Після школи Негода закінчив Київський інженерно-будівельний інститут, де у 1980 році отримав фах за напрямком архітектури. Наприкінці 90-х років В'ячеслав Негода вступив до Львівського національного університету ім. Івана Франка, де у 2000-ому році отримав фах за спеціальністю Правознавство. Крім цього, В'ячеслав Негода закінчив Національну академію державного управління при Президентові України. Має ступінь доктора філософії в галузі публічного управління та адміністрування.

Кар'єра

Кар'єрний шлях В'ячеслава Негоди розпочався у 1980 році, коли він влаштувався до інженерно-будівельного відділу Всесоюзного проектно-конструкторського інституту в Тернополі, де виконував функції архітектора та інженера-конструктора. Тут він пропрацював три роки, після чого у 1983 році став начальником конструкторського бюро Виробничого об’єднання "Ватра". На цій посаді він працював до 1990 року.

У 1990 році Негода подався до політики і одразу ж став мером Тернополя. Очільником цього міста він був довгі вісім років, а також суміщав цю посаду з депутатством у Тернопільській обласній раді. У 1998 році жителі Тернополя обрали іншого мера й Негода стає першим заступником виконавчого директора Асоціації міст України. На цій посаді він був чотири роки.

У 2002 році В'ячеслав Негода балотувався до Верховної Ради від партії "Єдність", яку на той час очолював тодішній мер Києва Олександр Омельченко. Втім, виборці не підтримали намагання Негоди стати народним депутатом. У 2006 році він вже балотується до парламенту від Партії патріотичних сил України, а виборчий список політсили тоді очолював відомий на той час політик Олександр Зінченко. Втім, партія не здобула прихильності виборців, і В'ячеслав Негода знову не став нардепом. Втім, він все ж попрацював у Верховній Раді, коли у 2006 році став завідувачем секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. На цій посаді він перебував два роки, а вже у 2008 році В'ячеслава Негоду призначають заступником міністра регіонального розвитку та будівництва. Ці функції він виконував до квітня 2010 року.

У червні 2010 року Негода стає вже директором Департаменту регіональної політики та місцевого самоврядування Секретаріату Кабінету міністрів України. Втім, на цій посаді він працював трохи більше пів року і вже у січні 2011 року Негода стає першим заступником директора Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою та регіонами, а також завідувачем відділом експертизи і аналізу розвитку територій та виборчих прав Секретаріату Кабінету міністрів України. У березні 2014 року після Революції гідності В'ячеслав Негода залишив цю посаду, але майже одразу був призначений першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарств. Але восени того ж, 2014 року, Негоду було понижено на посаді, адже він став просто заступником очільника цього міністерства.

Втім, вже восени 2015 року В'ячеслав Негода знову призначили першим заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і працював на цій посаді він аж до вересня 2019 року. Але довго Негода без роботи не залишився і майже одразу був призначений заступником оновленого міністра розвитку громад та територій України, де він працював аж до січня 2023 року.

З того часу Негода встиг попрацювати на громадських засадах керівником Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад України при Президентові України. У вересні 2023 року він також був доцентом кафедри регіональної політики Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Статки

Згідно з останньою декларацією Негоди, що є у системи НАЗК, він має у власності лише 25% квартири на 67 кв. м у Тернополі. Серед автомобілів чиновника є FORD FOCUS 2012 року, а його дружина має MITSUBISHI ASX 2011 року.

У 2023 році на посаді заступника Міністра розвитку громад та територій України заробив понад 270 тис. грн. Ще понад 85 тис. грн він отримав як зарплатню від Київського національного університету будівництва та архітектури України та 22 тис. грн від Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Протягом 2023 року В'ячеслав Негода отримав понад 200 тис. грн пенсії. У готівці Негода тримав 50 тис. грн та 8 тис. доларів. На рахунках у банках він тримає понад 55 тис. грн.

Скандали

Напрямку В'ячеслав Негода не помічений в якихось скандальних історіях. Втім, слід зазначити, що у 2020-2022 роках він працював заступником очільника міністерства розвитку громад та територій Олексія Чернишов, за яким вже довгий час тягнеться шлейф скандалів із корупційним присмаком. Наприклад, за даними "Української правди", навесні 2024 року Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП надав дозвіл на обшук у будинку в Козині, де мешкає Олексій Чернишов. Втім, з якихось дивних причин цей обшук не був проведений, а отже не була виконана постанова суду на проведення обшуку. Журналісти зазначають, що обшук у Чернишова не проводився на прохання тодішнього директора НАБУ Семена Кривоноса. Крім цього, з розслідування стало відомо, що навесні 2024 року Чернишов зустрічався з Кривоносом. В ухвалі суду необхідність проведення обшуків обґрунтовується тим, що чиновники Мінрегіону в період, коли міністерство очолював Чернишов, могли бути причетними до передачі одному із забудовників ділянки для зведення житлового комплексу.

До того ж, на посаді керівника Мінрегіону Чернишов як член Координаційної ради "Великого будівництва" став фігурувати у розслідуваннях журналістів щодо ймовірних зловживань під час реалізації цієї національної програми. Адже саме очолюване ним свого часу міністерство розвитку громад і територій відповідало за "Велике будівництво" в частині реновації соціальної інфраструктури – шкіл, дитсадків, амбулаторій, спортивних споруд тощо. Журналісти та експерти стверджували, що Чернишов в офіційних звітах перед першими особами держави навмисно завищував ступінь готовності таких об'єктів, хоча насправді цей рівень був набагато нижчий.   

Крім цього, дотично репутацію В'ячеслава Негоди намагався зіпсувати колишній його колега, коли вони обидва працювали заступниками міністра розвитку громад та територій. Це сталось 21 січня 2023 року. Саме тоді правоохоронці затримали іншого заступника очільника цього міністерства Василя Лозинського під час отримання хабаря. У НАБУ тоді зазначили, що затриманий входив до організованого злочинного угруповання. Правоохоронці викрили ОЗУ та припинили його діяльність з розкрадання бюджетних коштів. Лозинського затримали під час отримання 400 тис. доларів. Ці гроші він отримав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами. Справа в тому, що влітку 2022 року Кабмін виділив 1,4 млрд грн на закупівлю обладнання, щоб українці могли отримати альтернативні джерела світла, тепла та водопостачання під час зими через руйнування росіянами об'єктів інфраструктури. За даними слідства, топпосадовець міністерства вступив у змову з групою осіб та, використавши своє службове становище, забезпечив укладення договорів поставки за ціною на 25-30% вищою за ринкову з наперед визначеними компаніями. Ті ж мали передати як "винагороду" 7-10% від суми контракту.

Вже на наступний день після затримання Лозинського, 22 січня, його було звільнено із займаної посади. А після цього у відставку подав тодішній заступник міністра Іван Лукеря, а 24 січня 2023 року такий самий крок зробив і В'ячеслав Негода.


09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
Керівника дочірнього підприємства "Автомобільних доріг України" затримали на хабарі у 600 тис. грн
12 вересня 2024, 19:19
Як та чим росіяни забруднили річки Сейм та Десна: подробиці від українських фахівців
12 вересня 2024, 18:56
У Черкасах вандали розмалювали пам'ятник героям російсько-української війни
12 вересня 2024, 18:24
На місці "прильоту" у Харкові врятували жінку з дитиною
12 вересня 2024, 18:01
У "дорожній" справі щодо ексголови Дніпропетровської ОДА Резніченка оголошено нові підозри
12 вересня 2024, 17:45
Побиття ветерана у Смілі: ще двом підозрюваним обрали запобіжний захід
12 вересня 2024, 17:28
Ворог вдарив по Харкову: пошкоджені житлові будинки
12 вересня 2024, 17:19
Біля Львова сталась смертельна ДТП: загинув водій кросовера
12 вересня 2024, 17:10
На території електропідстанції на Київщині виявили вибухівку
12 вересня 2024, 16:53
Російська ракета уразила цивільне судно, яке везло зерно з України до Єгипту
12 вересня 2024, 16:27
 
Точицький Микола Станіславович
Міністр культури та стратегічних комунікацій України
Стефанішина Ольга Віталіївна
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Сибіга Андрій Іванович
Міністр закордонних справ України
Всі досьє »