UA | RU
18 січня 2024, 16:39

Малашко Юрій Анатолійович

Колишній начальник Запорізької обласної військової адміністрації
Колишній начальник Запорізької обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Інформація на сайті Запорізької ОВА

Юрій Малашко народився 16 лютого 1975 року в місті Київ.

Освіта

Навчався в столичному Інституті військово-повітряних сил, який завершив у 1997 році. Отримав диплом інженера-системотехніка за спеціальністю Автоматизовані системи та комплекси повітряних суден.

Кар’єра

Після завершення навчання він залишився працювати в рідному вищі до 1999 року, де обіймав посаду інженера. Пізніше, до 2001-го, Малашко викладав на кафедрі військової підготовки Академії муніципального управління.

Наступні п'ятнадцять років, із 2001-го до 2016-го, Малашко безперервно працював у Службі безпеки України. Брав участь у боях у зоні Антитерористичної операції на Донбасі, за що в 2016 році отримав президентську відзнаку.

До того, як очолити Запорізьку область, Малашко вже мав досвід у державному управлінні. З 2016-го до 2018 року він працював на посаді першого заступника керівника військово-цивільної адміністрації в місті Мар'їнка та селі Перемога в Донецькій області, а з 2018-го до 2020-го був керівником ВЦА міста Красногорівка також на Донеччині.

Тетяна Рязанова, одна з колишніх колеги Малашка в Красногорівській ВЦА, відгукувалася про нього похвально: "Він приїхав до нас із сусіднього міста Мар'їнка. Там він був першим заступником голови військово-цивільної адміністрації. Очолив ВЦА Красногорівки в 2019 році. Він дуже грамотна людина. Нас всіх виховував, щоб ми говорили українською, правильно оформлювали офіційні листи. Багато чого зробив для благоустрою міста. Пішов з посади на підвищення".

На наступні три роки Малашко повернувся знову до СБУ, де виконував обов'язки глави Антитерористичного центру при силовому відомстві.

Вже 9 лютого 2023 року Президент Володимир Зеленський призначив Юрія Малашка начальником Запорізької обласної військової адміністрації. 23 січня 2023 року звільнений з посади.

Більш детальної інформації про кар’єру Юрій Малашка немає через специфіку його попередніх робіт.

Критика

Віднайти публічні скандали, в яких фігурував би Юрій Малашко, настільки ж важко, як і будь-які інші деталі його біографії. Однак у деяких ЗМІ містяться публікації, у яких звинувачують Малашка в недбалості в той час, коли він служив у зоні АТО на Донбасі.

Мова йде про літо 2014 року, коли терористи збили над Луганськом український літак Іл-76. Тоді загинули 40 військовослужбовців і 9 членів екіпажу. Винним у катастрофі назвали генерал-майора Віктора Назарова, який керував тоді штабом АТО. Малашко в цей час очолював опергрупу СБУ, яка займалася збиранням оперативної інформації та мала негайно її передавати Назарову. У ЗМІ наголошується, що за кілька годин до трагедії Малашко отримав повідомлення про активність сепаратистів у районі Луганського аеропорту, про їхню обізнаність про наміри ЗСУ направити в місто підкріплення саме літаком, але начебто не повідомив про це начальству.

У ЗМІ Малашка також називають одним із підписантів сумнозвісного плану "Бумеранг" для розгону київського Євромайдану. Проте він нібито вчасно пішов в АТО, де зміг уникнути люстрації. Однак уже на Донбасі він начебто налагодив схеми списання та крадіжок пального на службовий автотранспорт.

Щоправда, жодних доказів, фактів чи інших свідчень, які б підтверджували вищенаведену інформацію, ЗМІ не надають.

Родина

Інформації про сім'ю Малашка у відкритих джерелах немає.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »