UA | RU
01 квітня 2021, 14:47 646

Кулеба Олексій Володимирович

Віце-прем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури
Віце-прем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури

Профіль у Facebook

Олексій Кулеба народився 8 серпня 1983 року в Києві в родині українського журналіста та письменника Володимира Кулеби та державної службовиці. 

Освіта

Навчався у престижній школі №89 у центрі столиці, де поглиблено викладали іноземні мови. Однокласники згадують, що Кулеба завжди був лідером серед них. У школі він захоплювався спортом, зрештою ставши в 11-ому класі кандидатом в майстри спорту з баскетболу.

Після закінчення школи Олексій Кулеба вступає до Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана на факультет Міжнародна економіка. У 2005 році він закінчує цей виш, здобуваючи кваліфікацію магістра з міжнародної економіки. Після закінчення університету Олексій Кулеба три роки навчався в аспірантурі Національної академії державного управління при Президентові України, де здобув ступінь кандидата наук із державного управління.

Кар'єра

Ще будучи студентом п'ятого курсу в університеті, Кулеба влаштувався на роботу до комунального підприємства "Київ-медіа", що підпорядковувалось Київській обласній раді. До речі, у першій половині 2000-х років батько Кулеби Володимир був заступником очільника Київської обласної державної адміністрації. Отже, працюючи в комунальному підприємстві, в обов'язки Олексія Кулеби входив щоденний моніторинг преси та написання аналітичних довідок для свого керівництва.

Через якийсь час після закінчення вишу Кулеба став помічником народного депутата від партії "Батьківщина" Михайла Гладія, який свого часу був віцепрем'єр-міністром в уряді за часів президентства Леоніда Кучми. Втім, у 2007 році Верховну Раду було достроково розпущено, і Олексій Кулеба втратив роботу помічникам нардепа.

У тому ж 2007 році Олексій Кулеба почав працювати у компанії "Хонін і партнери", засновником якої був професор Інституту міжнародних відносин Валентин Хонін. Ця компанія займалася просуванням багатьох великих політичних проєктів, і Кулебі були довірені деякі з них. Згодом він навіть очолив цю компанію і працював на посаді директора до 2010 року. Після цього він став старшим викладачем кафедри організації самоврядування "Міжрегіональної Академії управління персоналом".

У першій половині 10-х років Кулеба вперше пішов у політику, ставши депутатом Ржищівської міської ради на Київщині. У 2012 році призначений директором ТОВ "Аспер Естейр", що, за різними даними, на той час займалась різноманітними операціями з нерухомим майном.

У 2018 році Кулеба викладав у Національному педагогічному університеті імені Драгоманова.

Переламним в кар'єрі Олексія Кулеби був 2019 рік, коли президентом України став Володимир Зеленський. Саме того року, восени, Кулебу призначають директором Департаменту міського благоустрою Київської міської державної адміністрації. Буквально за півтора роки Олексій Кулеба йде на підвищення, обіймаючи посаду першого заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень.

Фактично перед самим повномасштабним вторгненням росії до України Олексія Кулебу було призначено очільником Київської обласної державної адміністрації. Це сталося 8 лютого 2022 року, але велика війна внесла свої корективи і вже 15 березня Кулеба залишає свою посаду, адже на той час областю, яка була атакована ворожими військами, мав керувати військовий, а не цивільний. Тоді ж замість Кулеби очільником Київщини став генерал Олексій Павлюк, який до цього був керівником Операції об'єднаних сил (ООС). Втім, з Київського регіону Кулеба не поїхав, адже став радником патронатної служби начальника Київської обласної військової адміністрації.

Вже після того, як російські війська були вибиті з-під Києва та повністю залишили Київську область, у травні 2022 року Олексій Кулеба знову повернувся на посаду очільника Київщини, де пропрацював до 24 січня 2023 року. Саме того дня він був призначений заступником керівника Офісу президента України.

5 вересня 2024 року Верховна Рада проголосувала за призначення Олексія Кулеби віце-прем'єром з відновлення України – міністром розвитку громад, територій та інфраструктури.

Шлях у велику політику

Після Революції гідності, у 2014 році, стара гвардія політиків здебільшого відійшла, а у владних кабінетах ставало все більше молоді. Саме в той час Олексій Кулеба знайомиться з тодішнім заступником голови Київської міської державної адміністрації Павлом Рябікіним. Подейкують, що саме він порадив Кулебі досконало почати вивчення, як влаштовано все господарство столиці. Мовляв, на майбутнє згодиться. Згодом Олексій Кулеба вже стає радником гендиректора комунального підприємства "Плесо" при КМДА, яке займається охороною, утриманням та експлуатацією земель водного фонду столиці. Втім, на цій посаді він працював не надто довго і згодом повернувся у бізнес.

У велику політику Олексій Кулеба повернувся вже після того, як президентом України став Володимир Зеленський. Згодом після зміни влади в країні між Банковою та очільником столиці Віталієм Кличко вкрай зіпсувалися стосунки. Дійшло до того, що влітку 2019 року Офіс президента вимагав від Кабміну розглянути питання щодо звільнення Кличка з посади голови КМДА. Причому уряд навіть погодив це звільнення на початку осені того ж року, але далі справа не пішла, адже мер Києва оскаржував це рішення в усіх можливих інстанціях. Подейкують, що конфлікт вдалось на деякий час загасити наступним чином. Не секрет, що у столиці завжди були великі проблеми зі встановленням різноманітних кіосків. Саме за це Кличку доволі часто діставалось у медійній битві з Офісом президента, адже в ОП підводили до того, що Кличко не може навести лад з кіосками у столиці. Тому сам мер Києва начебто пішов на неординарний крок, запропонувавши посаду очільника Департаменту міського благоустрою, що безпосередньо займався МАФами у столиці, тій людині, яку захоче призначити Офіс президента. Мовляв, таким чином Кличко дещо збив напруження у відносинах з ОП, "поділившись" часткою влади у столиці, але натомість і позбувся негативного іміджевого баласту – проблеми з кіосками, яку тепер мав вирішувати саме представник Офісу президента.

Цю ідею Кличка донесли до Андрія Єрмака, який на той час був радником президента України. В той самий час однокласник Кулеби Ігор Новіков також працював радником Володимира Зеленського, і він запропонував Єрмаку кандидатуру саме Олексія Кулеби на посаду очільника Департаменту міського благоустрою. Далі був конкурс, в якому і переміг Кулеба.

Куратор регіональної політики від ОП

Обіймаючи посаду заступника голови Офісу президента, Олексій Кулеба курував питання регіональної політики. В одному з інтерв'ю він розповідав, що фактично Україна наразі поділена на три частини: прифронтова, центральна та західна Україна.

"І от одне з завдань – це розмежування ресурсів таким чином, щоб в нас був певний баланс. І я зараз дуже багато працюю над тим, щоб координувати діяльність всіх регіонів і фокусуватися саме на тому, що основна допомога, основні ресурси будь-які маємо спрямовувати в ті регіони, які зараз боронять Україну, які зараз виконують таку серйозну і найважливішу місію взагалі в нашій історії, щоб їм було легше," – розповідав журналістам Олексій Кулеба.

Статки

Згідно з декларацією Олексія Кулеби за 2023 рік, він має 25% квартири площею 87 кв. м у столиці, земельну ділянку площею близько 400 кв. м у Києві, а ще він має право користуватися квартирою площею 86 кв. м у столиці. У власності дружини Кулеби є будинок площею 376 кв. м у Крюківщині, що біля Києва. Там же в неї є понад 1500 кв. м землі. Також на дружину чиновника записано гараж у столиці.

Кулеба задекларував сонячну станцію на 30 кВт, що належить його дружині. Також на неї записано автомобіль KIA SPORTAGE 2015 року випуску.

Оскільки Кулеба початок 2023 року ще працював на посаді очільника Київщини, то у декларації за минулий рік вказано, що в якості зарплатні на цій посаді він отримав трохи більше 100 тис. грн. В той самий час робота на посаді заступника голови Офісу президента принесла йому за 2023 рік трохи більше 412 тис. грн.

Протягом 2023 року дружина чиновника заробила понад 135 тис. грн в якості виплати за електроенергію по зеленому тарифу. Ще понад 220 тис. грн вона заробила від зайняття підприємницькою діяльністю.

У готівці Кулеба тримає 423 тис. грн, 20 тис. доларів та 16 тис. євро. На банківських рахунках в нього є трохи більше 20 тис. грн та 2 долари. Дружина чиновника у готівці зберігає 20 тис. доларів, а ще майже 150 тис. грн в неї є у банку.

Сім'я

Олексій Кулеба не надто полюбляє робити свою сім'ю публічною. Відомо, що його дружину звати Галина, і вона є донькою ректора Національного транспортного університету Миколи Дмитриченка. У подружжя Кулеб є дві доньки – Мар'яна та Христина.


17 жовтня 2024
План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очіль...
10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
ЗСУ збили майже 60 російських дронів: ППО працювала у 12 областях
23 жовтня 2024, 09:18
Сумська податківиця позичила у 12-річного сина чималу суму та отримала дві квартири від матері-росіянки
23 жовтня 2024, 08:57
ЗСУ ліквідували ще майже 1,5 тисячі окупантів: дані про втрати ворога на 23 жовтня
23 жовтня 2024, 08:39
У поліції розповіли, у яких областях зафіксували найбільше підпалів військових авто
23 жовтня 2024, 08:33
На кордоні з Польщею в двох мікроавтобусах виявили заховані гаджети на 1,5 млн гривень
23 жовтня 2024, 08:30
На Прикарпатті суд виніс вирок багатодітній матері, яка адмініструвала Viber-групу про повістки
23 жовтня 2024, 08:17
ЗСУ показали, як німецькі танки Leopard знищують бронетехніку росіян
23 жовтня 2024, 08:03
Під Рівним трактор перекинувся у полі та на смерть причавив водія
23 жовтня 2024, 07:45
Українські бійці знищили вогневі позиції окупантів на Запорізькому напрямку
23 жовтня 2024, 07:20
Жительку Сваляви на Закарпатті судитимуть за колабораціонізм
23 жовтня 2024, 06:44
 
Барсук Марина Анатоліївна
Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду
Ахметов Рінат Леонідович
Український бізнесмен, політик, мільярдер
Верещук Ірина Андріївна
Заступниця керівника Офісу президента
Всі досьє »