UA | RU
15 жовтня 2020, 10:28 1779

Коваленко Анна

Колишня голова Чернігівської обласної державної адміністрації
Колишня голова Чернігівської обласної державної адміністрації

Анна Коваленко народилася  5 травня 1991 року в м. Буча, Київської області.

Сторінка Анни Коваленко у Facebook.

Освіта

2013 р. — здобула ступінь магістра театрознавства у Київському університеті театру кіно і телебачення.

Прослухала курс "Військове командування та гуманітарне право" Женевського центру політики безпеки (GCSP) в Женеві, Швейцарія.

Аспірантка Національної академії державного управління при Президентові України за спеціальністю "Публічне управління". Дисертаційне дослідження "Демократичний цивільний контроль над розвідкою і контррозвідкою в Україні".

Кар`єра

2008 – 2013 рр. — журналістка, авторка та ведуча програм (ТРК "Радіо ЕРА", ТРК УкрлайфТВ, телеканал СТБ).

2009 – 2020 рр. — заступниця директора зі зв'язків із громадськістю Видавничого дому "Антиквар". Організаторка культурних проєкт в Україні, Франції та Португалії.

2010 р. — виконавча директорка ГО "Асоціація Європейських Журналістів. Українська секція".

2014 – 2020 рр. — сотниця 39-ї сотні Самооборони Майдану (з 03.2014 Голова всеукраїнської ГО "39 жіноча сотня Самооборони Майдану").

2014 р. — радниця Міністра оборони України Михайла Коваля та Міністра оборони України Валерія Гелетея.

2014 – 2015 рр. — радниця Міністра оборони України Степана Полторака.

Як радниця міністрів оборони створювала Центр координації оперативної допомоги українській армії, а також гарячу лінію для налагодження зв'язку та координації між блокпостами та волонтерами. Організовувала чисельні заходи з налагодження комунікації між апаратом МО, волонтерами, громадськістю та іншими державними органами. Брала участь у розробці програм реформування міністерства оборони та організації співпраці з НАТО, ОБСЄ, посольствами Канади та Норвегії. 

2014 – 2015 рр. — радниця Міністра інформаційної політики України Юрія Стеця. Як радниця міністра інформаційної політики працювала у складі комісії з відновлення телевізійного мовлення у зоні АТО.

2019 – 2020 рр. — заступник керівника Офісу президента України.  

З 22 квітня 2020 року - заступник Міністра розвитку громад та територій України.

Нагороди

Наказом Міністра МВС була нагороджена бойовою зброєю — пістолетом "Форт-17".

Громадська діяльність

2015 – 2020 рр. — координаторка ГО "Антикорупційний рух України" (разом с В. Наливайченко, Е. Фірсовим, С. Носенко).

Керувала проєктом "Стратегічне лідерство: система безпеки та оборони України" у Києво-Могилянській бізнес-школі (KMBS). Працювала експерткою Інституту Джорджа Кеннана, Wilson Center, (м. Вашингтон, округ Колумбія, США).

Радниця голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Консультантка парламентського Комітету з питань оборони та безпеки України. Членкиня клубу дипломатичного представництва офісу зв'язку НАТО в Україні "Жінки на чолі реформ".

Політичний бекграунд

30 листопада 2013 р.  — Анна Коваленко брала участь в акціях протесту на Євромайдані ще до силового розгону студентів. Спочатку робила щогодинні включення для "Радіо Ера", потім взяла участь у патрулюванні  Майдану та прилеглих територій. Брала участь у розробленні плану оборони адміністративних будівель від штурму силовиків. Згодом стала заступником сотника 11-ї сотні Самооборони. 

У середині січня 2014 року організувала та очолила 39-ту жіночу сотню Самооборони Майдану. На час створення сотня налічувала понад 150 учасників. На цей час 39 сотня перетворена у всеукраїнську громадську організацію "Жіноча сотня", в якій близько двох тисяч членів.

2014 р. —  брала участь у виборах до ВРУ як кандидатка-самовисуванка по 206-му виборчому округу (м. Чернігів). ЦВК відмовила Коваленко у реєстрації з формального приводу і цю відмову довелося скасовувати через суди двох інстанцій. З цієї причини у Коваленко залишилося всього два тижні для ведення передвиборної агітації. Попри це, вона набрала 9 % голосів (друге місце після чинного мера Чернігова Владислава Атрошенка).

2019 р. —  кандидатка у народні депутати від партії "Слуга народу" на парламентських виборах 2019 року, № 35 у списку. Безпартійна. Була обрана депутатом, але згодом склала повноваження, ставши натомість заступником керівника Офісу президента. Член Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

За словами самої Коваленко, приєднатися до "Слуг народу" їй запропонував Дмитро Разумков.

"Я так розумію, що йому мене рекомендували професійні кола. Партія шукала експерта з питань нацбезпеки й оборони. Оскільки ідеологія партії - залучати нове покоління і молодих людей, то запропонували мене", - розповідає Коваленко.

У жовтні 2020 року вона очолила Чернігівську ОДА. Однак вже 4 серпня президент звільнив її, призначивши на цю посаду В'ячеслава Чауса.

Сім`я

Коваленко є дружиною генерал-полковника, колишнього головнокомандувача Збройних сил України й чинного першого заступника секретаря РНБО Руслана Хомчака. Це перший її офіційний шлюб. У січні 2021 року у них народилася донька.

Декларація

У декларації Коваленко за 2020 рік вказано, що від 2019 року вона має у спільній власності з громадянкою Камілією Скавронською у Клавдієво-Тарасовому Київської області. Крім того, Коваленко вказує право на користування землею у тому ж селі. Цікаво, що земля зареєстрована на ще одну громадянку – Людмилу Таньковську. У чоловіка Коваленко, Хомчака, є земельні ділянки на Житомирщині, Чернігівщині та у Києві. Також він має квартиру в столиці у службовому користуванні. 

Володіє Коваленко і коштовностями: у її власності підвіска із металу білого кольору із коштовним камінням, намисто з перлинами й інші ювелірні вироби із невідомою вартістю.

Особистого транспортного засобу у Коваленко не має, однак у її чоловіка є Toyota Land Cruiser 2013 року випуску, а також причіп.

Зарплата Коваленко за 2020 рік у ДУСі становила 147,26 тис. грн, а у Міністерстві розвитку громад та територій - 286,41 тис. грн. На посаді глави Чернігівської ОДА вона отримала 171 608 тис. грн. Її чоловік отримав на посаді в ЗСУ 1,1 млн грн.

Готівкою Коваленко тримає $65 тисяч. Крім цього, у неї лише один рахунок в банку - там вона тримає 506 грн. Чоловік її має $46 тисяч готівкою, 10 тисяч євро, 276 тисяч гривень. На рахунку в "ПриватБанку" у нього 329 тисяч гривень та 30 доларів.

Скандали

Перед виборами до Верховної Ради стала відома завдяки "непереборному бажанню прострелити ногу" своїм нинішнім скандальним однопартійцям Максиму Бужанському та Олександру Дубінському.

Окрім цього висловлювання особливих публічних скандалів за участю Коваленко не зафіксовано, однак багато політиків та експертів вважають її призначення на посаду голови Чернігівської ОДА неоднозначним з огляду на її молодий вік, відсутність досвіду такої роботи, а також те, що її з Черніговом нічого не пов`язує, окрім виборів 2014-го року, а в області не дуже люблять заїжджих керівників.

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Анна Коваленко отримала 14 балів з 25 можливих і зайняла 13 місце серед 47 учасників.


18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Лубінець: 40% повернених з росії мали статус "безвісти зниклий"
19 березня 2024, 12:29
На Херсонщині пастух загинув, підірвавшись на російській вибухівці
19 березня 2024, 11:57
На Дніпропетровщині судитимуть довірену особу "вора в законі"
19 березня 2024, 11:54
Росіяни за добу здійснили майже 350 атак по Запорізькій області: наслідки
19 березня 2024, 11:47
На Миколаївщині експрацівник оборонного заводу шпигував за ЗСУ за допомогою дронів
19 березня 2024, 11:16
У лісі на Вінниччині не здетонував чорний "шахед": фото
19 березня 2024, 11:03
У Тернополі літня людина постраждала від отруєння чадним газом
19 березня 2024, 10:53
Росіяни пустили в дію розвідувальні дрони на Одещині: ВМС ЗСУ знищили дві цілі
19 березня 2024, 10:19
У Києві рятувальники знайшли тіло людини в будинку
19 березня 2024, 10:01
На Луганщині окупанти намагалися піти в штурм біля Тернів, — ОВА
19 березня 2024, 09:41
 
Гайдай Сергій Володимирович
Начальник Мукачевської РВА, ексголова Луганської ВЦА
Левченко (Буркін) Єгор Васильович
Російський наркобарон у розшуку
Кацуба Олександр Володимирович
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Всі досьє »