UA | RU
21 травня 2020, 13:26 1187

Атрошенко Владислав

Колишній міський голова Чернігова
Колишній міський голова Чернігова

Народився 5 грудня 1968 року в м. Чернігів.

Профіль на Facebook

Профіль у Wikipedia

Освіта

1994 р. – здобув фах інженера-електромеханіка систем автоматичного управління літальними апаратами в Харківському авіаційному інституті.

2005 р. – продовжив освіту на факультеті вищих керівних кадрів у Національній академії державного управління при Президентові України, отримав диплом з відзнакою магістра державного управління.

Кар’єра і бізнес

1993-1994 рр. - економіст у відділі валютних операцій Чернігівської філії акціонерного банку "ІНКО”.

1994-1995 рр. - фінансовий директор ЗАТ "Селянській торговий дім "АГРО”.

1995-1998 рр. - фінансовий директор, перший заступник генерального директора ЗАТ "Фалкон”

1998-2007 рр. - голова правління ЗАТ "Агроенергопостач”.

2007-2009 рр. - радник голови правління ВАТ "Кредобанк”.

2009 р. - голова Наглядової ради ВАТ "Хліб Києва”.

Політичний бекграунд

2002-2005 рр. – Владислав Атрошенко народний депутат України 4-го скликання, входить до фракції "Наша Україна”.

З червня 2002 р.  - член Комітету Верховної ради України з питань бюджету.

2005 р. - голова Чернігівської облдержадміністрації.

2012- 2014 рр. - народний депутат України 7-го скликання, входить до фракції "Партії регіонів”.

З 20 лютого 2014 року - позафракційний депутат.

З 4 грудня 2014 року - заступник голови Комітету з питань транспорту.

2014 -2016 рр. - народний депутат України 8-го скликання.

2015 р. – на виборах мера міста Чернігова посів друге місце. Був висунутий як кандидат від Блока Петра Порошенка "Солідарність”.

15 листопада 2015 року переміг у другому турі виборів та очолив Чернігівську міську раду.

2020 р. – переміг на місцевих на виборах Чернігівського міського голови з результатом 77,49% голосів. 

7 грудня 2022 Яворівський районний суд Львова позбавив Атрошенка права обіймати посаду мера. 1 лютого 2023 року Львівський апеляційний суд підтвердив відсторонення Атрошенка від посади. На думку суду, міський очільник є винним у корупції, бо надав дружині службову машину для виїзду за кордон на початку повномасштабного вторгнення, а потім сам доручив водієві повернути автомобіль в Україну. 

Сім’я

Батько - Анатолій Федорович Атрошенко, 80 років, інженер. Засновник  ТОВ "КУА "ЕйВі Інвестмент"”. Має 11 млн грн статутного капіталу в ТОВ "Раіл”.

Мати - Тамара Іванівна Онищенко, 73 роки, вчителька Чернігівської середньої школи № 16. Депутат Верховної Ради УРСР 11-го скликання (з 1985 року). Зараз на пенсії. Проте, за документами жінка внесла 14,9 млн грн до статутного капіталу ТОВ "Енергополіс-інвест”. Виступає як засновниця ТОВ "МНП”, ТОВ "АВ Бізнесгруп”, ТОВ "РК "Нива”

1995 р. - одружився з Іриною Бичковою. Зараз вона викладач Чернігівського національного технологічного університету.

Разом виховують дочок 23-річну Анастасію та 15-річну Поліну.  

Декларація

У щорічній декларації за 2020 рік Владислав Атрошенко вказав, що володіє чотирма земельними ділянками: (2 в Іванівці на Чернігівщині і 2 в самому Чернігові, до того ж обидві у власності від 2020 року),  і одну спільно орендує з іншим громадянином. Ще одна ділянка у позичці. Вісім ділянок є у дружини мера, та ще й чималих – сумарно їх площа становить 77082 кв. м. 

Мер Чернігова має 4 житлові будинки є у нього і два у дружини, ще один у нього в позичці – від тестя; Також у власності по квартирі мають вони з дружиною у Києві, є квартира в мера і у Чернігові, ще однією він володіє у спільній власності зі своєю мамою, а ще однією – спільно з батьками дружини. Також уся родина користується ще однією квартирою в Чернігові.

Серед нежитлових приміщень у мера задекларовано два: в Чернігові і ще одне в області. Він користується двома гаражами – одним на правах спільної власності, а другим – як член автокооперативу. Має три машиномісця в Києві.

Цьогоріч Атрошенко задекларував 5 чоловічих годинники (торгових марок Breguet Marine (біле золото), Girard Perregaux Tourbillons (рожеве золото), Patek Philippe (платина), Patek Philippe (рожеве золото), Breguet (with tourbillon). Skeleton (ексклюзивна модель), вартість від 259 тис 200 до 1 млн 200 тис. грн). 

Транспортом у родині володіє дружина - Tesla Model X Performance, 2020 року випуску.

Атрошенко володіє інвестиційними сертифікатами в ТОВ "Добробут-фінанс" вартістю 1000 грн кожен:  159818 шт. - сам, і 38425 шт. - разом з дружиною.

Передав в управління корпоративні права на 11,19% від капіталу ТОВ "РАІЛ", 85,25%ТОВ "Телеорганізація НІСА", 79,6% ПП "Телерадіоагентство "ТЕРРА", 63,49% ТОВ "Десна-ФК-2", 50% ПП "Агро-трейдер", 50% СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ''ІНТЕР', 50% ПРИВАТНО-ОРЕНДНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО 'ЖАДЬКІВСЬКЕ, 50% КОМЕРЦІЙНЕ ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО ''ТОРГОВИЙ ДІМ ''САТУРН'', 50% ТОВ "Північагро", 25% ТОВ "Сідко-Україна", 25% ТОВ СЕЕДКО, 69,61% ТОВ РІЕЛ Ко.

Дружина володіє правами 33,3% ТОВ 'ФУДХОЛ КИЇВ, 33,33% 'ФУД СЕРВІС 2017, 34% ТОВ  'ВАРЕНИЧНА БАЛУВАНА ГАЛЯ', 60% ТОВ КЛІАР ЕНЕРДЖІ-ХЕРСОН'.

Варто зауважити, що багато що з майна подружжя отримало у власність саме 2020 року. Зокрема, і згадувані цінні папери, і два житлові будинки, і квартиру, і земельні ділянки (одну у власність, одну в оренду, і обидва гаражі, і навіть дружинину Теслу.

Скандали

16 січня 2014 року Владислав Атрошенко голосував у складі фракції "Партії регіонів” за закони "Про судоустрій та статус суддів”  та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян, які обмежували свободу та Конституцію України. Згодом надіслав заяву з проханням вважати, що він не голосував.

З іменем Владислава Атрошенка пов’язують також "золотий батон Януковича” - статуетку із золота у вигляді батону, яка стала інтернет-мемом та приводом для сарказму після втечі тодішнього президента Віктора Януковича до Росії в 2014 році.

Журналісти видання "Корреспондент” стверджують, що батон виготовили на замовлення тодішнього голова Наглядової ради ВАТ "Хліб Києва” Атрошенка. Він замовив на Чернігівському заводі автозапчастин макет батону. На виготовлення статуетки витратили два кілограми золота, які обійшлися замовнику в $100 тис. У 2014 році в соцмережі один із робітників заводу автозапчастин опублікував фото "батона” в цеху свого підприємства і розповів, що Атрошенко особисто контролював процес виплавки, а згодом заплатив робітникам по 100 грн і наказав "усе забути”.

17 вересня 2004 року о 20:20 на трасі "Київ-Чернігів - Нові Яриловичі” в селі Красне Чернігівської області народний депутат Владислав Атрошенко, який кермував  автомобілем Mercedes-Benz 600 на нерегульованому пішохідному переході збив 69-річного чоловіка. Тіло знайшли за 25 метрів від місця зіткнення, потерпілий від отриманих травм (йому відірвало кінцівку) помер на місці. Атрошенко сам викликав лікарів та міліцію. Правоохоронці встановили, що кермував він автомобілем за довіренністю, був тверезим, але перевищив допустиму швидкість у кілька разів. Сам учасник пригоди стверджував, що їхав зі швидкістю 70 км за год. Кримінальну справу порушили за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що призвело до смерті потерпілого або тяжких наслідків.

У 2019 році журналісти знову написали про ДТП, яке пов'язують з іменем очільника Чернігова. 27 жовтня позашляховик Mercedes-Benz G Brabus в'їхав у металеву огорожу. Атрошенко тоді підтвердив, що автівка належить аграрній компанії, в якій він є одним із засновників. Поліція встановила, що водій був тверезий і не впорався з управлінням.

За інформацією НАЗК, Владислав Атрошенко причетний до корупційних схем. Так, у декларації за 2016 рік він не задекларував дві земельні ділянки та квартиру, які належать члену сім’ї (дружині) на праві власності, а також недостовірно вказав відомості про власні грошові активи (кошти, позичені третім особам). Загальна сума встановлених недостовірних відомостей у декларації за 2016 рік становить понад 2,8 млн грн.

Навесні 2019 року громадський активіст Олександр Гашпар на особистій Facebook-сторінці повідомив про те, що ТОВ "Шляхо-будівельне управління №14”, яке підконтрольне меру Чернігова Антрошенку Владиславу Анатолійовичу почало будівництво багатоквартирного житлового будинку навпроти будинку по вул. Красносільського, 47 у Чернігові за місяць до отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Також Гашпар у вересні 2019 року стверджував, що на батька мера Чернігова оформили 800 ”квадратів”  будинку, який під виглядом реконструкції збудував бізнес-партнер Атрошенка Володимир Пригода.

Очільника Чернігова також пов'язують із підкупом виборців восени 2015 року. Тоді 14 листопада в чергову частину Чернігівського відділу поліції стали надходити повідомлення про підкуп виборців представниками благодійного фонду "Поліський оберіг”. Всього було зареєстровано 8 таких звернень. Поліція відкрила кримінальні провадження. Один із активістів "Правого сектору” в Чернігові Дмитро Блауш стверджує, що "Поліський оберіг”  - власний БФ Владислава Атрошенка, який і здійснював підкуп на свою користь.

Читайте також в ексклюзивному інтерв'ю з мером Ужгорода Богданом Андріївим: "Проти мене була організована кампанія, щоб попсувати мені рейтинг і деякий час тримати на гачку".  


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »