UA | RU
26 листопада 2020, 11:17 13394

Кім Віталій Олександрович

26 листопада 2020, 11:17 13394
Начальник Миколаївської обласної військової адміністрації
Начальник Миколаївської обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Віталій Кім народився 13 березня 1981 року в Миколаєві. В одному з інтерв’ю він зізнавався, що вважає себе наполовину корейцем, а наполовину — українцем. Річ у тому, що батько чинного очільника Миколаївщини є корейцем за національністю, а от мама Кіма родом із-під Тернополя. Також начальник ОВА неодноразово говорив, що батько виховував його у східному стилі, і саме це, як зізнається Віталій Кім, виробило в ньому "здоровий пофігізм", адже самі корейці є дуже стриманим народом. Проте любов до України Кім увібрав від своєї мами.

Освіта

Кім закінчив гімназію №2 у Миколаєві, а після цього вступив до Національного університету кораблебудування імені Адмірала Макарова, отримавши диплом за фахом Економіка підприємств. У 2020 році вступив до аспірантури цього ж вишу на спеціальність Державне управління.

Кар’єра

Сам Кім стверджує, що в 1998 році почав займатися підприємництвом і на той час йому було всього 17 років. Хоча якось чиновник взагалі казав, що у будівельному бізнесі він був зі шкільних років, допомагаючи батькові на різних підрядах.

Якось Віталій Кім зізнавався журналістам, що у 25 років вже був досить багатою людиною, але в той самий час до 30 років він двічі ставав банкрутом. За словами чиновника, всьому виною був брак досвіду у веденні бізнесу, а також те, що він досить зухвало та поверхнево до всього ставився.

Свого часу Віталій Кім працював у компанії "Укрпромресурс", яка займалась аудиторською діяльністю у державних компаніях. Також був керівником у восьми приватних компаніях. Наприклад, він був очільником ресторанного комплексу на Миколаївщині "Ушуая".

Найбільший бізнес Кіма був усе ж у будівельній сфері. Свого часу він заснував будівельну компанію разом зі своїми друзями. Фірма зводила житлові комплекси в Миколаєві, Херсоні та Запоріжжі.

Втім, коли у житті Кіма на горизонті з’явилась політика в 2019 році, він усі компанії, в яких був засновником, переписав на друзів чи дружину.

У 2019 році Віталій Кім очолив передвиборчий штаб партії "Слуга народу" на Миколаївщині. Причому спочатку він прийшов, як зазначається у відкритих джерелах, працювати до штабу як звичайний волонтер, але згодом довів, що є гарним керівником, отримавши посаду саме голови штабу. Зрештою Кім відпрацював у цій ролі як президентські, так і парламентські вибори в 2019 році.

Після цього Віталій Кім як керівник передвиборчого штабу "Слуги народу" відпрацював ще й місцеві вибори у 2020 році й навіть був кандидатом у депутати Миколаївської міськради. Того року кандидат-"слуга" програв вибори на мера Миколаєва. В той самий час у листопаді 2020 року звільнилось крісло голови Миколаївської облдержадміністрації. 

Сам Кім запевняє, що навіть не планував йти на такі високі посади. Втім, того ж листопада 2020 року Кім поїхав у справах до Києва і раптом йому подзвонив очільник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія. Справа в тому, що вони були знайомі й раніше, адже навчалися в одній школі у Миколаєві. Подейкують, що саме Арахамія порадив Володимиру Зеленському придивитися до молодого та перспективного керівника. Як би там не було, а коли Кім був у Києві, він почув від Арахамії прохання заїхати на Банкову, а вже потім виявилось, що це була фактично співбесіда на посаду очільника Миколаївської області. Це крісло Віталій Кім посів 27 листопада 2020 року і перебуває в ньому досі.

Критика

У лютому 2021 року Віталій Кім потрапив у скандал на фоні сексизму. Тоді він брав участь у форумі "Україна 30", де представляв Миколаївський регіон як дуже привабливий для інвесторів. Під час виступу Кіма на екран вивели презентацію Миколаївщини й на одному зі слайдів навіть були напівоголені сідниці якоїсь дівчини. Свій виступ очільник області кілька разів супроводжував заявами, що на Миколаївщині найгарніші дівчата в усій країні. Це викликало невдоволення у певної частини суспільства, яка звинуватила Кіма не тільки у сексизмі, але й у тому, що він представляє дівчат з Миколаївщини наче товар.

Наприклад, тодішній головред "Громадського радіо" та фахівець з комунікацій Тетяна Трощинська заявила, що залишається дуже багато відвертих сексистів і дуже прикро, що це чоловіки, які обіймають високі державні посади. Також вона висловила думку, що іноземні інвестори з країн, де пропагується гендерна рівність, злякаються інвестувати у Миколаївщину. На думку фахівця, Кім фактично заявив, що українські жінки – товар. Мовляв, це не тільки соромно, але й порушує права жінок. Наостанок Трощинська порадила пройти простий тест на сексизм: уявити, що під час презентації очільника Миколаївщини Віталія Кіма на слайдах була б розміщена фотографія з оголеною частиною тіла вашої дружини, матері чи доньки.

Наприкінці березня 2022 року російські війська влучили ракетою у будівлю Миколаївської ОВА, коли загинули 12 співробітників обласної військової адміністрації. Ракетна атака сталась з самого ранку і Кім одразу записав відеозвернення, в якому визнав, що ракета зруйнувала половину будівлі, а далі заявив: "В кабінет потрапили до мене, сволоти. Увесь запас айкосів втратив". У продовженні відео Кім зазначив, що під завалами перебувають вісім цивільних, а ще трьох військових шукають, але, мовляв, врятувалися близько 100 осіб під час ракетного удару. Проте вже увечері того ж дня з’ясувалось, що під завалами загинули 12 людей, які в момент ракетного удару по будівлі ОВА перебували в ній і не встигли евакуюватися. Сам Кім одразу вибачився за вранішнє відеозвернення, заявивши, що він дуже вірив, що жертв не буде. Також Кім додав, що жарт про айкоси – відстій.

Восени 2023 року журналісти-розслідувачі з видання "Наші гроші" стверджували, що Миколаївська ОВА проводила закупівлі будматеріалів за завищеним цінами для реконструкції водопровідної мережі. Вартість тендеру становила понад 1 мільярд гривень і за твердженнями журналістів у цей тендер було "зашито" понад 300 мільйонів гривень маржі. Віталій Кім досить швидко відреагував на це, заявивши: "Ми не можемо собі дозволити, щоб тут хтось щось вкрав. Ми відзвітуємо за кожну копійку. Не вірте поганим новинам". Згодом у Департаменті містобудування Миколаївської ОВА відзвітували, що в тендері всі ціни відповідають дійсності та ніяких накруток немає. Втім, згодом Кім все ж визнав, що завищення цін на реконструкції водопроводу було, адже підрядник закладав у вартість робіт інфляцію і не тільки за 2023 рік, але й за 2024 рік, адже водопровід ремонтуватимуть два роки. Сам очільник Миколаївської ОВА обіцяв не сплачувати підряднику цю завищену на 30% вартість робіт.  

Оцінка діяльності

Віталій Кім з самого початку російського вторгнення в Україну, 24 лютого 2022 року, перебував на своєму робочому місці в Миколаєві. Це при тому, що були часи, коли російські війська перебували вже ледь не на підходах до Миколаєва.

Сам Віталій Кім в інтерв’ю журналістам заявляв, що в нього не було навіть думок залишати місто й область. Крім цього, він зазначав, що саме жителі області відіграли дуже велику роль в обороні Миколаївщини від окупантів.

Навесні 2023 року генерал-майор Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаєва, дуже добре відгукувався про Віталія Кіма. Генерал згадував, що після вторгнення росії він разом з Кімом були один біля одного у найскладніші часи для Миколаївщини. Більше того, Марченко казав, що в якийсь момент вони з Кімом зрозуміли, що доведеться взяти до рук зброю і виходити на вуличні бої, в яких вони, найімовірніше, загинуть. Саме такі моменти й зробили Марченка та Кіма друзями.

Про те, як Кім організував роботу всієї Миколаївської ОВА навесні 2022 року, говорить один факт, що розповідав генерал-майор Марченко. За його словами, у перші дні війни в обласній військовій адміністрації всюди були люди з автоматами та гранатами, а всі заступники Кіма сиділи на своїх місцях зі зброєю в руках і в будь-яку мить були готові чинити опір окупантам.

Крім цього, Віталій Кім особисто підтримував дух спротиву серед усіх українців, а робив він це дуже просто — регулярно виходив в прямий ефір під час різноманітних телевізійних включень чи спілкуючись з журналістами та блогерами в YouTube. Коронним висловом, що зробив Кіма відомим на усю країну, було "Доброго вечора, ми з України!". У такий спосіб Віталій Кім за допомогою цього вислову підкреслював, що Миколаївщина є і буде українською. Пізніше цей вислів на озброєння взяли багато українців, а на цивільних автомобілях навіть почати клеїти наліпки "Доброго вечора, ми з України!", а "Укрпошта" навіть випустила поштову марку з цим висловом. 

Статки

Згідно з декларацією за 2022 рік, Віталій Кім є досить заможною людиною. Наприклад, на нього зареєстровано одразу п’ять квартир у Миколаєві. Йдеться про квартири площею 115 кв. м, 49 кв. м та 73 кв. м. Ще дві квартири мають площу по 84 "квадрати" кожна. Проте, це ще не усе, адже дружина очільника Миколаївщини також має квартиру у обласному центрі — площа цього житла складає 57 кв. м. Крім цього, сам Кім має право на 50% квартири площею 102 кв. м у Миколаєві. Також в його власності є величезне нежитлове приміщення на 300 кв. м в обласному центрі.

Протягом 2022-2023 років Віталій Кім та члени його родини не купували автомобілів або ж нерухомості, але з іншого боку восени 2022 року очільник Миколаївщини подарував своїй дружині дуже коштовний годинник фірми Hublot за 438 тис. гривень.  

У Віталія Кіма є Mercedes-Benz E200 2015 року випуску, а у дружини — SUBARU XV 2.0 2017 року випуску, а ще перед самим повномасштабним вторгненням росії, у лютому 2022 року, Віталій Кім взяв в оренду Volkswagen Touareg R-Line 2020 року випуску.

Зарплатня очільника Миколаївської області становить понад 900 тис. гривень на рік, а от на банківських рахунках він у 2022 році тримав трохи більше 90 тис. гривень та лише 187 євро. Цікаво, що у Кіма та його дружини є два рахунки в іспанському банку на загальний суму понад 140 тис. євро. Готівкою Кім тримав у 2022 році 67 тис. доларів, а в його дружини було готівкою трохи менше 30 тис. доларів, а також — трохи більше 500 тис. гривень. До того ж вона ще має криптовалюту на 848 тис. гривень.

Нагороди

З відкритих джерел відомо, що Віталій Кім на початку березня 2022 року був нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеню. Цей орден він отримав за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників.

Сам Кім після отримання цього ордену заявив, що це заслуга усієї Миколаївської області, а особливо всіх тих, хто боронив та боронить регіон від окупантів.

Сім’я

Віталій Кім має дружину Юлію. В одному з інтерв’ю чиновник заявляв, що головним в їхній сім’ї є саме він, а на другому місці – дружина. Втім, очільник Миколаївщини жартував, що його маленький син Руслан вже претендує на місце мами, адже хоче бути головним у родині одразу після батька. Також Кім у 2023 році зізнавався, що його 5-річний син дуже дивує його через своє нестандартне мислення. Чиновник уточнює, що все йому передалось від батьків.

З Юлією Віталій Кім у шлюбі з 2016 року, але разом вони ще з 2010 року, коли познайомилися і почали зустрічатися. Це вже другий шлюб Кіма, а перший раз він одружився ще у 20 років. Чиновник каже, що в нього збереглися прекрасні стосунки з колишньою дружиною. Мовляв, ці стосунки навіть кращі, аніж у деяких чоловіків з чинними дружинами. Також від першого шлюбу в Кіма є дві доньки — Євгенія та Олександра.


18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
У Черкасах судитимуть екскерівників підрозділів міліції "Грифон" та "Беркут"
19 березня 2024, 13:24
У Кривому Розі знешкодили "шахед", який впав на багатоповерхівку: відео
19 березня 2024, 12:54
На Закарпатті затримали іноземця, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
19 березня 2024, 12:51
Лубінець: 40% повернених з росії мали статус "безвісти зниклий"
19 березня 2024, 12:29
На Херсонщині пастух загинув, підірвавшись на російській вибухівці
19 березня 2024, 11:57
На Дніпропетровщині судитимуть довірену особу "вора в законі"
19 березня 2024, 11:54
Росіяни за добу здійснили майже 350 атак по Запорізькій області: наслідки
19 березня 2024, 11:47
На Миколаївщині експрацівник оборонного заводу шпигував за ЗСУ за допомогою дронів
19 березня 2024, 11:16
У лісі на Вінниччині не здетонував чорний "шахед": фото
19 березня 2024, 11:03
У Тернополі літня людина постраждала від отруєння чадним газом
19 березня 2024, 10:53
 
Гайдай Сергій Володимирович
Начальник Мукачевської РВА, ексголова Луганської ВЦА
Левченко (Буркін) Єгор Васильович
Російський наркобарон у розшуку
Кацуба Олександр Володимирович
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Всі досьє »