UA | RU
05 квітня 2024, 11:29

Холод Юрій Ігорович

В.о. голови Львівської обласної ради
В.о. голови Львівської обласної ради

Сторінка у Facebook

Сторінка в Instagram

Народився 11 серпня 1991 року у Львові. За освітою – економіст, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. У цьому ж виші здобув також фах юриста. Окрім того, навчався у бізнес-школі Українського католицького університету. Переконує, що, крім української, володіє також англійською та німецькою мовами.

Бізнес і політика

Юрій Холод – один із наймолодших державних управлінців, кар'єра якого розвивалася дуже стрімко. До того, як піти в регіональну політику, він працював 10 років у батьківській компанії "Ромус", яка займається постачанням офісного обладнання: побутової хімії, канцтоварів, різних виробів із паперу тощо. Свою роботу Холод-молодший розпочав одразу із посади заступника директора. Тоді йому було лише 18 років. А згодом, коли йому виповнилося 23 роки, він узагалі став керівником родинного бізнесу.

Надалі кар'єра Холода тільки йшла вгору. Після зміни влади в 2019 році він став заступником голови Львівської обласної державної адміністрації  Маркіяна Мальського, а пізніше й Максима Козицького. Вже наступного року на місцевих виборах молодий політик проходить до обласної ради від партії "Слуга народу" та змінює посаду заступника голови ОДА на аналогічну позицію в облраді. Ще за кілька років доля "підкине" Юрію Холоду чергове підвищення.

Після того, як у квітні 2023-го тодішню очільницю Львівської облради Ірину Гримак депутати відправили у відставку, виконувачем обов'язків голови став її перший заступник Євген Гірник. Проте через місяць він пішов у тривалий лікарняний через стан здоров'я, тому виконувати обов'язки голови Львівської обласної ради відтоді почав саме Холод. На той час йому був всього лиш 31 рік.

Деякі депутати облради оцінюють керівництво Холода на чолі облради вкрай негативно. Так, наприклад, депутат і заступник мера Львова Любомир Зубач зазначає, що вже давно в облраді немає системної та планомірної роботи, а "президія ради не функціональна, чотири комісії обезголовлені, обов’язки голови ради довший час виконує колишній заступник голови обласної адміністрації", тому Львівська обласна рада вже "остаточно перетворилася на філію ОДА".

Скандали та критика

Фаворити тендерів

Компанія "Ромус" уже досить давно піддається критиці в медіа, яка певною мірою зачіпає й самого Юрія Холода. Місцеві ЗМІ неодноразово помічали, що саме фірма сімʼї Холод стала фаворитом у Львівської ОВА на багатьох замовленнях, що стосувалися виготовлення поліграфічної продукції та постачання канцтоварів. Найбільш плідною співпраця між компанією та обладміністрацією розпочалася саме з приходом Юрія Холода на посаду "віце-губернатора". Так, наприклад, тільки за один грудень 2022 року "Ромус" виграв майже 40 тендерів, оголошених низкою департаментів ОВА, на понад 600 тис. грн.

Тоді на запитання журналістів, чи немає в такій ситуації корупції чи конфлікту інтересів, сам Юрій Холод "відхрестився від батьків": "При чому тут я? Ви маєте питання до батьків — дзвоніть до них. Я не знаю, що тут коментувати, коли я до цього не маю жодного відношення. Займається бізнесом сім'я Холод, а не я. Коментарі беріть у них, або у відповідальних осіб ЛОДА".

Загалом у багатьох місцевих чиновників Львівщини "Ромус" користується значним попитом. Причому договори з компанією укладаються зазвичай на суми, які нижче 50 тис. грн, що за законом дає можливість державним і місцевим органам влади не проводити тендери.

Вже 2023 року "Ромус" потрапила у черговий скандал. Компанія уклала з "Львівобленерго" договір на постачання офісного паперу на 5,1 млн грн. Тоді журналісти з'ясували, що компанія постачатиме папір, який виготовляють підприємства з британської групи Mondi, яку НАЗК внесло у список міжнародних спонсорів війни за те, що вона досі веде бізнес у росії.

У цілому батько Юрія Холода – Ігор Холод – за час повномасштабної війни виявився неймовірним щасливцем. Його фірма стала переможцем низки тендерів на сотні тисяч гривень. Мова йде не тільки про канцелярські товари, а й про військові постачання. Так, різним місцевим громадам Львівщини він постачав балаклави, шапки, бафи, рукавиці, штани, куртки, берці, термобілизну, генератори та рації. І найцікавіше, що часто в таких тендерах ФОП Ігор Холод виявлявся єдиним учасником.

Вивезення ухилянтів

Найбільший скандал, у який потрапив Юрій Холод, стосувався перевезення ухилянтів за кордон. Так, у березні львівська поліція повідомила про зловмисника, який допоміг щонайменше 20 військовозобов'язаним чоловікам виїхати з України. Ним виявився колишній депутат Рудківської міськради на Львівщині Михайло Міхняк, який представлявся помічником Юрія Холода. Сам чиновник заперечив це, хоча підтвердив, що вони з Міхняком знайомі. Щоправда, згодом журналісти з’ясували, що Холод все-таки вів приватне листування із Міхняком, яке стосувалося виїзду чоловіків призовного віку за кордон за допомогою системи "Шлях", ще й оприлюднили скріншот переписки.

У приватній переписці Юрій Холод просить "додати ще цих хлопців" до списку і надсилає копії паспортів двох мешканців Львівщини. Невідомо, коли саме відбулась ця розмова, збережена на скріншотах з телефона Михайла Міхняка. Але в результаті обох вказаних Холодом чоловіків внесли до системи "Шлях" від громадської організації "Корпус сприяння армії", заснованої Міхняком у квітні 2022 року. І вони змогли виїхати з країни, хоча, як мінімум один із них, точно не має жодного стосунку до волонтерської діяльності.

Холод і "справа Гринкевичів"

Ще одним із найгучніших скандалів, в якому дотично фігурував Юрій Холод, є так звана "справа Гринкевичів". Нагадаємо, що наприкінці 2023 року ДБР затримало львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, фірми якого були одними з найбільших постачальників товарів для Міністерства оборони. Затримали бізнесмена через те, що він нібито пропонував хабар у розмірі 500 тис. доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР за сприяння у поверненні майна, яке раніше вилучили у підконтрольних Гринкевичу компаній.

Після затримання бізнесмена суспільство обурила фотографія, на якій Гринкевич як власник благодійного фонду в компанії голови Львівської ОДА Максима Козицького та очільника Львівської облради підписує  меморандум.

Згідно з цим документом, шляхом реорганізації "Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу" має бути створений обласний центр соціальної реабілітації дітей на Львівщині. І реставраційно-ремонтні роботи цього центру мав на 70% профінансувати саме благодійний фонд Гринкевича, інші 30% мали надати з обласного бюджету. Згодом після скандалу і Козицький, і Холод повідомили, що розривають меморандуми з Гринкевичем.

Зганьбився через відео з військовими

Восени 2023-го Юрій Холод опублікував в Instagram відео із закликом зателефонувати і подякувати українським військовим за захист країни. На відео чиновник позує на фоні плакатів із військовими, які зникли безвісти або потрапили в полон. Після розголосу посадовець видалив відео з соцмереж, вибачився та зазначив, що за недоречний контент відповідальні його медійники.

Родина

Неодружений.

Інше

На початку 2024 року Юрій Холод став учасником телешоу "Мастер Шеф" на каналі СТБ. На кастингу він приготував яворівський пиріг. Щоправда, надалі відмовився брати участь у програмі, бо йому не сподобалися правила "та й нинішня робота залишає мало часу на дозвілля і хобі".

Декларація

Готівкою Юрій Холод зберігає 35 тис. доларів і 15 тис. євро. З нерухомості у нього – житловий будинок на 502 "квадрати" у селищі Рудне на Львівщині, а також дві квартири в новобудовах Львова, які ще не прийняли в експлуатацію, площею 83 та 80 "квадратів". У своїй декларації чиновник вказує, що з 2016 року їздить на BMW 520і/F10, яка належить родинній компанії "Ромус".


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Жук Олена Юріївна
Голова Запорізької обласної ради
Дмитренко Олена Борисівна
Голова Чернігівської обласної ради
Підгорний Анатолій Вікторович
Голова Черкаської обласної ради
Всі досьє »