UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 236

Гусєв Юрій Веніамінович

Посол України в Азербайджані
Посол України в Азербайджані

Попередня посада: голова Херсонської обласної державної адміністрації. Раніше радник зі зв’язків з органами державної влади Головного офісу Публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк".

Народився 15 листопада 1979 року в Коростишеві Житомирської області.

Закінчив Херсонський державний технічний університет (2002) і Київський національний економічний університет (2002). Був студентським мером Херсона.

Завершив дві програми в Harvard Kennedy School (2011, 2017), в Aspen Institute Kyiv та Українській школі політичних студій. Запрошений професор Військового Університету Нуева Гранада (Республіка Колумбія). Кандидат економічних наук (2014), доктор богословських наук (2018).

Володіє українською, російською, англійською та французькою мовами.

Юрія Гусєва визнали найкращим GR-фахівцем (фахівець з відносин з урядовими структурами) 2018 року за версією Української асоціації лобізму та GR.

Профіль на Facebook

Профіль на Wikipedia

Кар’єра

1999 — радник Голови Херсонської обласної державної адміністрації з питань молодіжної політики. Консультант та радник міжнародних та українських фінансових інституцій (IFC, EBRD, Приватбанк).

2002-2003 — заступник директора Приватного виробничо-торговельного підприємства "Майстер-С" (Херсон).

2003-2003 — директор магазину, Відкрите акціонерне товариство "Сенсус" (Київ).

2003-2004 — директор ТОВ "Компанія "МОСТ" (Київ).

2004-2005 — директор ТОВ "Компанія "СЛОН" (Київ).

2005-2006 — президент ТОВ "Компанія "СЛОН" (Київ).

2006-2008 — директор ТОВ "Фірма "Капітал" (Київ).

2008-2009 — директор ЗАТ "Видавництво "Пенсія" (Київ).

2009-2010 — начальник відділу радників Департаменту забезпечення роботи Міністра (патронатна служба) Міністерства економіки України.

2010-2011 — заступник директора-начальник відділу інструментів сприяння інвестиційно-інноваційної діяльності Департаменту інвестиційної та інноваційної політики Міністерства економіки України.

2011-2014 — директор Департаменту національних та інвестиційних проєктів Державного агентства України з інвестицій та управління національними проєктами України (Держінвестпроєкт).

2014-2015 — заступник директора Департаменту-начальник відділу економічної діяльності Міністерства оборони України.

2015-2016 — заступник Міністра оборони України.

2016 — радник Міністра інфраструктури України.

2017-2018 — директор зі зв’язків з органами державної влади Головного офісу Публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк".

2018 — радник Міністра екології та природних ресурсів України.

2018-2019 — радник зі зв’язків з органами державної влади Головного офісу Публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк".

2019-2020 — голова Херсонської обласної державної адміністрації.

2020-2023 – генеральний директор Державного концерну "Укроборонпром".

Із лютого 2024 року – Посол України в Азербайджані.

Політичний бекграунд

Юрій Гусєв балотувався до Верховної Раду в 2002 році від партії "Команда озимого покоління", а в 2007-2012 роках був помічником на громадських засадах народного депутата Юрія Стеця.

Сім'я 

Дружина — Гусєва Ольга Олександрівна. Подружжя виховує сина й дочку.

Декларація

Згідно з декларацією за 2020 рік, яку Гусєв подав 31 березня 2021 року, він має дві квартири: обидві у Києві: одна, площею 55,2 кв м. придбана у 2007 році за 964 тис. 290 грн і друга, площею 133,5 кв. м. придбана у 2020 році за 6 млн 880 тис. 085 грн. Також до декларації був внесений орендований Гусєвим будинок у Херсоні. Також зазначено, що його дружина Ольга володіє половиною земельної ділянки в Херсоні на 500 кв. м і половиною дачного будинку.

Посадовець задекларував два легкових автомобіля: Toyota Camry (2007 року випуску), що перебуває у власності дружини, та INFINITI Q30 (2017 року випуску) у фінансовому лізингу.

2020 році на посаді голови Херсонської ОДА  Гусєв заробив 550 тис. 221 грн. В "Укроборонпромі" 403 тис. 422 грн. На банківських рахунках у нього загалом зберігається 778 тис. 773 грн та $ 25 тис. 

Зв’язки

Юрія Гусєва пов’язують з Валерієм Хорошковським, від партії якого "Команда озимого покоління" він балотувався до Верховної Раду в 2002 році, і з Владиславом Каськівим, під керівництвом якого в 2011-2014 роках працював у Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект).

У травні 2019 року Національне антикорупційне бюро скерувало до суду справу з розкрадання 259,2 мільйона гривень Держінвестпроекту. У НАБУ нагадали, що в 2012 році з держбюджету виділили понад 500 млн грн для реалізації низки нацпроєктів, із яких 259,2 млн грн — на проєкти "Якісна вода" та "Олімпійська надія-2022". Ці ініціативи так і не реалізували, а кошти — розікрали. Детективи з'ясували, що ці гроші перевели під виглядом позики на рахунки компаній, підконтрольних екс-керівникам Держінвестпроекту. Тоді, у 2012 році, Департамент національних та інвестиційних проектів Держінвестпроеєкту очолював саме Гусєв. // УП

Скандали

У 2015 році народна депутатка VIII скликання і член Комітету ВР з нацбезпеки Тетяна Чорновол стверджувала, що тендерний комітет Міноборони, який контролював тоді ще заступник міністра Гусєв, у першому кварталі 2015 року закупив для армії бензин А-80 у ДП "Укргазвидобування" через мережу посередників. Так оборонне відомство переплатило 80 млн грн. Кожна тонна палива коштувала на 6 тис. грн більше за ринкову ціну.

Гусєв у розслідуванні Комітету ВР з нацбезпеки фігурував як організатор тендера. Схему тоді зупинили та зекономили 130 млн грн, щоправда справа, порушена правоохоронцями, нічим не закінчилася. // УП

Також Гусєва звинувачують у проведенні провального експерименту з харчуванням військових у двох частинах у Львові й Одесі. Тоді відмова від аутсорсингу і повернення військових кухарів призвели до мільйонних збитків, повідомив журналіст і блогер Кирило Сазонов. // Цензор

Керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук у 2019 році зазначав, що Гусєв причетний до скандального закуповування житла для військових: "У 2015 році Міноборони з держбюджету виділило на закупівлю квартир 1 млрд 140,5 млн грн за програмою "Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних сил України", за які до кінця року планували придбати приблизно 2 тис. квартир. Гроші виділили влітку. Однак, із невідомих причин, до кінця року купили всього 75 квартир на суму 119 млн грн. Програму (за наявності коштів!) успішно зірвали, про долю решти суми невідомо. І знову намагалися втрутитися правоохоронці, і знову — без результату". // Гордон

Гусєв пов’язаний ще з одним скандалом, який стосується житла для військових. У 2015 році німецькі виробники готові були передати ліцензії і технології, а також допомогти в організації виробництва в Україні модульних каркасних будинків для військовослужбовців у зоні АТО. До того ж Німеччина готова була закуповувати частину виробленої в Україні продукції для своїх потреб.

З цією пропозицією представники організації Deutsch-Ukrainisches Forum звернулися до Гусєва, який відповідав як за держзакупівлі, так і за забезпечення житлом військовослужбовців. Чиновник звів німців зі "своїми людьми" в Головному квартирно-експлуатаційному управлінні ЗСУ.

"Люди Гусєва" сприйняли проект як суто комерційний і відразу назвали компанію, яка буде в ньому брати участь. Після вивчення "кандидатури" з'ясувалося, що ця фірма не має ані відповідного профілю, ані виробничих потужностей. Німці запропонували провести тендер, але "люди Гусєва" виявилися непохитними: працювати треба тільки з цією фірмою. Тоді представники німецької сторони звернулися до депутатів з Комітету ВР з нацбезпеки.

Після цих скандалів Юрій Гусєв звільнився з Міноборони. // Інформаційний спротив

"Для того, щоб розвіяти всі фейки стосовно моєї роботи у Міністерстві оборони і ті наклепи, що лунали в окремих ЗМІ, я пройшов детектор брехні, відповів на всі дуже відверті і складні запитання про свою роботу, про те, що я робив на посадах, працюючи в органах державної влади. Результати цього дослідження були передані в Офіс президента і саме тому, я переконаний, що у них сумнівів щодо моєї доброчесності не було". Так прокоментував Гусєв свою роботу в міністерстві вже після призначення головою Херсонської ОДА. // Укрінформ

З 2017 року Гусєв очолював київське представництво Херсонського земляцтва.

У цій організації він співпрацював з екс-губернатором області Андрієм Гордєєвим та екс-головою облради Владиславом Мангером. Обидва є фігурантами справи про загибель херсонської активістки Катерини Гандзюк. Мангеру висунули підозру в організації її вбивства, але згодом ГПУ зняла її і повідомила підозру про організацію завдання їй тілесних ушкоджень.

У жовтні 2018 року Юрій Гусєв навіть підписував меморандуми про співпрацю з керівниками області. Тож тепер активісти закидають пану Гусєву співпрацю з підозрюваними в організації нападу на активісту Катерину Гандзюк.

Юрій Гусєв такі звинувачення відкидає та наполягає на тому, що він не друг фігурантів справи, а голова облдержадміністрації та голова облради входять до земляцтва за посадами.

У червні 2019 року Гусєв вийшов з Херсонського земляцтва. // ВВС-Україна


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »