UA | RU
24 січня 2024, 15:40

Федоров Іван Сергійович

Начальник Запорізької обласної військової адміністрації
Начальник Запорізької обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Сторінка Wikipedia

Народився 29 серпня 1988 року в Мелітополі.

Освіта

Навчався в гімназії №10 в Мелітополі. В 2011 році закінчив Таврійський агротехнологічний університет (магістр з економіки підприємства), у 2012 – Київський політехнічний інститут (бакалавр з менеджменту), у 2015 – Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Кар’єра та політична діяльність

В одному зі своїх інтерв’ю Іван Федоров розповідав, що в 2008 році був помічником депутата. Ім’я та прізвище депутата він не уточнив. Щоправда, додав, що вже наступного  року потрапив у "дорослу" політику, куди його запросив тодішній мер Мелітополя Дмитро Сичов. До речі, якраз у цей час батько Федорова був депутатом міськради.

Вже в 2010 році Федорова обирають депутатом Мелітопольської міської ради від "Партії Регіонів". Сам Федоров згодом казав, що "у "Партії регіонів" були правильні гасла, але неправильні дії".

Із 2010-го до 2013 року був директором сімейного підприємства "Центр комп'ютерної томографії". Наступні п’ять років, 2014-2019 роки, – заступник Мелітопольського міського голови Сергія Манька. Курирував комунальну, архітектурну та будівельні сфери.

У 2015 році Федоров успішно балотувався від "Блоку Петра Порошенка" до Запорізької обласної ради. Перебував у бюджетній комісії.

Декілька місяців восени 2019-го року Іван Федоров встиг пропрацювати директором Департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації. Однак згодом повернувся на рідне Запоріжжя, де до листопада 2020 року обіймав посаду першого заступника голови обласної державної адміністрації. Водночас був радником тодішнього Мелітопольського міського голови Сергія Мінька з питань містобудування та архітектури. Зараз Мінько – депутат Верховної Ради IX скликання, член депутатської групи "За майбутнє". Деякі ЗМІ зазначають, що саме він найбільше вплинув на формування Івана Федорова як політика.

У грудні 2020 року Федоров став мером Мелітополя від партії "Команда Сергія Мінька", набравши 59,6% голосів.

Вже після окупації Мелітополя в березні 2022 року відмовився співпрацювати з росіянами. Тому 11 березня Федорова викрали, а наступного дня близько двох тисяч жителів міста вийшли на протест з вимогою звільнити мера. 16 березня, після кількох днів полону і катувань, Федорова обміняли на дев'ятьох полонених російських солдатів-строковиків.

Після звільнення з полону президент Володимир Зеленський нагородив Федорова орденом "За мужність" III ступеня.

На початку лютого 2024 року президент призначив його начальником Запорізької обласної військової адміністрації. 

Критика

У 2021 році "Запорізький проєкт розслідувань" повідомляв, що фірма з оточення мера Федорова виграла тендери від обласної лікарні на ремонт поліклініки (95,5 млн грн) та на облаштування території (18,8 млн грн).

Того ж року поліція перевіряла тендер обласної клінічної лікарні на закупівлю діагностичних послуг у "Центра комп’ютерної томографії", співвласниками якого є батьки Федорова. Мовляв, лікарня порушила тендерну процедуру й уклала договір для розтрати грошей. Детальних пояснень не наводилося.

Сім'я та статки

Батьки Івана та його брат – медики. У 2020 році брат успішно балотувався до міської ради Запоріжжя від партії "Європейська солідарність".

У відкритих джерелах можна знайти лише довоєнні декларації Федорова. Згідно з ними, в Запоріжжі він мав житловий будинок (166,8 кв.м) і земельну ділянку (518 кв.м), а в Мелітополі він проживав у квартирі (63,1 кв. м), яка належала матері. У 2016 році Іван за чверть мільйона гривень придбав автомобіль Toyota Camry. Також він користувався машиною родича – BMW X6. Із 2014 року носив наручний годинник Ulysse Nardin за 140 тисяч.

Інформації про дружину чи дітей Івана Федорова у відкритих джерелах немає.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »