UA | RU
21 вересня 2023, 11:21

Єгорова-Луценко Тетяна

Голова Харківської обласної ради
Голова Харківської обласної ради

Тетяна Єгорова-Луценко народилась 28 вересня 1983 року в місті Лозова Харківської області.

Освіта 

Тетяна Єгорова-Луценко є дипломованим юристом. Першу юридичну освіту вона здобула у 20 років, коли закінчила Харківський автомобільно-дорожній технікум за спеціальністю Правознавство.

Після цього чинна очільниця Харківської облради вирішила продовжувати навчання у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Вона закінчила цей вуз у 2009 році.

У 2016 році Тетяна Єгорова-Луценко стає кандидатом, а у 2020 році – доктором юридичних наук.

Водночас чиновниця отримала ступінь "Магістр державного управління", закінчивши Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Кар’єра

До походу у велику політику Тетяна Єгорова-Луценко майже постійно працювала за своїм фахом – у юридичному напрямку. Одразу після закінчення технікуму у 2003 році вона стає старшим секретарем суду Дзержинського райсуду Харкова, але на цій посаді вона пропрацювала усього близько року. Вже у 2004 році переходить на роботу до Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на посаду секретаря-друкарки ректорату. На цій посаді вона працювала довгі 10 років.  Із 2011 до 2014 років Тетяна Єгорова-Луценко за сумісництвом обіймала посаду начальника юридичного відділу ТОВ "АгропромАВ". Також із 2012 до 2014 років вона за сумісництвом була молодшим науковим співробітником Науково-дослідного інституту правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України.

У період із 2014 до 2019 років Тетяна Єгорова-Луценко побудувала просто феноменальну кар’єру в органах юстиції Харківщини. Спочатку, в 2014 році, вона на короткий термін стає головним спеціалістом відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції. Того ж року вона вже йде на підвищення, обіймаючи посаду начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області. На цій посаді вона працювала до 2015 року, а потім її призначили очільником реєстраційної служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області.

Тетяна Єгорова-Луценко навіть встигла попрацювати протягом 2015-2016 років начальником відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харкову, а з 2016 до 2017 років вона вже стала начальником Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

У 2017 році Єгорова-Луценко переходить на роботу до Києва, очолюючи Департамент з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України. Проте на цій посаді вона протрималась недовго і вже того ж року повернулась до рідного Харкова, очоливши Головне територіальне управління юстиції у Харківській області.

У 2020 році Тетяна Єгорова-Луценко йде у велику політику. Спочатку її призначають першим заступником голови Харківської обласної держадміністрації, а вже у серпні 2021 року вона стає головою Харківської облради.

Політичний бекграунд

Загалом політикою Тетяна Єгорова-Луценко почала займатися ще у 2015 році, коли працювала в органах юстиції Харківської області. Втім, рівень тодішнього політичного життя Єгорової-Луценко важко назвати захмарним, адже тоді вона стала депутатом Лозівської міської ради Харківської області. Втім, за даними ЗМІ, Єгорова-Луценко тоді відмовилась від мандату. Крім цього, у тому ж 2015 році Єгорова-Луценко балотувалась до Харківської облради від "Радикальної партії Олега Ляшка", але не пройшла. 

Влітку, 2020 року Єгорову-Луценко призначено першим заступником голови Харківської ОДА яку на той час очолював Олексій Кучер, що також представляв партію "Слуга народу”. В жовтні 2020 року Тетяна Єгорова-Луценко обрана депутатом Харківської облради від партії "Слуга народу", а вже 21 листопада того ж року її обрали головою фракції "СН” у Харківській облраді. Втім, саме з кінця листопада у політичній кар’єрі Єгорової-Луценко почали спостерігатися тимчасово труднощі. Саме в цей час замість Кучера головою Харківської ОДА призначається Айна Тимчук. Проте, подейкують, що жіночий тандем Тимчук-Єгорова-Луценко в якості голови Харківської ОДА та першої заступниці одразу не спрацювався. Це підтверджує і той факт, що вже наприкінці квітня 2021 року Айна Тимчук звільнила Тетяну Єгорову-Луценко. Остання заявила після цього, що не хоче вдаватися у подробиці, чому відбулось це звільнення. Мовляв, щоб не виносити усе це на публічний осуд. Проте, Єгорова-Луценко додала, що її погляди, як голови фракції "Слуга народу” у Харківській облраді, погляди партії "СН” та погляди Айни Тимчук, як очільниці Харківщини, не співпадали.

В якийсь момент здавалось, що політична кар’єра Єгорової-Луценко взагалі під загрозою, адже після того, як наприкінці квітня 2021 року її було звільнено з посади першої заступниці голови Харківської ОДА, вже 10 червня її також усунули від керівництва фракцією "Слуги народу” у Харківській облраді.

Проте вже 19 серпня 2021 року Тетяну Єгорову-Луценко було обрано головою Харківської облради. Її попередник Артур Товмасян, який також представляв партію "Слуга народу”, на початку серпня отримав від правоохоронців підозру в отриманні хабяря на суму більше 1 млн гривень, а 17 серпня Товмасян сам написав заяву про складання своїх повноважень голови Харківської облради.

Тетяна Єгорова-Луценко також є лідеркою руху "Зе!Жінки" Харківської області. У 2021 році Тетяну Єгорову-Луценко обрали президентом Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Це було фактично трампліном до ще більш солідного крісла, адже восени 2023 року Єгорову-Луценко обрали вже очільником Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Українська асоціація районних та обласних рад".

Крім цього, з 2020 року чинна очільниця Харківської облради є головою Благодійної організації "Харківський благодійний фонд Серце матері". Примітно, що уповноваженою особою цього фонду є чоловік чиновниці Віталій Луценко.

На посаді голови Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко запам’яталась, наприклад, тим, що у липні 2022 року ініціювала відсторонення від посади свого заступника Богдана Мальованого. Сталось це після того, як відповідне звернення зробило до Харківської облради Державне бюро розслідувань. У ДБР стверджували, що, за наявною інформацією, у Мальованого ще з 2014 року був паспорт громадянина рф. Проте варто зазначити, що одразу після заяви ДБР Єгорова-Луценко спочатку заявила, що підстав для відсторонення від посади Богдана Мальованого немає. Зрештою у 2023 році він сам звільнився з посади заступника голови Харківської облради. Окремо слід зазначити, що Мальований фактично став заступником голови Харківської облради саме за ініціативи Єгорової-Луценко, адже за її словами, він "був перспективним політиком".

Критика

Тетяна Єгорова-Луценко була учасницею кількох скандальних історій. Найбільша сталась влітку 2023 року. Тоді у ЗМІ повідомили про те, що чоловік голови Харківської облради під час повномасштабної війни в 2022 році придбав ресторан у французьких Каннах. Більше того, за кордон чоловік Єгорової-Луценко начебто їздить на службовому автомобілі Харківської облради, а возив його водій чиновниці. Сама ж Єгорова-Луценко на своїй сторінці у Facebook одразу заявила, що на неї почали лити багато бруду, а замовниками цього є представники проросійської партії "ОПЗЖ".

Вже у вересні 2023 року журналісти з’ясували, що протягом червня-листопада 2022 року водій Єгорової-Луценко три рази вносився до системи "Шлях" для виїзду за кордон. Також, за даними ЗМІ, у жовтні 2022 року водій Єгорової-Луценко Валерій Ключко та її чоловік Віталій Луценко разом перетнули кордон як волонтери у пункті пропуску Могилів-Подільський.

На фоні цієї інформації у ЗМІ способом життя Тетяни Єгорової-Луценко та її чоловіка зацікавилось навіть Національне агентство з питань запобігання корупції.

"Ми проводимо моніторинг способу життя стосовно голови Харківської обласної ради за повідомленнями, які були розміщені у ЗМІ. І ця ж сама інформація надійшла до нас у письмовому вигляді від заявників", – сказав журналістам тодішній очільник НАЗК Олександр Новіков.

На це Тетяна Єгорова-Луценко заявила, що готова дати будь-які пояснення НАЗК, а також зазначила, що ще до повномасштабної війни її чоловік Віталій Луценко взяв в оренду у Франції приміщення, щоб згодом відкрити заклад харчування. Також чиновниця додала, що її чоловік є багатодітним батьком, адже в нього є троє дітей від першого шлюбу, а тому він безперешкодно може виїжджати за межі України.

Стосовно поширених у ЗМІ матеріалах щодо використання службового авто Єгорової-Луценко та її водія для виїзду за кордон для потреб чоловіка чиновниці, голова Харківської облради відповіла досить розпливчасто: "Той, хто таке пише, хай з’ясує, що таке службовий транспорт і чи є він у Харківської обласної ради. Додам, що за два роки моєї каденції, з яких більше ніж півтора припали на часи повномасштабного вторгнення рф, я ніколи не мала особистої охорони або броньованого авто, що передбачено вимогами безпеки".

Також Єгорова-Луценко потрапляла у скандали щодо недостовірного декларування своїх доходів. У лютому 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції навіть викликало Єгорову-Луценко на бесіду в зв’язку зі встановленими ознаками декларування недостовірних відомостей. На той час вона перебувала на посаді першого заступника голови Харківської облдержадміністрації. 

Статки

Згідно з декларацією голови Харківської облради за 2022 рік, в неї є чимало статків. Наприклад, Єгорова-Луценко декларує квартиру площею 73 кв. метри у селищі Пісочин біля Харкова. Також в неї є квартира площею 72 кв. метри у Харкові. Проте в чоловіка чиновниці є ще більше нерухомості. Наприклад, у 2018 році він став власником величезної квартири площею 135 кв. м у Харкові. Тоді це житло коштувало більше 3,3 млн грн. Крім цього, він також має майже 200 тис. кв. метрів землі у Харківській області. Йдеться одразу про 15 земельних ділянок, частина з яких розташована в елітному селі Черкаська Лозова неподалік Харкова. Також в нього є нежитлові приміщення площею 119 кв. м у Харкові.

У вересні 2022 року Тетяна Єгорова-Луценко почала орендувати квартиру площею 114 кв. метрів у Києві. В ній мають право проживати два її сини та чоловік. Також вона декларувала два ювелірні набори із золота та дорогоцінних каменів та дві шубу з натурального хутра.

У самої Єгорової-Луценко автомобіля немає, але вона має право користуватися Porshe Macan 2021 року випуску. У чоловіка голови Харківської облради є Mercedes-Benz GLE 250 2018 року випуску.

Чоловік чиновниці також є власником одразу п’яти українських приватних компаній, дві з яких є фермерськими господарствами. Також він має акції фірми у Франції, якій, наприклад, належить ресторан у Каннах. Про це неодноразово писали журналісти.

Протягом 2022 року Єгорова-Луценко заробила на посаді голови Харківської облради трохи більше 600 тис. грн. Ще трохи більше 10 тис. грн вона заробила, працюючи за сумісництвом доцентом кафедри екологічного права у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого. Її чоловік протягом 2022 року заробив від підприємницької діяльності трохи більше 900 тис. грн., а також понад 305 тис. грн за основним місцем роботи в одній з фірм Варшави.  

Згідно з декларацією за 2022 рік, Єгорова-Луценко мала понад 1 млн грн готівки та 55 тис. грн у банку. Її чоловік тримав у готівці понад 1,1 млн грн, 4 тис. доларів та 4 тис. євро. У банку він мав 25 тис. грн. Крім цього, її чоловік має два рахунки у варшавських банках, де зберігалось 127 злотих, а також один рахунок у паризькому банку на 254 євро.

Сім’я  

Про родину Єгорової-Луценко відомо не дуже багато. В неї є чоловік Віталій Луценко, який займається бізнесом. Також у чиновниці є два сини від попереднього шлюбу. Синів звати Михайло та Володимир.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »