UA | RU
15 липня 2020, 11:09 358

Мамай Олександр

Колишній міський голова Полтави
Колишній міський голова Полтави

Народився 11 червня 1968 року у місті Решетилівка Полтавської області.

Профіль у Facebook

Освіта

У 1986 році розпочав навчання у Полтавському інженерно-будівельному інституті за спеціальністю "Теплогазопостачання та вентиляція”. У січні 1987 року його відрахували за академічну заборгованість.

2010 р. – вже будучи мером, вступив на перший курс Полтавської державної аграрної академії (агрономічний факультет, заочне відділення).

2015 р. – отримав диплом бакалавра за спеціальністю "Агроном”, а в грудні 2017 року отримав ступінь магістра цього ж навчального закладу.

Кар’єра і бізнес

Із червня по серпень 1985 року працював складальником на Полтавському заводі металевих виробів. Із листопада 1986 року працював на цьому ж підприємстві вантажником.

1987 –1988 рр. – працював вантажником на Полтавському оптово-роздрібному комбінаті.

Від червня по липень 1988 року Олександр Мамай працював вантажником на Полтавській міській базі склотари.

З вересня 1988 по січень 1991 року працював двірником у дитячому садку № 47 міста Полтава.

1991 –1995 рр. – працював маляром-штукатуром на підприємстві Лтава-2”.

У 1996 році зайнявся бізнесом, зареєструвався як фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності.

У 2000 році Олександр Мамай очолив сільськогосподарське підприємство "Інтер-Агро”, одне з найбільших аграрних підприємств Полтавської області.

Політичний бекграунд

2006 р. – Олександр Мамай балотувався на посаду мера Полтави, однак зняв свою кандидатуру на користь Віктора Животенко, який програв виборчі перегони іншому кандидату Андрію Матковському.

2009 р. – заснував Громадське об’єднання "Наш Дім – Полтава”, яке займалося допомогою соціально незахищеним верствам населення.

2010 р. – під час місцевих виборів вперше був обраний мером Полтави як кандидат від партії "Совість України”, тоді за нього проголосували понад 61% виборців.

2012 р. – під час 14 партійної конференції обласної організації "Партії регіонів” оголосив про входження до цієї політсили.

2015 р. – під час місцевих виборів висувався на посаду міського голови Полтави від партії "Совість України”, здобув більш ніж половину голосів виборців.

2018 р. – під час позачергової сесії Полтавської міської ради депутати висловили недовіру меру Олександру Мамаю і достроково припинили його повноваження. У травні 2018 року Олександра Мамая рішенням суду офіційно поновили на цій посаді.

2019 р. – під час парламентських виборів Мамай балотувався до Верховної ради по виборчому округу №144 як самовисуванець, однак отримав 17.09% голосів.

2020 р. – під час місцевих виборів Олександр Мамай втретє переміг на виборах мера Полтави, він отримав 54% голосів виборців.

У квітні 2023 року Олександра Мамая звільнили із посади міського голови Полтави на виконання вироку Вищого антикорупційного суду.

Сім'я

Мер Полтави розлучений, перебував у шлюбі із Людмилою Мамай. Вони виховують дочок Поліну і Марію, а також двох синів: Євгена і Сергія.

Декларація

Згідно із даними останньої декларації про доходи Олександра Мамая за 2020 рік, його матір Тамара Артемівна володіє нежитловими будівлями площею 911 м², які були придбані в 2006, земельною ділянкою у Полтаві площею 1489 м², яку придбали в 2004 році за 314 500 грн, а також квартирою у Полтаві (площа 47.6 м², придбана 1997 року).

Олександр Мамай також вказав, що він має у власності легковий автомобіль Газ М-21 1963 року випуску, який він придбав у 2015 році за 15 503 грн.

Також він має легковий автомобіль ГАЗ 69 1967 року, який був придбаний у 2017 році за 37 тис. 791 грн, і два причіпи 1994 і 1970 року випуску. Ще один автомобіль Газ 3302 1995 року випуску Мамай купив у 1996 році.

Мер Полтави Олександр Мамай з 2010 року володіє цінними паперами фірми Mamarel services limited, яка знаходиться на Кіпрі. Їхня кількість - 2000 шт, номінальна вартість складає 21 тис. 893 грн.

У 2020 році мер Полтави отримав 48 282 грн. зарплати у громадській організації "Совість України”. Також Олександр Мамай вказав 13 946 грн зарплати у ТОВ "Полтава Реал Естейт Груп”.

Він задекларував пенсію своєї матері у розмірі 27 886 грн і 2096 грн соціальної допомоги. Крім того, Тамара Мамай отримала виплату у розмірі 4 113 584 грн від ТОВ "Полтава Реал Естейт Груп". Син Олександра Мамая Євгеній отримав виплату 2981 грн від Полтавської міської ради.

Мер Полтави у своїй декларації вказав готівкові кошти у розмірі 720 тис. доларів і 40 тис. грн. Матір чиновника також володіє чималими готівковими коштами. Вона зберігає готівкою 90 тис. доларів і 67 тис. грн.

У 2020 році міський голова Полтави Олександр Мамай здійснив добровільну пожертву у розмірі 195 820 грн.

Скандали

Олександр Мамай неодноразово наголошував на своїй любові до Радянського союзу та навіть співав гімн СРСР на сесії міської ради у 2016 році.

У 2013 році він відмовлявся перейменувати вулицю Паризької Комуни на честь Героїв Крут, а після ухвалення законів про декомунізацію саботував її перейменування у Полтаві.

Також Мамай протягом декількох років блокував у місті встановлення пам'ятника Івану Мазепі, і заявив, що вважає його негативною історичною персоною.

ЗМІ повідомляли, що згідно із декларацією Мамая за 2012 рік, на його дружину Людмилу були записані автомобілі Lexus LX 570 і дві BMW X5 2007 і 2011 років, і сам Олександр Мамай неодноразово користувався цими автомобілями. Так в 2014 році він заявив про викрадення свого Lexus, але незабаром машину знайшли в Харкові. Того ж року Мамай потрапив в ДТП на одному із BMW.

У вересні 2013 року мешканці Полтави, незадоволені рішенням виконкому про підвищення комунальних тарифів, взяли штурмом будівлю Полтавського міськвиконкому і вимагали зустрічі з Олександром Мамаєм, однак Мамай відправив до протестувальників секретаря міськради. У відповідь громадяни зайняли перший поверх мерії і залу засідань. Нардепи змогли привести Мамая до сесійної зали, але після нетривалого діалогу він покинув міськраду.

У 2014 році суддя Октябрського суду Полтави Лариса Гольник, яка мала розглядати справу про корупцію стосовно мера Олександра Мамая, заявила, що зі сторони мерії на неї чинили тиск, пропонували хабар і погрожували. Згодом суддя оприлюднила відео, на якому мер Полтави намагався "домовитися" про закриття справи. У листопаді 2017 року на Ларису Гольник та її чоловіка було вчинено напад.

У липні 2015 року народний депутат Сергій Каплін та мер Полтави Олександр Мамай побилися перед сесією полтавської міськради, після чого Олександр Мамай сів у автівку і збив одного із депутатів міської ради. Також за медичною допомогою звернулися троє мешканців Полтави.

У травні 2016 року патрульна поліція оштрафувала мера Полтави Мамая за порушення правил дорожнього руху та проїзд на червоне світло світлофора.

17 листопада 2020 року, напередодні другого туру місцевих виборів, у Полтаві в інтернет "злили” персональні дані 34 тисяч мешканців, яких нібито підкупив продуктовими наборами та грошима кандидат на посаду мера Олександр Мамай.

Також напередодні другого туру місцевих виборів були зафіксовані численні випадки підкупу виборців на користь Олександра Мамая.

29 грудня 2022 року СБУ вручила Мамаю підозру щодо поширення інформації про розташування ЗСУ під час воєнного стану. Стало відомо, що йдеться про ситуацію, коли мер на брифінгу озвучив інформацію про формування у місті нової військової частини та її розташування.

Питання обрання запобіжного заходу Мамаю та усунення його з посади обирали в Октябрському районному суді м. Полтави. Однак всі шестеро слідчих суддів з річних причин заявили про самовідводи. Отже, справу розглядати було нікому, тому клопотання про обрання запобіжного заходу щодо міського голови та його відсторонення від посади було направлене до апеляційного суду для вирішення питання про передачу до іншого суду.

2 березня 2023 року ВАКС виніс вирок Полтавському міському голові Олександру Мамаю, який визнав свою вину у корупційних діях. Суд позбавив Мамая волі на 5 років з іспитовим терміном на рік і відповідно на рік відсторонив його від посади. Олександр Мамай передав повноваження міського голови секретарю міськради Андрію Карпову з "Євросолідарності", яка разом із фракціями "За майбутнє", ексОПЗЖ та "Партією простих людей" Сергія Капліна складали основу більшості в міськраді.

Вже 4 квітня 2023 року набрав законної сили вирок Вищого антикорупційного суду, Мамая визнали винуватим в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем та організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

12 квітня виконавчий комітет Полтавської міськради звільнив Мамая з посади та видав трудову книжку із відповідним записом, згідно з вимогами законодавства.

Крім того, відповідно до угоди про визнання винуватості, Олександр Мамай перерахував 2 млн грн у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації – "Армія дронів".

Читайте також: Полтава без Мамая. Чому "слуги народу" мають остаточно очистити місто від "мамаївщини"

 


24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Митрополита Святогірської лаври взяли під варту
25 квітня 2024, 10:06
У Харкові частково відновили роботу зруйнованої телевежі
25 квітня 2024, 09:45
На Дніпропетровщині внаслідок російської атаки пошкоджений газопровід
25 квітня 2024, 09:20
У Німеччині відповіли, чи позбавлятимуть чоловіків з України статусу біженців
25 квітня 2024, 08:54
Українській бійці знищили ЗРК "Бук-М1", який готувався до пуску ракет
25 квітня 2024, 08:42
Окупанти обстріляли з артилерії громаду на Миколаївщині: наслідки
25 квітня 2024, 08:30
Росіяни атакували Черкащину: пошкоджений об'єкт інфраструктури, є постраждалі
25 квітня 2024, 08:22
За добу – 104 боєзіткнення: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати окупантів
25 квітня 2024, 08:09
У СБУ показали, як "відключають" російські комплекси спостереження та засоби РЕБ
25 квітня 2024, 06:10
В полі на Харківщині знешкодили близько 250 протипіхотних мін
25 квітня 2024, 03:54
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »