UA | RU
Павло Лісниченко журналіст Кропивницький info@regionews.ua
23 квітня 2020, 12:00

Родинний бізнес Андріївих: хто контролює автовокзали Закарпаття

Прикордонна область, що межує одразу із чотирма країнами — Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Майже дві третини території займають Карпатські гори. Передостання серед регіонів України за площею. Все це про Закарпатську область, яка в силу своїх особливостей вельми залежна від автобусного міжміського сполучення
Прикордонна область, що межує одразу із чотирма країнами — Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Майже дві третини території займають Карпатські гори. Передостання серед регіонів України за площею. Все це про Закарпатську область, яка в силу своїх особливостей вельми залежна від автобусного міжміського сполучення

Тим не менш, за інформацією Укртрансбезпеки станом на початок 2020 рокув області офіційно функціонувало 20 автостанцій, а ще дві мали анульовані свідоцтва про здійснення діяльності.

Домінуюче становище на ринку автовокзальних послуг займає Приватне акціонерне товариство "Закарпатавтотранс", яке входить до так званої "Групи родини Андріївих", що працює в різних сферах: виробництво альтернативної енергетики, нерухомість, транспорт. Загалом товариство має 18 автостанцій в Ужгороді, Хусті, Сваляві, Тячеві та інших населених пунктах області. Ще одна автостанція – "Воловець" - офіційно має анульовано свідоцтво, що, однак, не заважає їй працювати. Серед власників крупних пакетів акцій "Закарпатавтотранс" фігурують:

Наталія Андріїва – дружина Андрія Андріїва, депутата Закарпатської обласної ради трьох останніх скликань та президента футбольного клубу "Ужгород";

Влада Андріїва – дружина Богдана Андріїва, міського голови Ужгорода Богдана Андріїва;

Наталія Кречко – дружина директора підприємства Йосипа Кречко.

За однією адресою з ПрАТ "Закарпатавтотранс" перебувають також однойменна громадська організація, асоціація перевізників Закарпатської області та ТОВ-ка, що заснована вищезгаданим акціонерним товариством.

Найцікавішим тут, звісно, є сімейство Андріївих, яке загалом володіє 18 підприємствами, як то ТОВ "Євроімекс", що займається реалізацією проектів альтернативної енергетики, ТОВ "Сонячна Енергія Плюс" з мережею сонячних електростанції в Ужгородському районі та ТОВ "Гідро плюс", яке має власну мікро-ГЕС та ліцензію з виробництва електроенергії.

Міський голова Ужгорода разом з братом є відомими на Закарпатті особистостями. У 2019 році обидва балотувались до Верховної рали України, Богдан Андріїв від "Опозиційного блоку", а Андрій Андріїв як самовисуванець.

Цікаво, що в обласній раді, до якої Андрій Андріїв обирався тричі, політик кожного разу представляв нову політсилу: "Нашу Україну", "Партію регіонів" та, насамкінець, "Відродження".

Щодо Андріїва-мера, то його політична кар’єра насичена кардинально протилежними за настроєм подіями. Так, на початку 2017-го року заступника Богдана Андріїва беруть на вимаганні хабара, паралельно проводячи обшуки й у кабінеті міського голови, а вже під кінець року очільник Ужгорода потрапляє до 20-ки рейтингу мерів-іноваторів. В 2018-му у місті впроваджується локальна транспортна-революція – на маршрут виходять перші комунальні автобуси, і того ж таки року проти Андріїва порушують кримінальну справу за підозрою у розкраданні 4,6 млн грн під час реконструкції культурно-історичного центру "Совине гніздо" та участь у підробці документів. Мера навіть було арештовано на 2 місяці, а тодішній голова ОДА Геннадій Москаль висловив готовність взяти посадовця на поруки. Зрештою, сплативши 440 тис грн застави Богдан Андріїв вийшов з під арешту.

Одну автостанцію у місті Хуст має у власності ТОВ "Свімад". Власниками товариства є Володимир Мадяр, депутат Ізянської сільської ради Хустського району, та Наталія Свищо, дружина екс-депутата Закарпатської обласної ради та екс-голови Берегівської РДА Ігоря Свищо. Автовокзальне підприємство для обох співзасновників - не єдиний спільний бізнес, окрім того вони є власниками ТОВ "Ринок МС". І якщо для Володимира Мадяра це всі наявні в нього фірми, то сімейству Свищо належать також ПП "Стронг-Берегово", перевізник ТОВ "Автобантранс" та ще з півдесятка бізнес-проектів.

Ще один автовокзал, розташований у місті Іршава, записаний на приватного підприємця Миколу Регу, співзасновника чеської фірми-перевізника "REGA&R".

Остання автостанція - АС "Ужгород-Аеропорт" - вже декілька років як не функціонує та має анульоване свідоцтво про здійснення діяльності. Її власником була ФОП Кирлик Сюзанна Ігорівна, яка після закриття автовокзалу працювала економістом в ПАТ "Ужгородське АТП 12107", а потім начальницею відділу страхування Закарпатської обласної дирекції ПАТ "НАСК ОРАНТА"

Здавалось би, 19 автостанцій з 21 діючих належать фірмі з орбіти міського голови Ужгорода - чудовий розклад в межах однієї області, що має підвищену потребу в якісному автобусному сполученні. Однак і це ще не все. Як стало відомо з рекомендації Закарпатського обласного відділення Антимонопольного комітету України від 9 липня 2019 року, згадані вище автовокзали, що належать ТОВ "Свімад" та підприємцеві Ігорю Резі, фактично припинили свою діяльність ще на початку 2018-го року. Таким чином, єдиним гравцем на автостанційному ринку Закарпаття залишилось приватне акціонерне товариство "Закарпатавтотранс", що має безпосереднє відношення до відомої в регіоні сім’ї політиків Андріївих.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Житель Полтавщини отримав 15 років в'язниці за поширення кремлівської пропаганди
18 квітня 2024, 19:57
Окупанти вдарили по Харківщині ракетами С-300, поранений чоловік
18 квітня 2024, 19:39
Посадовицю інституту НААН України викрили на хабарі в понад $20 тисяч
18 квітня 2024, 19:16
Росіяни обстрілювали Дніпропетровщину артилерією і дронами: ОВА показала фото наслідків
18 квітня 2024, 19:07
Жорстоке вбивство у Вінниці: ув'язнений до смерті забив чоловіка молотком
18 квітня 2024, 18:47
У Польщі затримали російського агента, який хотів вчинити замах на Зеленського
18 квітня 2024, 18:24
На Львівщині судили фельдшерку військової частини через самогубство сержантки
18 квітня 2024, 18:21
На Запоріжжі прикордонники відбили масований удар FPV-дронів росіян
18 квітня 2024, 18:10
Ракетний удар по Дніпропетровщині: рятувальники приборкали всі пожежі
18 квітня 2024, 17:45
Кількість сертифікатів єВідновлення за знищене житло суттєво зросла: Шуляк навела статистику
18 квітня 2024, 17:34