UA | RU
10 грудня 2020, 18:46

У МОЗ розробили нові санітарні правила для українських шкіл

Про них повідомив головний санлікар України Віктор Ляшко
Про них повідомив головний санлікар України Віктор Ляшко
Фото з відкритих джерел

Серед змін, які набудуть чинності вже 1 січня 2021 року — підключення інтернету, нові вимоги до меблів, обов’язкові внутрішні туалети і оновлені принципи харчування.

Про це Віктор Ляшко повідомив сьогодні на брифінгу, передає RegioNews.

Нові санітарні правила, які запроваджуються вже з нового року, стосуються підключення інтернету, нових вимог до меблів, обов’язкових внутрішніх туалетів і оновлених принципів харчування.

Зокрема, МОЗ дозволило використовувати в навчальних закладах дротове й бездротове підключення до інтернету. Якщо бездротове, то роутери і Wi-Fi повинні бути на висоті не менше 2 м від підлоги і вимикатися у позанавчальний час. Також встановлено вимоги до інтернет-обладнання. У персональних комп’ютерів екран повинен бути не менше 15 дюймів, за неможливості використовувати персональні комп’ютери, у ноутбуків дозволяється 14-дюймовий екран, але мишка і клавіатура повинні бути окремо.

Також у кожній школі повинні бути внутрішні туалети. Завдання це виконати покладається на власників закладів, органи місцевого самоврядування. За словами Ляшка, в Україні досі у кожної 10-ї школи туалети знаходяться на вулиці.

Щодо меблів - у кожному навчальному закладі передбачається як мінімум два-три їх розміри. Учнів, які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіни, рекомендується розміщувати в третьому ряду від вікна, ближче до внутрішньої стіни. Документ також пропонує не менше двох разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди для профілактики порушень зору і слуху.

Також в Україні змінюють підходи до організації харчування школярів. Дозволяється навіть організовувати кейтеринг, але з дотриманням норм безпеки і якості. Повинні бути дотримані принципи здорового харчування і вимоги до готових страв: буде діяти низка обмежень щодо вмісту солі, цукру і жирів.

Встановлено перелік харчових продуктів, які заборонено продавати в шкільних буфетах і автоматах (чіпси, сухарики, солодощі та інші снеки). Натомість встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в шкільному раціоні щодня: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.

Вперше буде врегульовано питання харчування дітей з особливими потребами. Якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про дієтичні потреби, то в школі повинні надати окреме харчування саме для цієї дитини.

Також учні, які проживають на відстані понад 2 км від навчального закладу, повинні бути забезпечені транспортом для підвозу до шкіл. Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Уряд встановив остаточну дату запровадження локдауну в Україні.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Реформа житлової політики: Шуляк розповіла про законопроєкти, над якими ведеться робота
19 квітня 2024, 06:55
На Вінниччині судили за ухилення від мобілізації чоловіка, якого двічі відмовлялися брати на службу
19 квітня 2024, 03:12
Рушниці і тротил: у жителя Чернігівщини вилучили незаконну зброю
19 квітня 2024, 01:38
Прикордонники за допомогою дрону знищили на півдні човен окупантів
19 квітня 2024, 00:22
На Волині сталася серйозна аварія з постраждалими: зіткнулися лісовоз та вантажівка
18 квітня 2024, 23:18
У "Нафтогазі" прокоментували вибух на газопроводі у Харківській області
18 квітня 2024, 22:11
На Харківщині стався вибух на газопроводі
18 квітня 2024, 21:46
В Одесі чоловік влаштував стрілянину під час конфлікту на дорозі
18 квітня 2024, 21:12
Росіяни планують звозити сміття на українські окуповані території
18 квітня 2024, 20:43
Ситуація на фронті: за добу відбулося понад 70 бойових зіткнень
18 квітня 2024, 20:18