UA | RU
18 вересня 2020, 19:46

Фокін заявив, що не бачить альтернативи Мінським угодам

Фокін вважає, що повернути Донбас - мало, треба ще повернути людям віру в Україну
Фокін вважає, що повернути Донбас - мало, треба ще повернути людям віру в Україну

Заступник голови української делегації в Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін заявив, що не бачить альтернативи Мінським угодам. Він зазначив, що повернути Донбас мало, треба ще повернути людям віру в Україну.

Про це він повідомив в ефірі "Українського радіо", передає RegioNews.

"Дорожню карту не треба придумувати. Вона є. Це мінські домовленості. Тому їх і називають домовленостями тому, що це політичний документ. Попри те, що треба працювати над мінськими домовленостями - я альтернативи їм не бачу", - заявив Фокін.

При цьому він додав, що його здивувало висловлювання глави української делегації ТКГ Леоніда Кравчука про те, що більшість людей не хочуть повертатися на Донбас.

"Я поділяю все, що каже Леонід Макарович. Єдине, що мене здивувало, що він сказав, що більшість людей на Донбасі повертатися не хочуть. Судячи з того, з якою кількістю людей я спілкуюся - всі вони українці. Ті, хто отримав російські паспорти - це був вимушений крок, їх змусили це зробити", - сказав Фокін.

Також перший прем'єр заявив, що в Україні потрібно заборонити пропаганду війни перед тим, як буде досягнуто режим "тиші".

"Річ у тому, що наше суспільство в Україні розколоте на дві нерівні частини. Одна з них - набагато більше, це люди, які прагнуть до миру. Вони вже натерпілися так, що світ їм потрібен не прямо зараз, а на вчора. Але є й інша, незначна, але потужна частина населення, яка хоче, якщо не зупинити рух до світу, а нашкодити", - додав він.

За його словами, у другої групи немає совісті, однак вони фінансово забезпечені.

"В їх руках 80% засобів масової інформації. Чому я тримаюся за мінські домовленості? Я вважаю, вони витрушують головну проблему. Треба прийняти в Україні закон, навіть до режиму припинення вогню, який би забороняв пропаганду війни, що забороняє розпалювання ворожнечі між людьми, які живуть на Сході і Заході. Треба покінчити з цим", - додав він.

Нагадаємо, нещодавно Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу для всієї території Донецької і Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.

Він заявив, що з обох сторін було скоєно багато злочинів, які мають бути розслідувані, а винні повинні понести покарання.

В Офісі президента України відреагували на заяви Вітольда Фокіна щодо надання особливого статусу для всього Донбасу.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики