UA | RU
13 червня 2020, 14:11

Рекордний хабар: затримано троє осіб, справу хотіли провернути до дня народження Злочевського

Посередникам за передачу хабара пропонували 1 млн доларів
Посередникам за передачу хабара пропонували 1 млн доларів
Фото: з відкритих джерел

За фактом рекордного хабара, якого повинні були передати керівництву НАБУ і САП, затримано троє осіб. Гроші призначалися за закриття кримінальної справи, в якій фігурує екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на брифінг керівників НАБУ і САП.

На сьогоднішній день затримані три людини. Перша особа - це працівник Державної податкової служби, на сьогоднішній день займає посаду першого заступника начальника головного управління ДПСУ в Києві. Друга особа мала або має, зараз це перевіряється, ставлення до компанії Burisma, і за нашими даними є довіреною особою пана Злочевського. І третя особа працівник ГФС, за нашими даними - довірена особа Злочевського", - повідомив Ситник.

Як розповів Ситник, справу стосовно Злочевського спочатку розслідували ГПУ, а потім вона була передана в НАБУ. Слідство у цій справі було зупинено, так як відбувався розшук підозрюваних.

Суть підозри, за яку пропонувалася неправомірна вигода полягає в причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на "РеалБанк" та легалізації цих коштів.

Він зазначив, що спочатку була пропозиція саме 1 млн дол. США за те, щоб справа була передана в інші слідчі органи. Пізніше запропонували 5 млн доларів, але вже за закриття справи. За словами Ситника, це рекордна сума хабара в історії України.

"Ця практика була і раніше. Справи передавалися, а потім в тих органах справи сумлінно закривалися. Так само була пропозиція і в цій ситуації. Після відмови отримання коштів - було запропоновано 5 млн дол., але вже за закриття кримінального провадження, і принципово до 14 червня 2020 року", - додав директор НАБУ.

Нагадаємо, 14 червня це день народження екс-міністра Злочевського і хабарі повинні були спонукати правоохоронців закрити кримінальне провадження проти екс-міністра екології Миколи Злочевського до дня його народження.

У осіб, які пропонували хабар був поспіх. Адже завтра у пана Злочевського день народження, був план досягти максимального результату — закрити кримінальне провадження та забезпечити його повернення в Україну", - сказав Ситник.

Також у НАБУ опублікували фото рекордного хабара.

Раніше повідомлялося, що Ільяшенко, затриманий при спробі дати хабар в $6 млн, є людиною глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Так, 12 червня экс-чиновника затримали при передачі хабара в 6 млн доларів керівництву НАБУ. Детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім чиновником хабара керівництву НАБУ і керівнику САП за прийняття рішення про закриття кримінальної справи.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
У КМВА попередили про загрозу проникнення російської ДРГ на територію Києва
28 березня 2024, 12:22
На Полтавщині у ДТП з мотоциклом постраждали три людини
28 березня 2024, 11:56
Окупанти скинули з дрона вибухівку на Берислав: є поранений
28 березня 2024, 11:52
В Одесі опалювальний сезон завершиться 7 квітня
28 березня 2024, 11:49
Київські посадовці організували схему вирубки 100-річних дубів у Чорнобильському заповіднику
28 березня 2024, 11:36
На Харківщині чоловік підірвався на міні: йому відірвало частину ноги
28 березня 2024, 11:31
На Харківщині діють графіки аварійних відключень електроенергії: пояснення від "Укренерго"
28 березня 2024, 11:19
В Україні планують запустити держпрограму стимулювання виробництва будматеріалів з відходів від руйнувань
28 березня 2024, 10:51
У Дніпрі затримали російського агента: готував удар по ТЕС та військовому шпиталю
28 березня 2024, 10:51
На Херсонщині через обстріли загинули дві людини, ще четверо дістали поранення
28 березня 2024, 10:19