UA | RU
31 березня 2024, 13:38

Шуляк розповіла, скільки становить загальний бюджет відновлення Ірпеня

фото: Олена Шуляк/Facebook

У місті Ірпінь на Київщині, 70% житлового фонду якого зазнало у 2022 році руйнувань внаслідок російської збройної агресії, вже відновили переважну більшість постраждалої не лише житлової, а і соціальної інфраструктури, при цьому відновлення критичної інфраструктури вже завершене на 100%

Про це на церемонії "Кожна цеглина важлива” з нагоди 2-ї річниці звільнення міста-героя Ірпінь повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, у громади попереду ще дуже багато відновлювальних робіт, фінансування яких забезпечується за рахунок як бюджетних коштів, так і донорської допомоги.

Зокрема, у межах державної програми компенсацій єВідновлення фінансування склало 1,5 млрд гривень, а ще 2,2 млрд гривень - кошти благодійників та інші державні програми. При цьому, загальний бюджет відновлення Ірпінської громади складає на сьогодні приблизно $1 млрд.

За її словами, збитки житлової, соціальної та критичної інфраструктури громади за результатами російської збройної агресії у 2022 році сягнули щонайменше 25 млрд гривень. Зокрема, зафіксовано 3247 пошкоджень житлового фонду - пошкоджено або зруйновано 2613 приватних будинків і 515 багатоповерхівок, з яких щонайменше 25 зруйновані повністю. Однак завдяки об‘єднаним зусиллям держави, українців, міжнародних партнерів і донорів переважну більшість об‘єктів вже вдалося відновити.

"Станом на сьогодні - через два роки звільнення міста Ірпінь, там повністю відновлена критична інфраструктура – 37 котелень та 12 КНС. Відновлена соціальна інфраструктура – 11 амбулаторій та 6 закладів вторинної медицини. Відновлено 10 шкіл та 12 дитячих садочків, ще один – будується. Відновлено 501 багатоповерховий будинок. 20 багатоповерхових будинків, які підлягають демонтажу – вже демонтовані. Будівництво нових на місці зруйнованих в переважній більшості перебувають на стадії проектування”, - повідомила Шуляк.

За її словами, наразі залишається відремонтувати ще до 100 багатоповерхівок, а також центральний будинок культури, дитячо-юнацьку спортивну школу, центральний міський стадіон "Чемпіон" та 540 приватних будинків.

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк заявила, що чверть українців, які отримали житлові сертифікати "єВідновлення" вже використали їх на придбання нової домівки.

Також раніше голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що уряд ухвалив експериментальне положення щодо зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях. Першим у цьому експерименті обрали місто Мелітополь.

Також повідомлялося, що українці уже отримали понад 80% коштів, виділених на ремонт пошкодженого внаслідок російської агресії житла за заявками в рамках програми єВідновлення. Сума погоджених на це коштів перетнула відмітку у 5 млрд гривень. А загальна сума всіх погоджених за програмою єВідновлення виплат перетнула позначку у 13 млрд гривень.

Протягом березня 2024 року українці використали на 78% більше житлових сертифікатів єВідновлення, обмінявши їх на нове житло, ніж за підсумками лютого. А загальна сума коштів, яку вони використали на це, зросла на 80%.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності