UA | RU
21 березня 2024, 21:32

Компенсація за зруйноване через війну житло "єВідновлення": Шуляк назвала суму погоджених виплат

фото: Олена Шуляк/Facebook

Українці уже отримали понад 80% коштів, виділених на ремонт пошкодженого внаслідок російської агресії житла за заявками в рамках програми єВідновлення. Сума погоджених на це коштів перетнула відмітку у 5 млрд гривень. А загальна сума всіх погоджених за програмою єВідновлення виплат перетнула позначку у 13 млрд гривень. 

Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

Скільки заявок на компенсацію погоджено

Депутатка розповіла, що на компенсацію за пошкоджене житло, яке потребує ремонту, подали заявки майже 80 тис. осіб. Для 48 тис. уже погодили компенсацію на суму в 5 млрд гривень. Шуляк відзначила, що кількість погоджених заявок на виплату для ремонту пошкодженого житла зросла майже вдвічі. Так, станом на 20 листопада загальна сума погоджених для 28 тис. заявників виплат склала 2,7 млрд гривень.

"Частково це пов‘язано з цим, що з початку грудня ми почали приймати заяви за компенсацію від власників пошкодженого житла, яке потребує капітального ремонту, а не дрібного. Нині на цей вид компенсації вже подалися 5,5 тис. заявників, а загальна сума погоджених компенсацій склала 1,8 млрд гривень”, - пояснила Шуляк.

Вона також наголосила, що українці, чиє житло зазнало руйнувань, бачать, що програма досить результативна, тобто грошей і нового житла від держави замість знищеного або пошкодженого, не потрібно чекати роками, або навіть десятиліттями. Про це свідчить, зокрема, і відсоток виплат - з 5 млрд гривень, які держава погодила у якості компенсації за пошкоджене житло, 82%, тобто 4,1 млрд гривень, вже перераховано заявникам.

Загалом, додала Шуляк, станом на 20 березня загальна сума всіх погоджених за програмою єВідновлення виплат перетнула позначку у 13 млрд гривень.

Кому можуть відмовити

За словами Шуляк, відмовляють у компенсації за пошкоджене житло нечасто. Зокрема, у випадках невідповідності житла умовам "єВідновлення”, недостовірної інформації про характер пошкоджень або якщо житло було відновлено за допомогою донорів. Окрім цього, подавачі заявок інколи самі від них відмовляються, адже очікують нових етапів програми.

Також зустрічаються випадки, коли житло, на компенсацію за яке подаються українці, не зареєстроване в державному реєстрі речових справ. У такому випадку рекомендують звернутися до юриста та зареєструвати нерухомість.

Категорії виплат

Шуляк додала, що програма компенсацій єВідновлення передбачає чотири категорії виплат:

  • Грошова виплата для ремонту пошкодженого житла. Це можуть бути або дрібні термінові ремонти (наприклад, розбитих вибуховою хвилею вікон, дверей, покрівлі), або капітальні ремонти (наприклад, відновлення несучих конструкцій);
  • Грошова виплата власникам знищених приватних будинків, які не хочуть купувати новий деінде. Натомість вони хочуть відновити, тобто відбудувати з нуля, знищений будинок, розташований на тій самій земельній ділянці. На цей вид компенсацій українці отримали змогу подаватись наприкінці січня. Нині сума погоджених виплат в цій категорії - майже 820 млн гривень;
  • Житловий сертифікат замість грошової виплати у випадку, якщо житло знищено, тобто ремонту вже не підлягає. Його можна обміняти на нове житло - квартиру або приватний будинок у будь-якому регіоні України (відповідно до того, яка саме нерухомість була знищена). Загальна сума житлових сертифікатів на сьогодні складає 7,9 млрд гривень;
  • Грошова виплата за ремонти пошкодженого житла, які українці зробили за власний кошт. Заяви на цей вид компенсації почали приймати 1 січня 2024 року і незабаром заявники почнуть отримувати перші кошти.

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк заявила, що чверть українців, які отримали житлові сертифікати "єВідновлення" вже використали їх на придбання нової домівки. Станом на сьогодні вже 1000 українських родин придбали нове житло за кошти програми.

Також раніше голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що уряд ухвалив експериментальне положення щодо зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях. Першим у цьому експерименті обрали місто Мелітополь.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У зоні бойових дій дедалі більше з'являється танків-ангарів
28 квітня 2024, 01:30
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27
Росіяни стали частіше використовувати ракети Х-59 та Х-69, – Повітряні сили
27 квітня 2024, 15:55