UA | RU
29 березня 2024, 17:52

"єВідновлення": У березні українці використали на 80% більше коштів на придбання нового житла, — Шуляк

фото: Олена Шуляк/Facebook

Протягом березня 2024 року українці використали на 78% більше житлових сертифікатів єВідновлення, обмінявши їх на нове житло, ніж за підсумками лютого. А загальна сума коштів, яку вони використали на це, зросла на 80%

Про це розповіла голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

Так, за її словами, станом на 29 березня власники знищеного в результаті російської збройної агресії житла на придбання нового в рамках програми єВідновлення використали вже 1705 житлових сертифікатів на загальну суму в 3,6 млрд гривень. При цьому станом на 29 лютого, було використано тільки 953 житлових сертифікати на суму в 2 млрд гривень. Тобто за місяць кількість використаних сертифікатів зросла на 78%, а загальна сума коштів на це - на 80%.

Окрім використання житлових сертифікатів в обмін на придбання нового житла, українці не менш активно бронюють кошти на це. Станом на сьогодні заброньовано вже 787 млн гривень, на які власники 417 сертифікатів єВідновлення незабаром укладуть угоди купівлі - продажу. Бронювання означає, що власник житлового сертифікату вже визначився з тим, яку квартиру або приватний будинок купуватиме і готується підписати угоду. Після цього кошти надійдуть на рахунок продавця нерухомості і сертифікат буде вважатися використаним.

Шуляк розповіла, що, як і раніше, українці купують нове житло за сертифікати єВідновлення здебільшого на вторинному ринку – на таке житло обміняли 92% сертифікатів "єВідновлення". Виправити це у найближчому майбутньому дасть можливість поєднання програм "єВідновлення" і коштів програми "єОселя". Можливість купувати житло на первинці українцям надали у лютому, коли дозволили поєднувати житлові сертифікати єВідновлення з фінансовими можливостями державної іпотечної програми.

"Ми також бачимо, що досить позитивна динаміка і в темпах роботи комісій, що обробляють заяви власників знищеного житла і приймають рішення щодо надання компенсацій. Так, у березні ми видали на 31% більше житлових сертифікатів, ніж було у лютому. Якщо станом на 29 лютого було видано 3695 сертифікатів єВідновлення, то станом на 29 березня 4864 сертифікати. Загальна сума виданих сертифікатів зросла також відповідно - на 41%, тобто майже на половину”, - зазначила очільниця партії "Слуга Народу”.

При цьому, вона зауважила - досі найвищі темпи використання українцями житлових сертифікатів єВідновлення були у лютому. Тоді українці обміняли на нове житло більше ніж в два рази більше житлових сертифікатів ніж у січні. Однак парламентарка наголошує - йдеться не про те, що громадяни стали менш активно використовувати сертифікати, а про те, що можливість купувати на них житло у січні тільки з‘явилася. Тож був відкладений попит, який частково вже реалізувався.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков пояснив, що власники житлових сертифікатів єВідновлення вільні як у виборі регіону для купівлі нового житла, так і нотаріуса, який оформить угоду (перелік підключених до єВідновлення нотаріусів).

За його словами, сертифікат діє протягом 5 років. Також, зазначив він, у січні 2024 року з’явилась можливість подати заяву на отримання компенсації у вигляді коштів, які можна буде витратити для відбудови приватного будинку на власній земельній ділянці. За цей час на отримання грошової компенсації подали заявки більше 860 громадян.

Олена Шуляк наостанок додала - в 2024 році планується відпрацювати щонайменше 300 тис. заяв на компенсацію за пошкоджене або зруйноване в результаті російської збройної агресії житло, проте для цього важлива більша активність громадян за програмою єВідновлення.

Алгоритм отримання компенсації за знищене житло наступний:

  • Подати за допомогою порталу або застосунку Дія інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • Подати заяву за компенсацію через портал або застосунок Дія, через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або у нотаріуса. Перед поданням заяви через ЦНАП, переконайтеся, що об’єкт зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • Дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона і винесе рішення про надання компенсації;
  • Отримати у застосунку Дія житловий сертифікат;
  • Вибрати нове житло та забронювати кошти на нього в Дії. Протягом 5 робочих днів у застосунку надійде підтвердження про бронювання;
  • Припинити право власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк заявила, що чверть українців, які отримали житлові сертифікати "єВідновлення" вже використали їх на придбання нової домівки.

Також раніше голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що уряд ухвалив експериментальне положення щодо зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях. Першим у цьому експерименті обрали місто Мелітополь.

Також повідомлялося, що українці уже отримали понад 80% коштів, виділених на ремонт пошкодженого внаслідок російської агресії житла за заявками в рамках програми єВідновлення. Сума погоджених на це коштів перетнула відмітку у 5 млрд гривень. А загальна сума всіх погоджених за програмою єВідновлення виплат перетнула позначку у 13 млрд гривень.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49