UA | RU
31 жовтня 2021, 15:17

У Харкові під час виборів мера сторонні особи фіксували на фото, як голосували курсанти

Центра виборча комісія

Спостерігачі фіксували, які під час виборів мера Харкова сторонні особи робили фотофіксацію того, як голосують виборці

Про це повідомляє RegioNews із посиланням на громадянську мережу "ОПОРА".

Зокрема, спостерігачі "ОПОРИ" на кількох дільницях фіксували факти ймовірного контролю за голосуванням з боку сторонніх осіб.

Так, на дільницю №631164, розташовану в гуртожитку Харківського національного університету повітряних сил імені Кожедуба, одномоментно прийшли курсанти, яких супроводжували сторонні особи.

За словами спостерігача "ОПОРИ", сторонні особи фіксували на фото факт голосування курсантами.

Крім того, на дільниці №631532, розташованій у ДУ "Інститут неврології, психіатрії та наркології АМН України", спостерігач зробив зауваження сторонній особі, яка незаконно перебувала на дільниці. Ця особа не представилася, піти з дільниці відмовилася, але заявила "ще 5 моїх проголосує і я піду з дільниці".

Також на кількох дільницях спостерігачі "ОПОРИ" фіксують наявність камер спостереження.

Такі ситуації теж є ознаками ймовірного контрольованого голосування. Крім того, це говорить про те, що орган місцевого самоврядування не забезпечив належні приміщення для розміщення дільничних виборчих комісій.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 61 Виборчого кодексу, органи місцевого самоврядування мають надавати необхідні приміщення для роботи ДВК та проведення голосування відповідно до вимог кодексу. А кодекс прямо вказує, що на засіданні та під час голосування можуть бути присутні (ч. 8 ст. 36 Виборчого кодексу України) лише члени комісій вищого рівня, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій.

Таким чином, присутність на підготовчому засіданні та під час голосування осіб, не передбачених Виборчим кодексом, заборонена.

Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Нагадаємо, лише за перші чотири години роботи виборчих дільниць у Харкові до правоохоронців надійшло 22 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Особовий склад поліції Харківщини працює у посиленому варіанті несення служби.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності