UA | RU
29 жовтня 2021, 13:00

Харківський метрополітен фактично банкрут через оборудки, до яких причетний Терехов, - ХАЦ

Величезні збитки, яких зазнає комунальне підприємство "Харківський метрополітен" пов'язані в тому числі і з тим, що прибутки від єдиного електронного квитка, отримує компанія пов'язана з в.о. мера Харкова Ігорем Тереховим

До такого висновку приходить ГО "Харківський антикорупційний центр".

Так, за даними ХАЦ, збиток "Харківського метрополітену" за 9 місяців 2021 року склав 149,1 млн. грн., а за аналогічний період минулого року збиток метрополітену склав 206,4 млн. грн.

Серед причин, які "призвели до такої кризи в метрополітені" в ХАЦ назвали закупівлю товарів, послуг та робіт "по значно завищеним цінам у порівнянні з закупівлями цих же товарів, послуг та робіт дніпровським та київським метрополітенами".

Також в ХАЦ зазначають, що щорічно харківський метрополітен виділяв та виділяє сотні мільйонів гривень на рахунки фірм, які надають послуги з прибирання, ремонту рухомого складу та ремонту ескалаторів. "На думку, правоохоронців велика частина цих коштів розкрадається, а послуги — або не виконуються, або виконуються неякісно", - зазначають в ХАЦ.

Також в ХАЦ зазначили, що Державна аудиторська служба після проведення фінансового аудиту КП "Харківський метрополітен" зробила висновок, що це КП в 4 рази занижує свої доходи від рекламної діяльності.

Крім того в ХАЦ зазначили, що прибутки від дії єдиного електронного квитка (E-ticket) отримує фірма-інвестор ТОВ "Фінансова компанія "Платіжний центр". Раніше ця фірма повністю була у власності ТОВ "Компанія з управління активами "Фінекс-Капітал", яке виплачувала десятки мільйонів гривень дивідендів Ігорю Терехову.

"Потім ТОВ "Фінансова компанія "Платіжний центр" переписали на підставних осіб. В рамках договору міської ради та фірми-інвестора, протягом 10 років відсоток винагороди ТОВ "Фінансова компанія "Платіжний центр" з кожної поїздки в метро отримує 6,5% від вартості поїздки", - зазначили в ХАЦ.

Нагадаємо, раніше в журналістському розслідуванні проєкту "Ціна питання" було з'ясовано, що ціна на Eticket, який закупило КП "Харківпас" виявилася завищеною в кілька разів. З КП "Харківпас" пов'язана компанія "Фінекс-Капітал", у власниці якої Лади Кримерман Ігор Терехов, за інформацією журналістів, отримав позику в розмірі 15 млн грн і відразу ж купив на неї інвестиційні сертифікати інвест-фонду "Генуя" під управлінням Finex group, за якими отримав 10,5 млн. дивідендів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі — фото
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00