UA | RU
27 січня 2021, 10:52 316

Соколовий Вячеслав Петрович

Голова Вінницької обласної ради
Голова Вінницької обласної ради

Профіль у Facebook

Профіль у Wikipedia

Народився 9 травня 1975 року в селі Плебанівка Шаргородського району Вінницької області.

Освіта

У 1997 році закінчив Харківську національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого за спеціальністю Правознавство.

Кар’єра і політичний бекграунд

Із 1997-го до 2019 року служив в органах прокуратури. Протягом 2014-2019 років працював на посаді прокурора Вінницької області. Після звільнення обіймав посаду заступника голови сімейного фермерського господарства "Плебанівський сад".

На місцевих виборах 2020 року успішно балотувався до Вінницької обласної ради за списком партії "Українська стратегія Гройсмана". Того ж року обраний очільником облради.

Сім'я

Дружина – Наталія Соколова. Дочка – Тетяна Соколова.

Цікавинки з декларації

Дружина Вячеслава Соколова має аж 40 земельних ділянок від 10 до 300 соток у містах Вінниця, Шаргород та в селах Плебанівка, Садківці, Гута-Мовчанська, Андріївка й Перепільчинці. Ймовірно, більшість ділянок використовують під фермерський бізнес сімʼї. На жінку також записані й два будинки в Шаргороді та Вінниці на 155 і майже 300 "квадратів".

Їздить очільник облради на автівці Land Cruiser 200 (2019 року), яка записана на "Плебанівський сад".

У готівці на двох подружжя зберігає 840 тис. грн, понад 111 тис. доларів та 12,5 тис. євро. На рахунках у банку Вячеслав та Наталія Соколови тримають понад 500 тис. грн та 12 тис. доларів.

Скандали

Як повідомляють ЗМІ, Вячеслав Соколовий у 2011 році став кумом колишнього прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, коли той був мером Вінниці. Подейкують, що саме тоді завдяки протекції Гройсмана Соколовий стрімко пішов на підвищення – став першим заступником прокурора Вінниці, згодом обійняв посаду прокурора Вінницької області й працював на ній аж до 2019 року, хоча раніше він не обіймав посади вище районного прокурора.

ЗМІ й активісти звинувачували тодішнього обласного прокурора в створенні так званих "благодійних фондів", які обслуговували керівництво правоохоронних органів. Ці фонди грошима нібито "наповнювали" підприємці, які працювали без належних документів на ринках міста Вінниці та області. Також йому закидали "обслуговування незаконних інтересів вінницьких чиновників" і зв'язки із "корумпованою мафією регіону".

Також Соколового звинувачували у сприянні кар'єрному зростанню дітей чиновників прокуратури, які нібито з його відома та згоди "отримували нагороди та премії".

Вячеслав Соколовий вів справу вінницького активіста Юрія Павленка (Хорта), який у грудні 2014 року на акції протесту публічно розірвав портрет п’ятого президента Петра Порошенка. Соколовий вимагав для Павленка 7 років в'язниці, проте суд присудив йому 4 роки і 6 місяців.

У 2015 році місцеві активісти з Вінниці поїхали в Київ "переконувати” Генпрокурора звільнити Соколового з посади обласного прокурора, але так і не були почуті.

Під час повномасштабної війни в 2023 році Володимира Гройсмана і його однопартійців – міського голову Вінниці Сергія Моргунова, а також голову Віницької обласної ради Вячеслава Сколового запідозрили в інформаційних маніпуляціях на тему допомоги захисникам України. Вони в своїх соцмережах повідомили про передачу партії автомобілів і дронів для фронту. Журналісти зазначили про те, що такі дописи є маніпуляцією, адже місцеві чиновники і експрем’єр Гройсман витратили на ЗСУ не власні заощадження, а кошти платників податків. Соколова вже не вперше "підловлюють" на передачі гуманітарної допомоги, купленої за кошти бюджету та іноземних партнерів.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Придавив спиляний ясень: на Запоріжжі під час незаконної вирубки дерев загинув чоловік
27 квітня 2024, 03:42
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »