UA | RU
09 вересня 2024, 13:11

Сметанін Герман Володимирович

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України
Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України

Сторінка в Facebook

Герман Сметанін народився 8 жовтня 1992 року в Харкові.

Освіта

Очільник міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України закінчив харківську школу №49. Після цього він вступив до Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, який закінчив у 2014 році, отримавши кваліфікацію магістра з машинобудування. Другу вищу освіту за фахом менеджменту Герман Сметанін здобув у Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", закінчивши його у 2019 році.

Кар'єра

Після здобуття першої вищої освіти Герман Сметанін протягом 2014-2015 років працював у Харківському конструкторському бюро машинобудування, що належить до компетенції "Укроборонпрому".

У 2016 році Сметанін йде на підвищення, обыймаючи посаду головного конструктора та головного інженера Львівського бронетанкового заводу, де працює до 2020 року. Того ж року він стає директором ыз виробництва харківського оборонного підприємства "Завод імені Малишева", що спеціалізується на випуску та модернізації важкої і легкої бронетехніки. Втім, вже у 2021 році Герман Сметанін стає директором підприємства "Харківський бронетанковий завод".

На початку грудня 2022 року Сметанін знову повертається до роботи на харківському Заводі ім. Малишева, де стає директором з виробництва, в.о генерального директора цього стратегічного підприємства. 1 травня 2023 року Кабмін офіційно призначив Сметаніна генеральним директором держпідприємства "Завод імені В. О. Малишева" вже без приставки "в.о". Втім, на цій посаді він пропрацює менше двох місяців, адже 28 червня 2023 року Германа Сметаніна за рішенням Кабміну призначено генеральним директором Акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість", що курує фактично всі оборонні підприємства України.

Загалом кар'єра Германа Сметаніна складається так, що приходячи на керівні посади у те чи інше відомство, вже за рік-два він знову йшов на стрімке підвищення. Після того, як трохи більше року він обіймав посаду гендиректора "Укроборонпрому", вже 5 вересня 2024 року його, згідно з голосуванням Верховної Ради, затверджено на посаді міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Статки

Згідно з декларацією Германа Сметаніна за 2023 рік, він має третину квартири площею 43 кв. м у Харкові, а також орендує квартиру площею 235 кв. м у столиці. Також міністр орендує машиномісце у Києві.

У міністра є автомобіль TOYOTA LAND CRUISER PRADO 150 (2023 року випуску), який він придбав минулого року майже за 2 млн грн.

Герман Сметанін має 455 цінних паперів у ПАТ "Стома", що займається виробництвом штучних зубів, стоматологічних матеріалів і лікарських засобів. Але вартість цих цінних паперів складає трохи менше 2 тис. грн.

Протягом перших шести місяців 2023 року Сметанін заробив понад 2,1 млн грн за керівну роботу на Заводі ім. Малишева у Харкові. Ще понад 2,8 млн грн зарплатні він отримав, обіймаючи з 28 червня 2023 року, посаду керівника "Укроборонпрому". Також отримав 1 млн від продажу рухомого майна.

Дружина Сметаніна протягом 2023 року заробила трохи менше 120 тис. грн, займаючись продажем електронних та друкованих власних книжок, а також репетиторством. Також вона отримала 8 тис. грн від Мінсоцполітики як допомогу ВПО.

У банках Герман Сметанін у 2023 році мав 95 тис. грн, а також 50 тис. доларів та 1,5 млн грн готівкою. У його дружини був вклад у банку на 5 тис. грн.

Секрет потужного кар'єрного злету

Фактично крісло міністра з питань стратегічних галузей промисловості України стане для Германа Сметаніна першим досвідом у великій політиці, адже до цього він займався виключно менеджерською роботою на оборонних підприємствах країни, а також був керівником "Укроборонпрому".

Герман Сметанін в одному з інтерв'ю розповідав, як зміг очолити "Укроборонпром" у 2023 році, адже якщо раніше на цю посаду обирали за конкурсом, то під час воєнного стану конкурси скасували. За словами Сметаніна, для початку він пройшов співбесіду з тодішнім міністром стратегічних галузей промисловості Олександром Камишиним, адже саме він курував зокрема й "Укроборонпром". Далі, продовжує Сметанін, йому довелося пройти ще низку співбесід, а останньою з них була розмова з президентом Володимиром Зеленським. Після увсього цього Германа Сметаніна призначили керувати "Укроборонпромом". 

До речі, тепер вже колишній міністр стратегічної промисловості Олександр Камишин, місце якого обійняв Сметанін, давав йому таку характеристику після призначення на посаду очільника "Укроборонпрому" у 2023 році: "Молодий, прогресивний лідер. Пройшов свій шлях в ОПК від інженера до керівника заводів".

Також Герман Сметанін став наймолодшим членом чинного Кабміну, адже на момент призначення йому виповнився всього 31 рік. А ще якихось 10 років тому він давав приватні уроки з вищої математики, фізики, математичного аналізу, креслення, теоретичної механіки – відповідні оголошення можна зайти, якщо помоніторити інтернет.

Сам Герман Сметанін, ставши у 28 років директором "Харківського бронетанкового заводу", в інтерв'ю заявляв, що не вік визначає рівень фаховості. Мовляв, просто необхідно пройти всі щаблі своєї справи й на кожному з них всотувати досвід.

Також Сметанін згадував, що у студентські роки мріяв стати інженером-конструктором в автомобілебудуванні. Більше того, коли він готував дипломну роботу, то разом з однокурсниками розробив екоавтомобіль, що міг проїхати майже 600 км на одному літрі пального. За словами Германа Сметаніна, цей автомобіль навіть було внесено до Книги рекордів України як найбільш економічний.

Також Герман Сметанін наголошував, що не шкодує про те, що пов'язав свою професійну діяльність із танкобудуванням, а не з розробкою автомобілів. Він також хизувався, що коли працював головним конструктором та головним інженером "Львівського бронетанкового заводу", то під його керівництвом було розроблено гусеничну пожежну машину на базі танку Т-72, що мала назву ГПМ-72 і могла перевозити одразу 20 тонн води. Також на базі танку Т-72 під керівництвом Сметаніна було розроблено броньовану ремонтно-евакуаційну машину "Зубр" та "Лев". 

Деякі експерти наголошують, що колосальний стрибок у кар'єрній драбині Герман Сметанін зробив ще у 2019 році. Саме тоді "Укроборонпром" очолював Айварас Абрамавічус. Тоді ж Сметанін подавався на багато конкурсів, щоб бути керівником тих чи інших напрямків в оборонній системі країни. Після вдалого проходження цих конкурсів Германа Сметаніна помітили керівники "Укроборонпрому", довіривши місце на високих посадах.

Сім'я

Про родину міністра відомо зовсім мало, адже він воліє не робити її публічною. Дружину чиновника звати Анфіса і, з огляду на декларацію Сметаніна, вона займається продажем електронних та друкованих власних книг, а кілька років тому вона також заробляла за допомогою репетиторства. Доньку міністра Германа Сметаніна звати Кароліна.


16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
 
Білецький Мирослав Золтанович
Т.в.о. голови Закарпатської ОВА
Стефанішина Ольга Віталіївна
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Калмикова Наталія Фернандівна
Міністерка у справах ветеранів України, ексзаступниця міністра оборони
Всі досьє »