UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 3249

Новинський Вадим

Куратор Херсонської області по боротьбі з COVID-19
Куратор Херсонської області по боротьбі з COVID-19

Російський та український підприємець, громадський діяч, меценат. Входить до числа найбагатших людей України. Народний депутат Верховної Ради VIII скликання від партії "Опозиційний блок". Представник України в ПАРЄ. Молодший партнер Ріната Ахметова. Основний власник "Смарт-груп", власник блокуючого пакету металургійного холдингу "Метінвест"  та багатьох інших активів.

Вадиму Новинському належать частки у наступних компаніях та підприємствах: Смарт-груп (основний власник), "Торгово-фінансова фірма "Сантіс", "Сагро", Смарт-Холдинг (основний власник), Субхолдинг Smart Maritime Group, Херсонський суднобудівний завод, Чорноморський суднобудівний завод (мажоритарний власник), Миколаївський машинобудівний завод (входить до складу ЧСЗ), Термінальний комплекс "Очаків", "Метінвест" (блокуючий пакет), Яковлівське родовище залізних руд, Агрохолдинг "Верес", Банк "Юнекс", Страхова компанія "Промислово-страховий альянс", Субхолдинг "Смарт-Нерудпром", Будівельна компанія "Криворіжаглобуд", Девелоперська компанія "Юджин" (Київ), Мережа продуктових магазинів "Амстор", Yernamio Consulting.

Народився 3 червня 1963 року в Старій Руссі Новгородської області РРФСР.

Працює і проживає у Санкт-Петербурзі та Києві. В офіційній біографії олігарха чимало білих плям. Навіть про його дитинстві майже нічого невідомо. За даними розслідування журналістів, біологічний батько олігарха – Рудольф Ервандович Малхасян, однак, Новинського виховували в іншій родині. Також він має молодшого брата по батьківській лінії Малхасяна Ашота Рудольфовича.

Профіль Facebook

Офіційний сайт Вадима Новинського

Освіта

Вищу освіту отримав в Ленінграді (Санкт-Петербург), в Академії цивільної авіації, яку закінчив у 1985 році. Його спеціальність – експлуатація повітряного транспорту.

Кар'єра і бізнес

1985 -1996 рр. працював в Петрозаводськом авіазагоні, на кафедрі в Академії цивільної авіації.

1991-1996 рр. співробітник АНО "ЦНИОКИ "Центр перспективних досліджень"".

1996-1998 рр. створив з партнерами "Лукойл — Північ-Захід" (пізніше — Торговий дім "Північ-Захід-Ойл"), представляв компанію в Україні, де займався постачанням паливно-мастильних матеріалів на "Криворіжсталь" та "Запоріжсталь".

В кінці 1990-х вклав гроші, зароблені на продажу нафтопродуктів в Санкт-Петербурзі, в купівлю українських великих залізорудних підприємств — Інгулецького та Південного Гзк.

1998 р. брав участь у приватизації Інгулецького Гзк.

1999 р. – створена Новинським з партнерами компанія "Нева холдинг" на приватизаційному конкурсі купує 77 % акцій болгарського металургійного комбінату "Промет". У цьому ж році компанії Новинського засновують у Дніпропетровську компанію "Смарт-груп".

2000 р. – Новинський разом з партнерами в результаті додаткової емісії отримують більше 75 % акцій "Ярегської нафтотитановой компанії". Через рік папери компанії вже є власністю структур "Лукойлу". Натомість Новинський отримує можливість брати участь у розробці родовища через компанію "ЯрегаРуда".

На початку 2000-х під управління Новинського переходить ТОВ "Метал-груп", яка є оператором Яковлівського родовища в Білгородській області, яким раніше володів громадський фонд Віктора Черномирдіна "Підтримка і розвиток середнього класу".

2001 р. – господарі "Промет" звинуватили його партера Меркушева в тому, що він продавав продукцію заводу за заниженими цінами підконтрольним йому компаніям. Однак, після судових розглядів Новинському вдалося зберегти контроль над заводом.

2004 -2007 рр.. – голова спостережної ради Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату в Кривому Розі. В цей же час Новинському випала можливість покласти початок формуванню суднобудівного субхолдингу, він придбав 83,6 відсотка акцій Херсонського суднобудівного заводу.

2005 р. – Новинський викупив 93,1% у структур Коломойського, а саме в Криворізькому залізорудному комбінаті. У цьому ж році Вадим Владиславович приймав участь в аукціоні, під час якого продавали 93% акцій найбільшого українського металургійного комбінату "Криворіжсталь", однак перемогу здобула індійська компанія "Mittal Steel". Акції купили за ціною 4,8 мільярда доларів.

У 2006 р. – стає творцем і главою "Смарт-холдингу" в Києві. У тому ж році його структури стають переможцями тендеру – приватизація заводу металургії Zeljezara Split, однак через кілька місяців Новинському довелося відмовитися від цього підприємства, так як він так і не зміг виконати інвестиційні зобов'язання.

2007 р. – змінює свої Гзк і ще пару металургійний підприємств на 25% Метінвесту Ахметова. Запускає суднобудівний холдинг, який об'єднав 3 найбільших українських заводи. А також запускає компанію у сфері агропромисловості, її ядром став "Верес".

У 2010 р. – його Смарт-Холдинг стає спонсором футбольного клубу "Севастополь". А в 2012-му Новинський купує банк "Форум" у Commerzbank.

У 2012 р. – купує у німецької групи Commerzbank Банк "Форум".

2019 р. – народний депутат Верховної Ради України IX скликання. Член Комітету Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Член групи з міжпарламентських зв'язків з Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Відзнаки і рейтинги

У 2008 році указом президента Віктора Ющенка був нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня. З 2010 по 2014 рік був Почесним президентом ФК "Севастополь"

Входить в рейтинг найбагатших людей за версією журналу Forbes

2008 р. – 82 місце

2010 р. – 73 місце

2011 р. - 37 місце в списку 200 найбагатших бізнесменів Росії

2012 р. - 2 місце в рейтингу 200 найбагатших людей України

2012 р. – 3 місце в рейтингу 100 найбагатших українців за версією журналу "Корреспондент"

2013 р. - 5 місце в рейтингу найбагатших людей України за версією "Фокуса"

2014 р. – 2 місце в топ-100 найбагатших людей України за версією "Фокуса"

2015 р. - потрапив в топ-10 найбагатших людей України, згідно з рейтингом української версії журналу "Forbes"

2016 р. – 17 місце в рейтингу найбагатших людей України, за версією журналу "Фокус"

2017 р. – 11 місце в рейтингу найбагатших людей України, за версією журналу "Фокус"

2018 р. – у топ-8 найбагатших людей України за версією "Фокуса"

2019 р. - третє місце у рейтингу "Нового Часу" "топ-100 найбагатших українців".

2020 р. – зовсім вибув з рейтингу найбагатших людей світу за версією Forbes

Блоги

Сьогодні

Сім'я

Двічі одружений, друга дружина Марія Леонідівна, дівоче прізвище Матвієнко. Має чотирьох дітей. Також виховував і навчав у Лондоні Михайла Матвієнко, який доводиться йому пасинком. У Петербурзі Михайло засновник "Інконфиденс", "Метаморф Арреди Іпроджетті" і "Інсуранс Технолоджі".

Благодійність

2008 р. заснував міжнародний благодійний фонд Вадима Новинського в честь Покрови Пресвятої Богородиці. Він був створений для реалізації благодійних ініціатив компанії "Смарт-Холдинг", головним акціонером якої є Вадим Новинський

Політичний бекграунд

2012 р. – указом Президента України Віктора Януковича Новинський отримав громадянство України як особа, що має видатні заслуги перед Україною. Підставою для надання громадянства було прохання міністра економіки в уряді Азарова) Петра Порошенка.

2013 р. – Вадим Новинський підтвердив свій намір балотуватися у Верховну Раду України на довиборах в окрузі № 224 (м. Севастополь). За його словами, якщо він стане депутатом, то готовий приєднатися до Партії регіонів.

2013 р. – Центрвиборчком зареєстрував президента "Смарт-холдингу" Вадима Новинського кандидатом у депутати Верховної Ради на виборах у мажоритарному окрузі № 224 (м. Севастополь). Після цього Новинський відразу ж розпочав активну виборчу кампанію. За результатами голосування на виборах у мажоритарному окрузі № 224 (м. Севастополь) Вадим Новинський набрав 53,41% голосів виборців і здобув перемогу. У Верховній Раді VII скликання увійшов у фракцію Партії Регіонів.

2014 р. – на парламентських виборах обраний народним депутатом України VIII скликання від "Опозиційного блоку" (№ 11 у партійному списку). У цьому ж році відмовився підтримувати приєднання Криму до Росії .

2016 р. – Новинського позбавили депутатської недоторканності. За даними Генпрокуратури його звинувачували в незаконному тиску на Українську православну церкву Московського патріархату для того, щоб митрополита Володимира усунули з посади.

2018 р. був включений у список осіб, щодо яких Росія ввела санкції.

2018 р. обраний керівником фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді.

2019 р. – відвідав у складі делегації Української православної церкви (Московський патріархат) Троїце-Сергієву лавру в Сергієвому Посаді Московської області, мав зустріч з предстоятелем РПЦ патріархом Кирилом.

2019 р. – на парламентських виборах кандидат в народні депутати від партії "Опозиційний блок" на 57 територіальному окрузі.

2019 р. обраний народним депутатом Верховної ради України.

Скандали

За інформацією ЗМІ в кінці 90-х Новинський та бізнесмен Андрій Клямко купили Інгулецький і Південний гірничо-збагачувальні комбінати. Пізніше поширилися чутки, що приватизація відбувалась непрозоро, через скуповування акцій у фізосіб і наступну додаткову емісію, яка розмила акції держави. Новинський зумів купити їх мінімум у 5 разів дешевше від звичайної ціни. Але коли правоохоронці почали розбиратися, тодішній керівник Фонду держмайна Михайло Чечетов "випав з вікна". Цією справою цікавився навіть екс-президент Кучма, але вона "зам'ялася".

2006 р. – як повідомляє "Економічна правда" компанія Новинського отримала землю біля нинішнього НСК "Олімпійський". І перед "Євро 2012" там почали зводити торговий центр "Троїцький", заздалегідь знаючи, що така споруда суперечить правилам проведення чемпіонату. Торговий центр знесли, а його власникам дали іншу землю – ні багато, ні мало 80 га у Голосіївському районі столиці.

За інформацією видання "Канал 24", гучне "скандальне життя" Вадима Новинського почалася після отримання українського громадянства і початку політичного життя. Новинський позиціонує себе як релігійний парафіянин і славиться вірністю Московському патріархату, який активно і спонсорує в Україні. Саме церква стала центром скандалу. У 2013 році Вадим Новинський спільно з екс-президентом Віктором Януковичем, екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком і екс-главою міліції Києва Валерієм Коряком спробував узурпувати владу в Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП).

Новинського називали ледь чи не найвпливовішою людиною в УПЦ Московського патріархату. Тому, він постійно бойкотував автономність української церкви, нібито вона повинна існувати тільки разом з РПЦ. Він неодноразово виступав проти автокефалії, звертався до Конституційного суду для скасування церковних законопроектів, обіцяв боронити Києво-Печерську лавру.

Також у 2013 році Новинський був причетний до фактично рейдерської квартирної афери, де замовником виступало державне підприємство "Укртелефільм". Вже в березні 2014-го Господарський суд Києва в повному обсязі задовольнив позов кіностудії "Укртелефільм" про визнання недійсним договору між "Сілтек ЛТД" і "Інтерінвестсервісом" (підлеглим людям Новинського).

2014 р. – будучи членом "Партії регіонів" голосував за "диктаторські закони" – пакет антидемократичних законів, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова.

2016 р. – Новинський став одним з організаторів скандального хресного ходу, повідомляє BBC Україна. У цьому ж році в Свято-Троїцькому жіночому монастирі Корця Рівненської області після служби народний депутат від Опоблока, бізнесмен Вадим Новинський нібито накинувся на митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського УПЦ (МП) Олександра (Драбинка). Про напад повідомив у соцмережі Facebook екс-депутат Рівненської облради Степан Молчан,  а факт інциденту підтвердили в поліції.

У грудні 2016 року справа ожила з великим розмахом. Це стало причиною позбавлення Вадима Новинського депутатської недоторканності.

2020 м – по інформації RegioNews, компанія Новинського "Смарт мэритайм груп" має борги перед бюджетом м. Херсон. Так, станом на вересень 2019 року борг за користування землі склав 57,5 млн грн. За відсутність договору оренди на ділянку площею 118,45 га під колишнім Херсонським суднобудівним заводом, місцева громада залишилася без прибутку. Херсонська ОДА спільно з міськрадою перевіряють інформацію щодо боргів.

Новинський – куратор Херсонської області по боротьбі з COVID-19.

19 березня президент України Володимир Зеленський зустрівся з олігархами та представниками великого бізнесу з приводу допомоги державі в умовах пандемії коронавіруса COVID-19. Також домовилися про створення фонду на закупівлю ліків і медичних засобів.

Результатом зустрічі стало призначення "кураторів" від великого бізнесу над областями, де вони активи, ресурси і людей, і будуть фінансово підтримувати області під час карантину. Вадим Новинський отримав Херсонську область.

24 березня 2020 року благодійний Фонд Вадима Новинського передав Херсонської ОДА два апарати штучної вентиляції легенів, а також 200 костюмів професійного захисту, масок і захисних окулярів для лікарів, це перша частина гуманітарної допомоги, яка передана фондом парламентарія для потреб області.

В кінці березня фонд Новинського закупив в Кореї 100 тисяч тестів (DialPlexQ™ 2019-nCoV. Їх передали медикам шести областей: Донецької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської.

2 квітня 2020 року однією з перших "тест-системи від Новинського" отримала Херсонська область. Туди поставлені 40 систем на 4000 тестів, 1060 захисних окулярів і 550 посилених медичних масок.

Також 3 квітня 2020 року, за інформацією прес-служби фонду Новинського, Ієрархи Української православної церкви у всіх областях України передали медикам тести (DialPlexQ 2019-nCoV), які фонд Вадима Новинського в честь Покрови Пресвятої Богородиці закупив у Південній Кореї.

Тести розподілені в усі обласні спеціалізовані лабораторії. Зокрема, 12,5 тис. тестів передано в Київський міський лабораторний центр та вірусологічну референс-лабораторію Центру громадського здоров'я МОЗ.

Ще 5,5 тис. тестів передані в Дніпропетровську клінічну лікарню ім. Мечникова і Головний військовий клінічний госпіталь – медустанову, де проходять лікування бійці із зони Операції об'єднаних сил. Також УПЦ передала засоби індивідуального захисту для медиків у лікарні Миколаївської, Херсонської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

Крім того, фонд Новинського надає гуманітарну допомогу ветеранам ВМВ під час карантину. Першими регіонами, в яких стартував проект, стали м. Київ і Київська область. У найближчі дні до них приєднаються підрозділи фонду в Херсонській, Миколаївській, Одеській та Донецькій областях.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »