UA | RU
07 серпня 2020, 15:42 547

Москаленко Володимир Васильович

Міський голова Коростеня
Міський голова Коростеня

Профіль у Facebook

Народився 29 вересня 1953 року в місті Коростень Житомирської області.

Освіта

Закінчив міську загальноосвітню школу №8 Коростеня.

Навчався в Морській школі в естонському місті Пярну.

1981 р. – закінчив навчання на філософському факультеті КНУ ім.Тараса Шевченка за спеціальністю Політологія.

1992 р. – закінчив Київський інститут політології.

Кар’єра

Працював матросом естонського пароплавства.

1971-1973 рр. – проходив строкову службу на військову флоті.

Із 1974 року працював слюсарем у локомотивному депо станції "Коростень", згодом став помічником машиніста тепловоза.

1991-1998 рр. – був директором виробничої фірми "Верас".

Політичний бекграунд

1976-1978 рр. – секретар комсомольської організації локомотивного депо.

1978-1990 рр. – працював секретарем Коростенського міського комітету комсомолу та в міському комітеті "Компартії України" (нині – заборонена).

1990 р. – обраний першим секретарем Коростенського міського комітету "Компартії України".

У березні 1998 року вперше обраний міським головою Коростеня. У 2002, 2006, 2010 і 2015 роках переобраний на цю посаду.

2007 р. – балотувався до Верховної Ради 6 скликання від "Комуністичної партії України", однак не був обраний.

2020 р. – вчергове переміг на місцевих на виборах міського голови Коростеня з результатом 38,68% голосів.

Звання та нагороди

Повний кавалер ордену "За заслуги". Нагороджений орденами "Преподобного Нестора Літописця", "Святого Володимира", "За трудову доблесть".

Рішенням міської ради Коростеня V скликання Володимиру Москаленку присвоєно звання "Почесний громадянин міста Коростень".

Сім’я

Відомо, що у мера Коростеня Володимира Москаленка є дочка Юлія, яка очолила фірму "Верас".

Декларація

У власності Володимира Москаленка є дві квартири у Коростені: одна з 1996 року, інша – з 2018 року. Також міський голова має спільну власність зі своєю донькою: з 2005 року житловий будинок у Коростені площею 280,9 квадратних метрів та дві земельні ділянки площею у 1000 та 1883 квадратні метри. Крім того, на Володимира Москаленка з 2013 року зареєстрований автомобіль Volkswagen TOUAREG NF (2013 року випуску).

На посаді мера в 2023 році заробив майже 700 тис. грн, а також отримав 180 тис. грн пенсії та 500 тис. грн страхових виплат. 

У готівці Москаленко тримає 40 тис. дол. та 350 тис. грн. У рахунках у банках залагом зберігає 7,7 тис. дол. та 1,4 млн грн.

Скандали

В листопаді 2012 року мер Коростеня Москаленко звинуватив тодішнього голову Житомирсьокї ОДА Сергія Рижука в марнотратстві на користь Житомира та недофінансуванні інших районів.

У квітні 2016 року заявив, що Закон про декомунізацію суперечить Конституції та Європейській хартії місцевого самоврядування, і планує оскаржити в суді будь-яке розпорядження голови ОДА щодо декомунізації міста.

У червні 2016 року влада Коростеня подала позов до суду стосовно скасування рішення голови ОДА про перейменування вулиць та демонтаж пам’ятників радянської епохи у місті. На думку мера Коростеня Володимира Москаленка, голова ОДА, який підписував розпорядження, "проігнорував думку громади Коростеня".

У грудні 2017 року мер Коростеня був учасником скандального свята з нагоди Дня інваліда, коли в місцевому УТОСі влаштували "святковий обід", на якому людей з інвалідністю посадили за напівпорожні столи, в той час як перед чиновниками поставили багате частування.

У серпні 2017 року, коментуючи стрілянину в центрі міста, мер Коростеня Москаленко сказав, що "Коростень завжди був бандитським містом".

В липні 2019 року ЗМІ писали, що на той час нардеп Сергій Пашинський користується великим впливом в Коростені за рахунок дружби з мером міста Володимиром Москаленком.

У квітні 2020 року під час наради мера із представниками церков було вирішено, що у Коростені на Великдень храми будуть відкриті для прихожан. Тоді місцеві мешканці висловлювали обурення з приводу цієї ситуації, так як тоді Коростень був другим в області за кількістю хворих на коронавірус.

У 2022 році в Коростені демонтувати пам'ятник комсомольцям. У відповідь Володимир Москаленко заявив, що знесення пам'ятника "Молоді XX століття" – це варварство.

Восени 2023 року СБУ розпочала обшуки по всій Україні у членів організації "АллатРа", яка, за версією спецслужби, поширювала проросійські наративи та вірила в божество, біографія якого точно збігалася з життєписом Володимира Путіна. За інформацією СБУ, організація "АллатРа" виправдовувала російську агресію. В Україні заблокували понад 20 осередків цієї організації. Народна депутатка Інна Совсун тоді звернулася до правоохоронців із проханням перевірити діяльність цієї організації і повідомила про зв'язки з нею Коростенського міського голови Володимира Москаленка

Сам Москаленко ще в 2014 році заявляв, що планує співпрацювати з "АллатРа", оскільки хотів би "мати стосунок до всього хорошого". Вже в 2023 році він пояснив, що в Коростені організація хотіла поширювати рекламу, а також встановили фонтан із символом організації на місці демонтованого пам'ятника Леніну. Володимир Москаленко переконує, що сам ніколи не був прихильником "АллатРи".

На початку 2024 року житомирські поліцейські викрили групу рекетирів у Коростені на чолі з кримінальним авторитетом, які вимагали надумані борги з жителів міста. Авторитет виявився зятем мера Дмитром Семенішини на прізвисько "Помідор". Деякий час він перебував під домашнім арештом, утім суд постановив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Сам міський голова став на його захист і висловив упевненість, що суд його виправдає.

"Це таке, малоприємне питання, але є факт: відкрита кримінальна справа. Вона існує. Судового рішення про те, винен чи не винний - немає. І те, що є пишуть в соціальних мережах – це все неправда, це все накручується, це знову бажання когось погано зробити. Буде рішення суду, його будуть виконувати. Всі! Як на мене, зрозуміло, що можуть коростенці казати, що міський голова зятя вигороджує. Я звернуся до тих людей, які його знають. Ви спитайте людей, які його знають, чи вірять вони в те, що йому сьогодні інкримінують? Ніхто у це не повірить! Тому що він вихований, тому він має гарну освіту, тому що він культурна людина, тому що він гарний сім'янин і себе нормально вів. У мене ні одного сумніву немає, що суд його виправдає. А далі життя покаже, як воно є", – цитує коментар міського голови місцеве видання КОРОСТЕНЬ today.


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »