UA | RU
10 січня 2024, 14:32

Крах топ-постачальника Міноборони: хто такий Ігор Гринкевич і чому до його фірм у силовиків є претензії

Поки затриманий бізнесмен Ігор Гринкевич перебуває під вартою, чиновники погрожують розірвати всі контракти з його фірмами, що були виграні на тендерах
Поки затриманий бізнесмен Ігор Гринкевич перебуває під вартою, чиновники погрожують розірвати всі контракти з його фірмами, що були виграні на тендерах
Ігор Гринкевич - ліворуч/ Фото: з відкритих джерел

Набирає обертів скандал навколо Ігоря Гринкевича, фірми якого є одними з головних постачальників товарів для Міністерства оборони. RegioNews дослідив, в чому ще звинувачували підприємства львівського бізнесмена.

Ця скандальна історія розпочалась ще наприкінці 2023 року, коли 29 грудня у Державному бюро розслідувань заявили про затримання львівського бізнесмена, який є одним з найбільших постачальників Міністерства оборони. За матеріалами слідства, бізнесмен пропонував хабар у розмірі 500 тис. доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Пізніше виявилось, що затриманим є львівський бізнесмен Ігор Гринкевич.

30 грудня Гринкевичу оголосили про підозру за статтею Кримінального кодексу "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі". Печерський райсуд Києва обрав затриманому запобіжний захід — тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі майже 430 млн гривень. Йому загрожує до восьми років в’язниці.

Самого ж хабаря у розмірі 500 тис. доларів співробітникам ДБР Гринкевич намагався дати за сприяння у поверненні майна, що було раніше вилучено у підконтрольних бізнесмену компаній в рамках кримінального провадження, яке ДБР порушило восени 2023 року щодо незаконних оборудок із закупівлею одягу та білизни для Збройних сил України.

Саме компанії Ігоря Гринкевича виграли аж 23 тендери на понад півтора мільярди гривень. В рамках цих тендерів фірми мали поставити Міноборони одяг для солдатів. Проте слідство з’ясувало, що ці замовлення мали виконувати підприємства з орбіти Гринкевича, що раніше займалися будівництвом, а тому, звісно, що ніякого стосунку до виготовлення чи бодай належного зберігання речового майна не мають. Зрештою строки постачання одягу для Міноборони були зірвані, а державному бюджету були завдані збитки на 1,2 млрд гривень.

Наприклад, у ДБР з’ясували, що в рамках виграних тендерів шість контрактів взагалі не були виконані. Ще за сімома контрактами одяг на склади військових частин був поставлений у невеликій кількості, але гроші фірми-постачальники отримали як за повне виконання замовлення. Ще за вісьмома контрактами зобов’язання були виконані із запізненням від трьох до п’яти місяців.

В ході ж слідства також було з’ясовано, що компанії підконтрольні Гринкевичу навіть завищили вартість деяких товарів, що були поставлені Міністерству оборони.

Вже 9 січня 2023 року стало відомо, що Міністерство оборони розриває усі договори, що були укладені з компаніями, які пов’язані із затриманим Ігорем Гринкевичем. На пресконференції заступник міністра оборони Віталій Половенко заявив, що після відповідних публікацій у ЗМІ щодо Гринкевича у Міноборони одразу прийняли рішення про розірвання контрактів з фірмами бізнесмена зі Львову.

Довгий шлейф порушень з боку компаній бізнесмена

Надалі клубок скандалів навколо Ігоря Гринкевича почав розкручуватися з новою силою. Наприклад, голова Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що кілька компаній затриманого бізнесмена ще з 2012 року працювали на території Львівщини. За його словами, свого часу стосовно двох компаній Гринкевича, які мали надавати певні послуги на замовлення влади Львівщини, були порушені кримінальні провадження. Наприклад, слідство з’ясувало, що в одному з випадків були заактовані роботи, що по факту виконані не були, а ще в одному випадку фірма Гринкевича поставила замовлене обладнання не в повному обсязі. Стосовно цих справ на той час ще Львівська облдержадміністрація подала до суду. За словами Козицького, влітку минулого року Касаційний кримінальний суд постановив стягнути з відповідача — компанії Гринкевича — 118 тис. гривень на користь Управління капітального будівництва Львівської ОВА як за матеріальну шкоду. Ще стосовно однієї справи суд першої інстанції за позовом тієї ж влади Львівщини постановив відшкодувати 721 тис. гривень. До речі, 9 січня Максим Козицький також заявив, що усі тендери, які заключала Львівська ОВА з фірмами Ігоря Гринкевича, будуть переглянуті і розірвані.

Втім, це ще не всі скандали, в яких фігурували фірми Гринкевича. Наприклад, у 2020 році видання "Наші гроші" писало про те, що правоохоронці вели розслідування щодо можливого заволодіння бюджетними коштами посадовцями Закарпатської митниці ДФС і ТОВ "Візин Річ". Ця фірма, за даними журналістів, на той час належала саме Ігорю Гринкевичу. Слідчі встановили, що у 2018 році Закарпатська митниця за 3 млн гривень замовила у "Візин Річ" реконструкцію частини території у пункті пропуску "Чоп" (Тиса), де мали бути майданчики для вагових систем. В той самий час митники також майже за 8 млн гривень замовили у тодішньої фірми Гринкевича реконструкцію автодорожньої естакади у пункті пропуску "Чоп" (Тиса). Того ж року Закарпатська митниця перерахувала ТОВ "Візин Річ" понад 10, 5 млн гривень. Усі ці тендери викликали у правоохоронців запитання, внаслідок чого і велось розслідування.

Сімейні пристрасті родини Гринкевича

До речі, за даними журналістів, ще у 2008 році фірма "Б. К. Верховина", співвласником і директором якої був Ігор Гринкевич, не маючи відповідних фахівців і технологій, виграла тендер на реставрацію Вірменської церкви. Згодом правоохоронці виявили, що ця фірма підроблювала документи. Тоді ж прокуратура Галицького району Львова порушила кримінальну справу проти Гринкевича.

Восени ж минулого року видання "Наші гроші" писало і про один з тендерів на Львівщині, що виграло ТОВ "Будівельний альянс Монтажпроект". Ця фірма належить сину Гринкевича Роману. Згідно з тендером, ця фірма за 33 млн гривень має збудувати Центр безпеки громадян в селі Новий Кропивник Східницької громади на Львівщині. Проте журналісти-розслідувачі проаналізували кошторис усіх позицій в цих роботах і виявили, що по багатьох з них йде завищення вартості.

На додачу скандал навколо Гринкевича зачепив навіть наречену його сина Соню Морозюк, яка є українською художницею. Наприкінці 2023 року у Києві, в Інституті проблем сучасного мистецтва, була відкрита її виставка картин під назвою "Мазня". Втім, після того, як майбутнього свекра Морозюк Ігоря Гринкевича було затримано співробітниками ДБР, виставку художниці призупинили. До речі, за даними ЗМІ, пропозицію руки та серця Роман Гринкевич начебто зробив Соні Морозюк в Італії у жовтні 2023 року. Подейкують, що Роман виїхав за кордон у якості волонтера.

Також львівські ЗМІ пишуть, що дружина Ігоря Гринкевича Світлана, яка є викладачкою у Національному університеті "Львівська політехніка", написала заяву на відпустку за власний рахунок. Сам же Гринкевич продовжує перебувати в СІЗО, адже заставу в розмірі майже 430 млн гривень він не вносив.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29