UA | RU
15 грудня 2020, 13:27 2336

Колихаєв Ігор Вікторович

Мер Херсона (перебуває в російському полоні)
Мер Херсона (перебуває в російському полоні)

Особистий профіль у Facebook

Профіль у Wikipedia

Народився 8 травня 1971 року в місті Херсоні.

Освіта

Після школи вступив до Військово-морського інституту радіоелектроніки ім. Попова (Санкт-Петербург, РФ). Спеціальність – Гідроакустичні засоби, кваліфікація – інженер електронної техніки. Також закінчив Ukrainian-American Concordia University.

Кар’єра і бізнес

1995-1998 рр. – очолював підприємство "Продторг-сервіс", що займалося поставкою нафтопродуктів для інших підприємств.

1999-2000 рр. – був комерційним директором ПП "Віка і К", що займалося роздрібною торгівлею.

2006 р. – створив футзальний клуб "Продексім", який дебютував у чемпіонаті Херсона та одразу ввійшов у трійку кращих команд міста.

2013-2019 рр. – директор ТОВ "Українська продовольча корпорація", яка вирощує зернові культури. В серпні 2019 року став власником ТОВ "Торговий дім "Продексім", яке займається вирощуванням зернових культур, однак цей бізнес у нього відібрали російські окупанти.

Політичний бекграунд

2015-2019 рр. – депутат Херсонської облради від Блоку Петра Порошенка. 

2019 р. – депутат Верховної Ради IX скликання. Обраний як самовисуванець, балотувався у Херсонській області (округ № 184). Під час роботи в Раді був заступником голови Комітету з питань аграрної та земельної політики та членом депутатської групи партії "За майбутнє".

2020 р. – власник "Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити", яку придбав.

2020 р. – у другому турі виборів Херсонського міського голови отримав перемогу. За нього свої голоси віддали 63,5% виборців.

Від початку окупації Херсона залишався в місті та намагався підтримувати господарство та містян. Однак 28 червня 2022 року російські військові викрали Ігоря Колихаєва. За кілька днів до того Колихаєв отримував листа від "мера" тимчасової окупаційної влади Херсону, де той запрошував його обговорити "взаємодію". Місцеперебування Колихаєва досі невідоме. Повноваження Херсонського міського голови тимчасово виконує секретарка міської ради Галина Лугова.

Ігор Колихаєв дає інтерв'ю в окупованому Херсоні у 2022 році

Херсонський історик Тарас Букрєєв, який пробув у полоні росіян 201 день, розказав, що там він бачив й Ігоря Колихаєва.

Вперше у статусі полонених Тарас Букрєєв зустрівся з міським головою Херсона Ігорем Колихаєвим 20 жовтня 2022 року. В одному автозаку їх перевозили до Голої Пристані.

"Ми всі пам’ятаємо, які чутки ходили в місті та і думки щодо нього були неоднозначні. Але я на власні очі бачив його, їхав з ним в одній автівці. Потім ми ще перетиналися у коридорах райвідділку поліції у Голій Пристані, а згодом взагалі перебували в одній камері у Чаплинці", – згадує пан Тарас.

З його слів, Ігор Колихаєв тримався та не опускав руки.

"Я був вражений його стійкістю і моральним духом. Він чотири місяці провів в окремій камері. А вже у Голій Пристані та Чаплинці було хоча б якесь спілкування. Звичайно, я бачив, що людині важко. Але морально і фізично він тримався, намагався підбадьорити інших. Якось ми з ним попросили в окупантів олівець та папір і зробили умовні шахи, нарди. Грали в що було, нормальних книжок нам не давали, прогулянки з конвоєм теж короткотривалі".

В одній камері Ігор Колихаєв та Тарас Букрєєв перебували від кінця жовтня до кінця листопада 2022 року.

Сім'я

Колихаєв не перебував в офіційному шлюбі. Має двох дітей: доньку Анастасію та сина Святослава.

Син Святослав активно розповідає про долю батька: "До батька застосовувалися тортури та знущання. За рік тортур та знущань, він надмірно схуд, почав втрачати свідомість. Відлік йде погодинно та я боюся, що він може не повернутись додому живим".

Скандальні факти

Був фігурантом антикорупційних розслідувань як кандидат у нардепи в 2019 році, який профінансував 2 масштабні інфраструктурні проєкти – реставрацію парку в місті Берислав та будівництво басейну в Новій Каховці, які були урочисто представлені під час виборчої агітації.

Під час мерських виборів 2020 року Ігор Колихаєв не гребував гречкосійством. Він щедро роздавав солодощі, спортивний інвентар, іграшки, а також проводив та спонсорував різноманітні заходи.

На початку 2024 року Служба безпеки України повідомила про підозру директорам фірм міського голови Херсона Ігоря Колихаєва. Мова йде про Петра Ляшка, Сергія Плачкова та Юрія Васильєва. Їм інкримінували пособництво державі-агресору. 

Ляшко був директором фермерського господарства "Юкос і К", яким володіє батько Колихаєва. Воно також фінансувало мерську компанію Ігоря Колихаєва у 2020 році. Плачков був директором сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Світанок", де співвласником теж виступає батько Колихаєва. А Васильєв був директором торгового дому "Горностаївський райагрохім". Одним із засновників цієї фірми є ТОВ "Продексім", яким володів Колихаєв.

Вони передали майнові права і майно очолюваних фірм російській ТОВ "Аграріан" (Воронеж). Його директором і власником є українець Альберт Резця. Після початку повномасштабного вторгнення Росії його призначили фактичним "керівником" тимчасової "адміністрації" по управлінню майном суб’єктів господарювання у окупованих Каховському, Генічеському, колишніх Іванівському, Новотроїцькому та Чаплинському районах Херсонщини. Також компанії Резця підпорядкували торговий дім "Продексім" Ігоря Колихаєва.

У подальшому згаданий вище Ляшко брав участь у реєстрації фірм Колихаєва за російськими законами. Також він увійшов у ряд засновників російських структур "Продексіму", "Горностаївського райагрохіму" та "Світанок". "Горностаївський райагрохім" і "Світанок" Петро Ляшко ще й очолив.

Далі всі перелічені колишні фірми Ігоря Колихаєва працювали в умовах окупації і за російськими законами. За це Петру Ляшку, Сергію Плачкову та Юрію Васильєву заочно загрожує від 10 до 12 років в’язниці (з додатковими обмеженнями та конфіскацією майна або без такої). Майно цих фірм пізніше арештував суд.


17 жовтня 2024
План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очіль...
10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
ЗСУ збили майже 60 російських дронів: ППО працювала у 12 областях
23 жовтня 2024, 09:18
Сумська податківиця позичила у 12-річного сина чималу суму та отримала дві квартири від матері-росіянки
23 жовтня 2024, 08:57
ЗСУ ліквідували ще майже 1,5 тисячі окупантів: дані про втрати ворога на 23 жовтня
23 жовтня 2024, 08:39
У поліції розповіли, у яких областях зафіксували найбільше підпалів військових авто
23 жовтня 2024, 08:33
На кордоні з Польщею в двох мікроавтобусах виявили заховані гаджети на 1,5 млн гривень
23 жовтня 2024, 08:30
На Прикарпатті суд виніс вирок багатодітній матері, яка адмініструвала Viber-групу про повістки
23 жовтня 2024, 08:17
ЗСУ показали, як німецькі танки Leopard знищують бронетехніку росіян
23 жовтня 2024, 08:03
Під Рівним трактор перекинувся у полі та на смерть причавив водія
23 жовтня 2024, 07:45
Українські бійці знищили вогневі позиції окупантів на Запорізькому напрямку
23 жовтня 2024, 07:20
Жительку Сваляви на Закарпатті судитимуть за колабораціонізм
23 жовтня 2024, 06:44
 
Барсук Марина Анатоліївна
Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду
Ахметов Рінат Леонідович
Український бізнесмен, політик, мільярдер
Верещук Ірина Андріївна
Заступниця керівника Офісу президента
Всі досьє »