UA | RU
15 грудня 2020, 13:27 2336

Колихаєв Ігор

Міський голова Херсона
Міський голова Херсона

Народився 8 травня 1971 року в місті Херсоні, де і проживає останніх п’яти років.

Особистий профіль у Facebook

Публічний профіль у Facebook

Профіль у Wikipedia

Сторінка депутата на сайті Верховної ради

Офіційний сайт Ігоря Колихаєва.

Освіта

Після школи, вступив до Військово-морського інституту радіоелектроніки ім. А. С. Попова (Санкт-Петербург, РФ). Спеціальність - "гідроакустичні засоби", кваліфікація - "інженер електронної техніки". Також закінчив "Ukrainian-American Concordia University".

Кар’єра і бізнес

1995 –1998 рр. – очолював підприємство "Продторг-сервіс”, що займалося поставкою нафтопродуктів для інших підприємств.

1999 – 2000 рр. – був комерційним директором ПП "Віка і К”, що займалося роздрібною торгівлею.

2006 р.  – спільно з Юрієм Бокало створив футзальний клуб, який став носити ім'я підприємства Ігоря Колихаєва "Продексім". Клуб дебютував у Чемпіонаті м. Херсона та одразу увійшов у трійку кращих команд міста.

З 2016 року має іменний благодійний фонд, також є засновником та керівником ГО "Херсонська міська громадська організація інвалідів "Інваспорт СК Херсон”.

З 2019 року очолює Громадську спілку "Асоціація футболу АР Крим”.

2013 – 2019 рр. директор ТОВ "Українська продовольча корпорація", яка вирощує зернові культури.

У серпні 2019 року став власником ТОВ "Торговий дім "Продексім", яке займається вирощуванням зернових культур.

Політичний бекграунд

2015 – 2019 рр. – депутат Херсонської облради. Балотувався в депутати Херсонської обласної ради від Блоку Порошенка. Набрав 25,24% голосів.

2019 р. – депутат Верховної Ради IX скликання. На позачергових парламентських виборах обраний народним депутатом як самовисуванець, балотувався у Херсонській області (округ № 184). Під час роботи в Раді був заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики та членом депутатської групи "Партія "За майбутнє".

2020 р. – власник "Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити"”, яку придбав

15 листопада 2020 року в другому турі виборів херсонського міського голови отримав перемогу - за нього свої голоси віддали 63,59% виборців.

Під час окупації Херсона, 28 червня 2022 року, російські військові викрали Ігоря Колихаєва. Місцеперебування його досі невідоме. Повноваження Херсонського міського голови тимчасово виконує секретарка міської ради Галина Лугова.

Сім'я

Колихаєв не перебував в офіційному шлюбі. Має двох дітей: сина Святослава та доньку Анастасію.

Декларація

Згідно із декларацією за 2020 рік, Ігор Колихаєв не має власного житла й орендує житловий будинок площею 168,3 м кв. у Херсоні.

У власності нардепа перебуває 14 земельних ділянок у різних районах Херсонської області загальною площею 811 536 м кв. та вартістю 1 млн 576 тис. 732 грн.

Також Колихаєв має в оренді два легкових автомобілі – "Lexus LX 570" 2016 року випуску (взятий в оренду 16.08.2019 року, вартість 1 млн 864 тис. 006 грн) та "Volkswagen Tuareg" 2019 року випуску (взятий в оренду 25.10.2019 року, вартість 2 млн 097 тис. 860 грн).

Загальний дохід Ігоря Колихаєва за 2020 рік склав 5,2 млн гривень, що на 8,7 млн гривень менше, ніж роком раніше. З цих доходів заробітна плата на посаді мера - 18 289 грн, заробітна плата як народного депутата України - 400 807 грн.

Найбільшу питому вагу в доходах міського голови займають дивіденди від його основного бізнес-активу - ТОВ "Продексим ЛТД". Це - понад чотири мільйони гривень.

Також Херсонський міський голова отримав спадок від п'яти осіб, який в грошовому еквіваленті складає 517 731 грн.

Задекларованих заощаджень в Ігоря Колихаєва - 3,75 млн грн і 802 700 доларів США готівкою, а також 365 112 грн на рахунках в банках.

Що стосується фінансових зобов'язань, то у 2020 році Колихаєв сплатив 667 200 грн за оренду двох автомобілів пов'язаній з ним компанії, а також - 860 тис. грн за послуги з управління корпоративними правами своїх підприємств.

Скандальні факти

Як повідомляє рух "Чесно", практично скандали пов’язані із передвиборчою кампанією. Ігор Колихаєв не гребує гречкосійством. Щедро роздає солодощі, спортивний інвентар, іграшки. Проводить та спонсорує різноманітні заходи.

Є фігурантом антикорупційних розслідувань як кандидат у нардепи, який профінансував 2 масштабні інфраструктурні проєкти - реставрацію парку у місті Берислав та будівництво басейну у Новій Каховці, які були урочисто представлені під час виборчої агітації.

У виборах 2020-го діє за старою схемою – відкрив "Парк юрського періоду" біля готелю "Фрегат ", "Лабіринт сміху” у Таврійському мікрорайоні Херсона.

Відзначився і тим, що до своєї команди взяв голову Херсонської облдержадміністрації часів Януковича Миколу Костяка.

Колихаєв в своїх передвиборчих промо-роликах на посаду міського голови активно рекламує та пропагує приватну медицину.

Колихаєв: темна конячка чи промінь світла?

Колихаєв балотувався в херсонські градоначальники як самовисуванець, хоча в парламенті входив у депутатську групу партії "За майбутнє", яку вважають політичним проєктом не лише Ігоря Палиці, а й його бізнес-партнера Ігоря Коломойського. Цікаво, що Колихаєва обрали до Верховної Ради по 184-му мажоритарному виборчому округу, куди Херсон не входить.

"В’їхав" він у виборчу мерську кампанію на динозаврах – на занедбаній ділянці біля готелю "Фрегат" влаштував Парк Юрського періоду. Його команда пояснювала, що так вони, по-перше, хотіли втішити дітей, які через карантинні обмеження не могли оздоровитися у літніх таборах, а, по-друге, прагнули продемонструвати, як можна швидко змінити на краще закинуту локацію: мовляв, так буде і з містом. Треба сказати, що ці колихаєвські динозаври стали у Херсоні мемом, вони навіть "закликають" йти на вибори з білбордів. Взагалі, його виборчу кампанію експерти оцінили, як дорогу і проведену грамотно.

У ЗМІ писали про те, що Колихаєва підтримує шведсько-український підприємець Карл Стурен, який розвиває свій бізнес в Україні з середини 1990-х (один із засновників відомої компанії "Чумак", входить у десятку королів "зеленого тарифу").

Команда 49-річного Колихаєва дуже різношерста - наприклад, згадували про його помічника, ексголову Херсонської ОДА часів Януковича Миколу Костяка. Якщо заглянути у верхню частину списку кандидатів від цієї партії у міську раду, то під №1 пройшов депутат облради від БПП Юрій Рожков – бізнесмен та благодійник. Тут же чинна депутатка міськради (балотувалася на минулих виборах також від БПП), директорка однієї з шкіл Галина Лугова, яка, власне, з минулих виборів працює з Рожковим. Також у списку новообраних депутатів міської ради - настоятель храму Святої Олександри, відомий місцевий волонтер і капелан Андрій Калита.

Власне, Ігор Колихаєв при всій публічності свого статусу – і як депутат облради у свій час, і як нардеп, і як кандидат в мери - вважається "темною конячкою". Жодних публічних заяв щодо питань, які можуть спровокувати сплеск симпатій чи антипатій (по мовному питанню, наприклад). За винятком посту про те, що Херсон завжди буде українським і те, що він розмовляє українською, але йому "удобнее выражаться на русском". І що, мовляв, потрібно повернутися до теми проблем житлово-комунального господарства.

Експерти вважають, що таким чином Колихаєв намагається зберегти і "майданний" електорат, і відтягти на себе "синьо-білий" - тих, хто не хоче підтримувати Сальдо. Уникнув він і дебатів, на які його викликав конкурент Сальдо: відповідати на запитання колишнього мера, який мало не розвалив місто, не повинен і не збирається.

 

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Вінниччині вночі розстріляли поліцейських: один загинув
20 квітня 2024, 10:04
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »