UA | RU
03 квітня 2024, 13:49

Дрозд Юрій Васильович

Голова Кіровоградської обласної ради
Голова Кіровоградської обласної ради

Сторінка у Facebook

Народився 29 квітня 1964 року в селі Вікнина Кіровоградської області. Отримав диплом юриста в Запорізькому юридичному інституті МВС. Кандидат юридичних наук.

Кар'єра, бізнес та політика

Деталей біографії Юрія Дрозда у відкритих джерелах не так багато. На ресурсах партії "Слуга народу", від якої він балотувався до Кіровоградської обласної ради, сказано, що Дрозд 27 років працював в органах внутрішніх справ, де зокрема обіймав посаду заступника начальника Управління МВС на Кіровоградщині. Має звання полковника міліції. Свого часу Дрозд також встиг попрацювати в рідній альма-матер проректором із економічних питань та матеріально-технічного забезпечення.

Із 2011 року Юрій Дрозд подався в бізнес. Того року він разом із партнерами засновує фірму "АПС-Кіровоград", яка згодом переросте в групу компаній "АПС", що спеціалізується на протипожежній безпеці та працює зокрема на Кіровоградщині та в Києві.

Увійти в місцеву політику Дрозд намагався ще в 2015 році, коли балотувався до Кіровоградської облради від "БПП", щоправда, тоді він не пройшов. Але пощастило бізнесмену вже при зміні влади.

Так, у 2019-му Дрозд встиг побути радником тодішнього голови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня. Коментуючи своє призначення, Дрозд говорив, що Балонь порядна людина і він "просто хоче йому допомогти щось змінити". На посаду його запросили буцімто за результатом успішного проходження тестування через систему "Ліфт", яку партія "Слуга народу" придумала для відбору кадрів. Менш ніж за рік Андрія Балоня звільнили, СБУ звинуватила його у вимаганні майже 2 млн грн від начальника обласної Держпродспоживслужби.

Втім, затримання та звільнення Балоня жодним чином не позначилося на самому Дрозді. Бізнесмен на місцевих виборах 2020 року стає депутатом від "Слуги народу" та очолює постійну комісію з питань ЖКГ, будівництва та використання природних ресурсів.

Вже у квітні 2023-го Дрозд узагалі обіймає посаду голови обласної ради, замінивши свого однопартійця Сергія Шульгу. Ініціювали звільнення Шульги  чотири найбільші фракції в обласній раді – "Слуга народу", "За майбутнє", "Європейська солідарність" та "Батьківщина". Обрання Дрозда проходило з гучним скандалом і нагадувало певною мірою кадрову "революцію" в стінах облради. 25 квітня депутати, використавши можливість скликати засідання більшістю депутатського складу, відкрили свою 16-ту позачергову сесію, де звільнили Шульгу та обрали Дрозда. Сам Шульга назвав це рішення незаконним, оскільки чергова 15-та сесія облради, яка була скликана на той день, хоч і не відбулася через відсутність кворуму, не була оголошена закритою, чого вимагає відповідна процедура.

У листопаді того ж року суд поновив Шульгу на посаді, однак до цього часу (станом на квітень 2024 року) він не може повернутись на робоче місце, оскільки там інший голова Кіровоградської облради – Юрій Дрозд. Облрада подала апеляцію та звернулася в суд із проханням пояснити, як їм виконати ухвалу.

Зв'язки

Юрія Дрозда в ЗМІ називали кумом Віктора Федорчака, ексочільника управління МНС у Кіровоградській області (2007-2014 рр.), ексначальника управління ДСНС в Одеській області (2015-2019 рр.), а нині радника начальника управління ДСНС на Одещині (з 2022 р.). Нині Федорчака судять за службову недбалість на посаді очільника ДСНС Одещини, що призвела до загибелі людей, зокрема й під час пожежі у дитячому таборі "Вікторія".

Тісні зв'язки Дрозд має також із Дмитром, Олександром і Лідією Адамович та Миколою Тіпайлом, які є його партнерами по бізнесу й одними зі співвласників і співзасновників групи "АПС". Всі вони – вихідці з системи ДСНС або дотичні до керівництва. Зокрема, Олександр Адамович очолював обласне управління МНС до 2005 року. Ще один співзасновник фірм Микола Тіпайло через іншу свою фірму здавав в оренду Тoyota Land Cruiser Віктору Федорчаку за 17 гривень на місяць. Тіпайло також є головою наглядової ради авіакомпанії "УРГА", яку свого часу приватизував ексміністр енергетики часів Януковича Едуард Ставицький, нині розшукуваний по справі щодо розкрадання держкоштів та підсанкційний у США. У 2015-му році Тіпайло неуспішно балотувався до Кіровоградської облради від партії "Наш край".

Скандали

Тісне кумівство з Федорчаком, як пишуть місцеві ЗМІ, допомогли Дрозду стати монополістом на ринку протипожежних послуг Кіровоградщини. За інформацією з аналітичної системи clarity-project, ТОВ "АПС-Кіровоград" підписала угод на 10,3 млн грн, ТОВ "АПС-Київ" – на 49,5 млн грн.

У 2018 році "АПС-Кіровоград", яку очолював Юрій Дрозд, брала участь у договірних тендерах на підключення пожежної сигналізації у навчальних закладах Кропивницького. Під час них "АПС-Кіровоград" змагалась із фірмою, яка була зареєстрована за ідентичною адресою та мала спільного співзасновника. При цьому "АПС-Кіровоград" виграла всі лоти, не запропонувавши найвигіднішої пропозиції.

У 2020 році Антимонопольний комітет оштрафував фірму Дрозда ТОВ "АПС-Кіровоград" і ТОВ "Пожежно-технічний захист", яка раніше була записана на сестру Федорчака, за "змову" на тендері управління освіти Кропивницької міськради. Фірми імітували конкуренцію на торгах, хоча мали між собою договірні відносини.

На початку лютого 2022 року стало відомо про затримання на хабарі Ігоря Васіна, якого при Андрієві Балоні призначили керівником регіонального відділення обласного водоканалу. Також Васін був помічником на громадських засадах Юрія Дрозда.

Васіна звинуватили у вимаганні 150 тис. грн із підприємця, який хотів оформити оренду водосховища. Гроші нібито передбачалися за вплив на посадовців департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА. У рекордно короткі строки, як для подібної категорії проваджень, справу передали до суду. Васін визнав провину, й суд затвердив угоду про винуватість, присудивши йому 34 тис. грн штрафу. Серед вилучених у нього під час обшуку речей були посвідчення помічника депутата облради, радника голови Кіровоградської ОДА за 2019 рік. Також в документах був перелік питань, що пропонуються до розгляду на засіданні постійної комісії обласної ради з питань ЖКГ, яку очолює Дрозд.

Родина

Дружина – Валентина Дрозд, працює в Національній поліції України.

Сини Юрія Дрозда пішли стопами батька та працюють у правоохоронній системі. Віталій Дрозд був слідчим слідчого управління ГУНП в Одеській області, а з 2020 року слідчий Теруправління ДБР у Києві. Олексій Дрозд до 2020 року очолював відділ докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ.

Статки

Разом із дружиною мають дві квартири на 73 і 85 "квадратів" у Вишневому на Київщині та в столиці, будинок на 270 "квадратів" та дачу в Кропивницькому, а також дві земельні ділянки в цьому ж місті на 660 і 550 "квадратів".

В автопарку родини дві автівки 2021 року випуску – "Skoda Superb" і "Toyota RAV4 Hybrid".

На рахунках у банках подружжя тримає понад 330 тис. грн, а готівкою зберігають 350 тис. грн та майже 18 тис. доларів. Водночас Дрозд вказує в декларації, що позичив торік іншій людині 1 млн грн та подарував 2,5 млн грн, однак кому подарував, він не зазначає.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Запорізькій області ППО знищила російський БпЛА-розвідник
05 травня 2024, 12:31
На Донеччині росіяни знищили школу КАБами: внаслідок обстрілів загинули 3 та поранені 2 цивільних
05 травня 2024, 11:58
Війська РФ ударили по Запорізькій області авіабомбами, БпЛА та артилерією
05 травня 2024, 11:23
Сили оборони України знищили 23 "шахеда" росіян
05 травня 2024, 10:59
Окопний РЕБ: Федоров показав, як працює нова українська система
05 травня 2024, 10:28
Найбільше Росія тисне на Авдіївському напрямку – ситуація на фронті та втрати РФ 5 травня
05 травня 2024, 10:06
Окупанти атакували БпЛА Дніпро й область: пошкоджені інфраструктурні об’єкти та будинки
05 травня 2024, 09:43
Вночі РФ била по Харкову дронами: постраждали 6 цивільних, серед них жінки та 8-річна дівчинка
05 травня 2024, 09:13
У Харкові підлітки-шахраї "продавали" неіснуючих собак і котів
05 травня 2024, 05:00
Окупанти обстріляли Дніпропетровщину: постраждала жінка, почалися пожежі
05 травня 2024, 02:58
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »