UA | RU
02 червня 2020, 12:17 2140

Буряк Володимир

Екс-мер Запоріжжя
Екс-мер Запоріжжя

Народився 20 липня 1965 року в селищі Курилівка Дніпропетровської області.

Профіль у Facebook

Освіта і кар`єра

Закінчив Дніпродзержинський індустріальний інститут за спеціальністю "Обробка металів тиском". Наразі це Дніпровських технічний університет.  

1987–1992 рр. – майстер зміни цеху гарячого прокату тонкого листа, начальник дільниці, інженер планово-розподільчого бюро металургійного комбінату "Запоріжсталь" 

1992-1999 рр. – перший заступник начальника цеху гарячого прокату тонкого листа.

1999-2005 рр. – начальник виробничого відділу комбінату.

2005-2012 рр. – директор з виробництва комбінату "Запоріжсталь".

2012-2015 рр. – директор з інжинірингу (головний інженер) комбінату.

24 листопада 2015 р. - звільнений з посади головного інженера за власним бажанням у зв'язку з обранням на посаду міського голови Запоріжжя.

Політичний бекграунд

2015 р.  - обраний Запорізьким міським головою як безпартійний самовисуванець.

25 листопада 2015 р. - склав присягу міського голови і приступив до виконання своїх обов'язків.

У 2015 році народний депутат від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність” Ігор Артюшенко звертався до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова із депутатським запитом щодо ймовірного підкупу виборців та використання адмінресурсу з боку Буряка та голови Запорізької регіональної організації "Опозиційного Блоку” Ростислава Шурми.

2019 р. - балотувався до Верховної Ради від партії "Опозиційний Блок” під 8 номером у списку як безпартійний.

Травень 2020 р. - заявив, що разом зі своєю партією "Єднання", зареєстрованою у січні 2020 року, йде на місцеві вибори.

2020 р. - переміг на місцевих на виборах Запорізького міського голови з результатом 59,99% голосів. 29 вересня 2021 року покинув посаду міського голови за станом здоров'я.

Нагороди та рейтинги

2008 р. – почесна грамота Кабінету Міністрів України.

2010 р. – знак "За натхненну працю" III ступеня.

2013 р. – Грамота Мінпромполітики України.

За інформацією ресурсу "Слово і діло" рівень відповідальності у рейтингу Українських чиновників у Буряка 46%. 

Сім’я 

Має дружину Майю. Дочка Марія одружена з Зюзіним Євгеном разом з яким виховують дочку Софію.

Декларація

У декларації Володимира Буряка за 2020 рік зазначено, що він володіє двома будинками: площею 119,4 м² у Запоріжжі та площею 87,8 м² — у Курилівці, Дніпропетровської області. Має чотири земельні ділянки — 467, 1000, 1500, 1217 кв.м. Серед об’єктів незавершеного будівництва — величезний дім, площею 510,76 м² у Запоріжжі.

Дружина Майя задекларувала квартиру в Запоріжжі за 118,8 тисяч грн, площею 85,45 м².

Пересувається міський голова на позашляховику Toyota Land Cruiser 2011 року випуску та на легковому авто ЛУАЗ моделі 967М, 1987 року випуску. Ще вказує два причепи до автівок та водний засіб BRIG B 350.

За основним місцем роботи мер отримав понад 852 тисячі грн заробітньої плати, що на 166 тисяч менше, ніж роком раніше. Окрім того, він задекларував отримання відсотків з банківського депозиту у розмірі 5487 грн.

У готівці Володимир Буряк має 80 тис грн і $1 тис. На рахунках в банку — понад 833 тисячі гривень.

Скандали

У 2016 році Володимир Буряк, згідно дослідження громадської мережі "Опора", посів останнє місце у рейтингу публічності міських голів обласних центрів України.

ЗМІ писали, що у 2016 році Буряк був фігурантом кримінальної справи щодо несплати коштів пайової участі до бюджету Запоріжжя комбінатом "Запоріжсталь”. Також був фігурантом кримінальної справи щодо незаконного звільнення директора департаменту житлово-комунального господарства міськради Валерія Безлепкіна.

Починаючи від 2016 року тягнуться скандали, пов`язані з мером Буряком і міським аеропортом "Запоріжжя".

У березні 2016 року КП Міжнародний аеропорт "Запоріжжя” оголосив про проведення закупівлі під  назвою: "Будівництво об’єкту "Огородження та система технічного нагляду і контролю доступу по периметру охоронної зони обмеженого доступу КП "Міжнародний аеропорт Запоріжжя” на 39 млн грн, який провели з порушенням процедури проведення тендеру відповідно до вимог ЗУ "Про публічні закупівлі".

Документація торгів має містити проект договору або основні умови, які будуть включені до угоди про закупівлю. В даному випадку замовник перерахував перелік умов, але не навів їх змісту.  Крім того, в документації торгів вказувалися назви конкретних торгових марок, які мали бути використані в будівництві. Разом з тим не було передбачено можливість використати еквіваленти. Тобто штучно звузили перелік фірм, які зможуть взяти участь в торгах.

20 липня 2016-го аеропорт прийняв пропозицію про співпрацю ТОВ "Сіно-форт, ЛТД”. Як пишуть "Наші Гроші. Запоріжжя” раніше аеропорт вже замовляв цій фірмі реконструкцію терміналу вартістю 5,32 млн грн., а також реконструкцію павільйону-накопичувачу вартістю 4,15 млн грн.

"Сіно-Форт, Лтд” засноване Корпорацією міжнародного економічно-технічного співробітництва "Цзянсу Китай” і ТОВ "ІБП "Форт”. Директор обох українських фірм – Євген Першин. Він був депутатом Запорізької міської ради (2006-2010 рр.). Його як члена земельної комісії піймали при отриманні хабара в розмірі $1 500.

Тоді ж АМКУ розглянула скаргу одного з учасників торгів, пропозицію якого відхилили. Своїм рішенням АМКУ зобов’язав аеропорт скасувати закупівлю через низку виявлених порушень.  Прокуратура Запорізької області порушила за даних фактом кримінальне провадження.

У травні 2020 року розгорівся скандал між Буряком і чиновниками ДАБІ і ОДА, через те, що ОДА і ДАБІ не хотіли підписувати титул уже готового до здачі в експлуатацію терміналу аеропорту "Запоріжжя" через те, що повітряні ворота міста фактично простоюють. Зрештою ОДА підписали-таки документ, а тяганина з ДАБІ, к триває досі.

У квітні 2018 року Запорізька рада змінила цільове призначення земельної ділянки, а мер міста Буряк змінив статут КП, попри відсутність на це повноважень, для узаконення будівництва - про це повідомляє Запорізький центр розслідувань.

Як стало відомо журналістам, міськрада Запоріжжя дозволила зміну цільового призначення під будівництво багатоповерхівки замість муніципальної парковки за ТРЦ "Аврора". Міськрада погодила розробку техдокументації на ділянку площею 0,67 га між вулицею Поштовою і житловим комплексом "Олександрівським" ТОВ "Азимут трейдінг груп".

Окрім вищезазначеного, був змінений і статут "Паркування".  Своїм розпорядженням мер Запоріжжя Володимир Буряк дозволив внести правки. А саме додати наступне графи: проведення спеціалізованих будівельних робіт, будівництво багатоповерхівок, будівництво житлових і нежитлових будівель, підготовка майданчика і тд. Варто зазначити, що Запоріжська міська рада таких повноважень меру міста не делегувала.

Також, у вересні, виконком прийняв рішення про переоформлення будівництва на іншу фірму. Нею виявилася "Азимут Трейдинг Запоріжжя" - дочірня фірма, попереднього забудовника, на якого завели кримінальну виробництво. Прокуратура порушила справу щодо відведення під забудову земельної ділянки.

3  вересня 2019 року Запорізьку міську раду пікетували журналісти місцевих електронних ЗМІ. В заході взяли участь близько десятка медійників, які принесли з собою плакати з написами "Свобода слову меру!", "Ми не кусаємося", "Ставлення до журналістів = ставлення до суспільства. Уникаючи розмови з нами, ви уникаєте розмови з жителями міста".

Учасники акції виступали проти вибіркового спілкування міського голови Запоріжжя Володимира Буряка зі ЗМІ – без проблем записати його коментарі та інтерв’ю можуть виключно муніципальні медіа та ЗМІ, що належать комбінату "Запоріжсталь". Ще однією причиною протесту, за словами медійників, було те, що за весь час своєї каденції мер міста провів лише одну пресконференцію – в день вступу на посаду.

Міський голова поспілкуватися з журналістами, що пікетували мерію, не вийшов. Як повідомили присутні на акції представники пресслужби мерії, на момент акції Володимира Буряка в адмінбудівлі не було, він перебував на виїзній нараді.

Для Буряка орендували "Тойоту" у "Запоріжсталі” по завищеній ціні. Виконком Запорізької міської ради 31 травня 2019 року уклав угоду з ПАТ "Запоріжсталь” на послуги пасажирського транспорту вартістю 183 тис. грн. Про це опубліковано у системі електронних закупівель "Прозоро”, повідомляє інтернет-видання "Наші гроші".

Йдеться про оренду "Toyota Camry" 2008 року випуску вартістю 400 грн/год і загальною кількістю 450 машиногодин. До вартості оренди входить зарплата водія, страхування, паливо, поточний ремонт і амортизація. За  інформацією журналістів, у відкритих джерелах можна знайти оголошення про оренду такого ж авта за 200 грн/год. 

За чотири роки мер Буряк переписав 21 статут без повноважень. Змінювати статут Комінального підприємства  може тільки засновник КП  - міська рада, про що зазначено у статуті. Однак, за час свого правління Володимир Буряк вніс 42 правки в статути різних КП, хоча мер і не мав таких повноважень , повідомили у Запоріжському центрі розслідувань.

Згідно інформації, яку отримали журналісти за офіційним запитом,  Запоріжська міська рада не делегувала відповідні посноваження ні виконавчому органу ні міському голові.

У травні 2020-го Володимир Буряк отримав одразу дві повістки. Першу повістку мер отримав за кримінальною справою. Причиною справи стало рішення міської влади не зупиняти громадський транспорт за рішенням Кабміну.

Друга повістка - через незаконне виділення земельних ділянок на території Запоріжжя, яке завдало збитків громаді на суму понад 5 млн. грн.

Незадовго перед тим СБУ повідомила, що викрила посадовців Запорізької міськради на масштабних зловживаннях з комунальною землею. Через їх дії місцевий бюджет недоотримав понад 50 млн грн прибутку.

За версією слідства, чиновники організували механізм передачі у приватну власність землі, що належить громаді за заниженими цінами. З порушенням законодавства посадовці залучали до проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок юридичних осіб, які не мають відповідних фахівців та дозволів. Цих суб’єктів оціночної діяльності чиновники обирали без відповідних тендерів. З 2016 року посадовці вносили до звітів про експертну грошову оцінку земельних ділянок недостовірні відомості про їх ринкову вартість. Потім земельні ділянки чиновники передавали у приватну власність за значно заниженою ціною.


24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Правоохоронці спіймали на хабарі голову райсуду на Дніпропетровщині
25 квітня 2024, 15:40
Литва заявила про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
25 квітня 2024, 15:26
Росіяни завершують будівництво залізничного мосту біля Маріуполя
25 квітня 2024, 15:20
Російська армія вдарила КАБами по Сумах — інформація від ОВА
25 квітня 2024, 15:05
Росіяни накрили Нікополь артилерією: постраждали двоє людей, є руйнування
25 квітня 2024, 15:00
Київщину накрила гроза із градом, негода суне на столицю
25 квітня 2024, 14:55
Удари по Донеччині: окупанти вбили одного та поранили ще п'ятьох людей
25 квітня 2024, 14:31
Ворог атакував "Ураганами" Куп'янський район Харківщини: у прокуратурі показали фото руйнувань
25 квітня 2024, 14:29
Окупанти продовжують бити по Херсонщині: в Антонівці літня жінка отримала поранення
25 квітня 2024, 14:16
Росіяни у березні понад 3500 разів обстріляли прикордоння України
25 квітня 2024, 14:13
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »