UA | RU
14 квітня 2021, 19:15

Харківські вибори: хто має шанси вскочити у велику політику

І знову про Харків. Дострокові вибори Харківського міського голови, які відбудуться восени, ставлять перед головними політичними силами країни дуже непрості завдання.
І знову про Харків. Дострокові вибори Харківського міського голови, які відбудуться восени, ставлять перед головними політичними силами країни дуже непрості завдання.

А, виходячи з ситуації, що склалася в місті, багатьом партіям національного масштабу ці вибори явно не підуть в плюс.

Почнемо з президентської партії влади. Перед "Слугою народу" стоїть в Харкові непростий вибір. Не висувати свого кандидата на виборах мера другого міста країни президентській партії зовсім вже несолідно, а гідного кандидата, який, звичайно, не виграє, але хоча б побореться, у партії Зеленського просто немає. Висунення чергового "позасистемного неполітика" з числа весільних фотографів, шоуменів або айтішників гарантує мізерний результат і удар по іміджу партії в східному регіоні.

Сценарій з висуненням когось для галочки і реальною підтримкою адмінресурсом більш-менш зручного для влади кандидата - в. о. мера Ігоря Терехова також свідомо програшний. Удару по іміджу все одно не уникнути, а Терехов як кандидат дуже слабкий, що стає сьогодні цілком очевидно, і його поразка разом з поразкою формального кандидата від влади зробить удар по СН ще більш болючим.

Непроста ситуація і для ОПЗЖ. Як показав результат попередньої кампанії, найсильніший потенційний кандидат в мери від ОПЗЖ Олександр Фельдман не зміг вирвати перемогу. Ставка на нього може закріпити за ОПЗЖ статус другої за впливовістю сили в регіоні.

ОПЗЖ може спробувати домовитися з Михайлом Добкіним, який станом на сьогодні має найвищі шанси на успіх. Але Добкін занадто незалежний і для нього більш логічним виглядає не пов'язувати себе з конкретною партією, щоб не звужувати свою електоральну базу.

Для ЄС, у якої у Харкові немає яскравого лідера, єдиний шанс отримати вигоду з харківських виборів – це спробувати примазатися до Юлії Світличної, яка зараз на підйомі. Але вона вже давно дистанціюється від Порошенка, і мерські вибори для неї - відмінна можливість ще більше розкрутити власний проєкт "Разом".

"Батьківщину" і "Голос" зі зрозумілих причин виносимо за дужки.

Таким чином, вибори в Харкові – це можливість для регіональних партій вийти на новий рівень. Втім, навряд чи це поширюється на "Блок Кернеса", від якого піде нинішній в. о. мера Терехов. Всі вже остаточно переконалися, що Терехов не Кернес, і він швидше поховає успішний проєкт свого колишнього шефа. А ось, наприклад, Світлична, якщо піде на вибори, має всі шанси вивести свою політсилу на новий рівень. Ну і, звичайно ж, Добкін. Він то на вибори точно піде і має всі шанси вскочити у велику політику.




 
Підписуйтесь на RegioNews
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Житель Тернопільщини добровільно віддав поліцейським арсенал зброї
28 березня 2024, 16:51
У Херсоні окупанти обстріляли таксі, загинув водій
28 березня 2024, 16:24
Двом жителям Сумщини винесли вироки за пошкодження об’єктів електроенергетики
28 березня 2024, 16:17
На Херсонщині росіяни з мінометів обстріляли поліцейських під час евакуації цивільних
28 березня 2024, 16:09
У Миколаєві на хабарі затримали чиновника Державної служби з питань праці
28 березня 2024, 15:46
Снайпери ССО показали, як нищать росіян на Авдіївському напрямку
28 березня 2024, 15:41
Суд зменшив розмір застави для Насірова
28 березня 2024, 15:33
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на міні: один з них загинув
28 березня 2024, 15:17
Пожежа на Київщині: загинули жінка та дитина, ще дві дитини врятовані
28 березня 2024, 15:07
Знаходиться в розшуку за ухилення від мобілізації: у Хмельницькому ТЦК пояснили, чому заштовхали чоловіка в авто
28 березня 2024, 15:02