UA | RU
31 серпня 2023, 13:05

Новий кандидат на заміну Резнікову на чолі Міноборони. Хто такий Рустем Умєров?

На тлі нових корупційних скандалів навколо закупівель в Міністерстві оборони в Україні знову активно заговорили про відставку Олексія Резнікова з посади очільника оборонного відомства
На тлі нових корупційних скандалів навколо закупівель в Міністерстві оборони в Україні знову активно заговорили про відставку Олексія Резнікова з посади очільника оборонного відомства
фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Напередодні народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму каналі в "Телеграм" повідомив, що за його інформацією, відставка Резнікова відбудеться уже найближчим часом.

Як зазначив Железняк, Резніков залишить посаду міністра та відправиться послом у Велику Британію за умови, що до цього часу не буде нових гучних корупційних скандалів, пов'язаних з його ім'ям.

На посаду нового міністра оборони, продовжив Железняк, буде подану кандидатуру чинного очільника Фонду державного майна України і колишнього колегу Железняка по фракції "Голос" Рустема Умєрова.

Нардеп також наголосив, що про цю майбутню перестановку уже повідомили деякі посольства, тому що за планами заміна міністра має статися уже в перший тиждень вересня.

Хто такий Рустем Умєров

41-річний Рустем Умєров з 7 вересня 2022 року обіймає посаду голови Фонду державного майна. З 2019 по 2022 рік – народний депутат України від партії "Голос". Умеров також є делегатом Курултаю кримськотатарського народу та радником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Умєров – етнічний кримський татарин та мусульманин. Він народився у 1982 році в Самарканді (Узбекистан) у сім'ї вихідців з Алушти, яких свого часу радянська влада депортувала з Криму.

Освіту здобув у Національній Академії управління. Розпочав свою кар'єру в компанії lifecell, обіймаючи різні керівні посади з 2004 по 2010 роки.

У 2013 році разом із братом Асланом Омер Киримли заснував інвестиційну компанію ASTEM та благодійний фонд ASTEM Foundation. Компанія ASTEM управляє інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури.

На початку повномасштабного вторгнення Умєров був в українській делегації, що вела переговори з росією.

Чи зміниться ситуація у Міноборони після заміни Резнікова

Від початку 2023 року у Міноборони одна за одною виникають скандальні історії. У січні журналісти-розслідувачі заявили, що міністерство за закупило одразу кілька продуктових партій для військовослужбовців завищеними цінами. Тоді вся Україна заговорила про "яйця по 17 гривень".

Міністр оборони Резніков виступив з поясненнями щодо скандальних закупівель продуктів для армії, запевняючи, що журналісти неправильно трактували дані щодо тендерів. Однак пояснення міністра не влаштовували суспільство, тому після скандалу стали ширитися чутки про можливу відставку Резнікова.

Ще більше розпалили ситуацію і корупційні скандали – наприкінці січня правоохоронці завели криміналі справи одразу проти декількох чиновників Міноборони, зокрема і заступника Резнікова.

Згодом голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія офіційно заявив, що Резнікова буде звільнено з посади міністра оборони. Очікувалося, що він перейде на посаду голови Мінстратегпрому, а новим міністром оборони стане начальник ГУР Кирило Буданов. Та навіть після такої заяви, Резніков все ж залишився на посаді. А представники "Слуги народу" "дали задню", мовляв, Резніков є учасником важливих переговорів з західними партнерами, тому звільняти зараз його не можна.

У серпні виникла історія із турецькими куртками для ЗСУ. Журналісти заявили, що літні куртки на шляху з Туреччини до України дивним чином перетворилися на зимові. Коли розгорівся скандал, Резніков уклав парі з журналістами – заявив, що піде з посади, якщо їхня інформація щодо турецьких курток підтвердиться. Згодом з'ясувалося, що куртки дійсно зимові. Таким чином Резніков і досі залишається міністром, тягнучи за собою "шлейф" все нових і нових скандалів, а у мережі прихильники та противники Резнікова "ламають списи" у дискусії про те, чи зміниться ситуація у Міноборони у разі призначення нового міністра.

Журналіст Юрій Бутусов, коментуючи інформацію про імовірне призначення Рустема Умєрова, скептично оцінив таку ідею.

"Якщо замість Резнікова Міноборони очолить Рустем Умеров, ситуація не зміниться. Він далека від війни людина, — вважає Бутусов.

Журналіст наголосив, що кандидатуру Умєрова нібито просуває керівник офісу президента Андрій Єрмак, який є "фактичним куратором Міноборони".

"Змінюється просто прізвище. Головне, що він (Умеров — ред.) не повинен заважати людям Єрмака — Шарапову та іншим продовжувати рішати усі фінансові, майнові та інформаційні питання МО.
В системі впливу Єрмака контроль за МО дозволяє йому контролювати потоки інформації до вух президента, а хто у Зеленського на вухах той і може вирішувати будь-які питання у будь-яких сферах взагалі", — підкреслює Бутусов.

Водночас журналіст зауважив, що зміна міністра може принести певну користь для президента. На думку Бутусова, призначення нового очільника Міноборони на певний час захистить президента від корупційних скандалів обіцянками, що новий міністр вирішить старі проблеми.

"Ніяких програм дій, ніякого розуміння, що робити, нічого цього у нового кандидата в міністри, звичайно, не буде. Людина буде якось навчатись на новій найвищій посаді. Можливо буде намагатись робити це добросовісно, старатися, але все одне буде навчатись, і витрачати час не на ухвалення рішень, а на пошук та вивчення невідомих для неї проблем", — написав журналіст, наголосивши, що ціною цього навчання буде життя людей, які ще на невизначений час будуть позбавлені давно назрілих необхідних рішень.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Окопний РЕБ: Федоров показав, як працює нова українська система
05 травня 2024, 10:28
Найбільше Росія тисне на Авдіївському напрямку – ситуація на фронті та втрати РФ 5 травня
05 травня 2024, 10:06
Окупанти атакували БпЛА Дніпро й область: пошкоджені інфраструктурні об’єкти та будинки
05 травня 2024, 09:43
Вночі РФ била по Харкову дронами: постраждали 6 цивільних, серед них жінки та 8-річна дівчинка
05 травня 2024, 09:13
У Харкові підлітки-шахраї "продавали" неіснуючих собак і котів
05 травня 2024, 05:00
Окупанти обстріляли Дніпропетровщину: постраждала жінка, почалися пожежі
05 травня 2024, 02:58
На Донеччині ЗСУ збили російський Су-25
05 травня 2024, 01:00
На Тернопільщині засудили чоловіка за зґвалтування доньки
05 травня 2024, 00:26
Росія вдарила далекобійними ракетами по Сумщині — деталі від ОВА
05 травня 2024, 00:10
Окупанти обстріляли село на Харківщині: загинув чоловік
04 травня 2024, 19:11