UA | RU
26 серпня 2023, 10:45

Скандал про закупівлю курток для ЗСУ: Резніков запропонував Ткачу парі, журналіст жорстко відповів

Міністерство оборони та його очільника Олексія Резнікова звинуватили у закупівлі літніх курток замість зимових за завищеною ціною. Після цього глава відомства запропонував парі та пообіцяв піти у відставку, якщо це виявиться правдою
Міністерство оборони та його очільника Олексія Резнікова звинуватили у закупівлі літніх курток замість зимових за завищеною ціною. Після цього глава відомства запропонував парі та пообіцяв піти у відставку, якщо це виявиться правдою
Фото: Facebook

Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна має скласти мандат, а журналіст "Української Правди" Михайло Ткач - піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою.

Про парі, запропоноване міністром оборони, повідомило видання "Бабель", інформує RegioNews.

"Якщо виявиться, що МО поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, йду в відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то нардепка Анастасія Радіна має скласти мандат, а журналіст "УП" Михайло Ткач - піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою", - заявив посадовець.

Резніков зазначив, що під час розбору ситуації Міноборони надасть всі документи, докази, факти й матеріали, які стосуються справи, "щоб переможець був очевидний для всього українського суспільства".

Розсудити парі міністр запрошує Комітет з депутатської етики Верховної Ради та Комісію журналістської етики, а спостерігачами - редакції провідних ЗМІ.

Реакція журналіста Ткача

Автор розслідування про зимові куртки для ЗСУ Михайло Ткач відповів міністру оборони Олексію Резнікову на пропозицію укласти парі.

На його думку, Резніков мав піти з посади ще після розслідування про закупівлю Міноборони яєць по 17 грн за штуку. А після публікації про зимові куртки для ЗСУ - прозвітувати на засіданні комітету ВР.

"Пане міністре, ви мали піти ще після розслідування про закупівлю міністерством оборони яєць по 17 гривень, але ви втягнули суспільство в шоу з кілограмами, штуками, та іншими маніпуляціями, місця яким не має бути в міністерстві оборони під час повномасштабної війни", — написав Ткач.

Він додав, що міністр мав піти на засідання парламентського комітету з питань боротьби з корупцією після публікації Юрія Ніколова про закупівлю курток для ЗСУ, але проігнорував можливість прозвітувати.

"Моє розслідування "Слуга курток для ЗСУ. Хто заробляє на війні в Україні?”, пане міністре, стосується того факту, що племінник народного депутата від "Слуги народу” був співвласником компанії, яка і постачала скандальні куртки і заробляла на цьому. Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю. Але протягом дня з моменту виходу розслідування ми так і не побачили будь яких пояснень з цього приводу", — сказав журналіст.

За його словами, замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету у закупівлях міністерства оборони міністр оборони змушений "опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ".

Журналіст пообіцяв продовжити робити свою роботу.

"Через три роки вас, пане міністре, в країні може й не бути. А я буду продовжувати робити свою роботу. Укладайте не парі, пане міністр. Укладайте договори про закупівлі по ринкових цінах і не з родичами "слуг народу"", - підсумував він.

Радіна відповіла на пропозицію Резнікова про парі

Народна депутатка і голова комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна прокоментувала пропозицію парі від міністра оборони у справі про недобросовісну закупівлю одягу для ЗСУ. Радіна наголосила, що це не те, чим повинен займатися очільник Міноборони у воюючій країні.

"Міністр мав би зараз розбиратися зі своїми підлеглими. Мав би забезпечувати військових БПЛА. Мав би запускати агенцію тилових закупівель. Міністр мав би організовувати модернізацію літаків. Цей список можна продовжувати. Чого міністр точно не мав би робити — то втрачати час (за який українці платять життями) на боротьбу із журналістами (які вже допомогти зекономити 10 млрд грн коштів для забезпечення армії)", - зазначила Радіна.

Депутатка зробила Резнікову зустрічну пропозицію: до 9 ранку понеділка, 28 серпня, спростувати те, що:

1) Міноборони без тендеру купило куртки у "турецької" фірми-посередника, одним із власників якої на момент договору з Міноборони був цілком український племінник народного депутата з оборонного комітету Касая. Причетність племінника до компанії не спростовував навіть сам пан Касай;

2) Міноборони сплатило за куртки утричі дорожче, ніж це вказано в документі з турецької сторони, з яким вантаж виїхав із Туреччини і проїхав інші митниці аж до кордону України (достовірність документа підтвердив голова ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослав Железняк).

"Якщо не спростуєте - Ви йдете у відставку. Спростуєте - я складу мандат одразу після ухвалення закону про відновлення публічного декларування статків чиновників, у тому числі воєнкомів та горе-закупівельників для армії (проти останнього виступаєте Ви особисто)", - запропонувала Радіна.

Що цьому передувало

На початку серпня у ЗМІ опублікували документи, які свідчать про можливі порушення у закупівлях форми для бійців Збройних сил. Зокрема, у 2022 році Міноборони закупило зимовий одяг для захисників. Однак, повідомлялося, що в дорозі речі суттєво подорожчали. Контракт був укладений з турецькою компанією Vector avia hava araçlari.

Більш того, журналісти пояснили, що зимові куртки важили удвічі менше за аналоги з Китаю. Автори розслідування припустили, що захисники зустріли зиму у літніх куртках.

Журналісти вказали, що восени 2022 року МО уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними джерел видання, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисяч курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів.

Вартість була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Але проблема в тому, підкреслюють представники ЗМІ, що з Туреччини насправді їхали не зимові, а літні куртки.

У розпорядженні "ДТ" опинився пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Там видно, як 4 900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів перетворюються на 4 900 курток за 421 тисячу доларів.

"Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з "камуфляжних" на "зимові повітрозахисні" і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 доларів за штуку", — поінформували журналісти.

У матеріалі додали, що маржа залишилася на турецькій фірмі Vector avia hava araçlari, яка належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

25 серпня УП оприлюднила розслідування Михайла Ткача, у якому йшлося, що одним із власників турецької компанії, яка отримала 30 мільйонів доларів від Міністерства оборони за літні куртки замість зимових, був племінник народного депутата фракції "Слуга народу" Геннадія Касая.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Мешканець Запорізької області відкрив "бізнес" із продажу гранатометів та гранат
03 травня 2024, 03:19
1000 доларів за виїзд: на Одещині прикордонник допомагав ухилянтам втекти за кордон
03 травня 2024, 02:17
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25