UA | RU
02 березня 2024, 02:24

Суд на Волині виправдав ухилянта, взявши "на озброєння" тлумачний словник

фото: pixabay.com

Любешівський районний суд Волинської області визнав невинним місцевого безробітного і виправдав його від ухилення від мобілізації

Про це повідомляє "Главком" з посиланням на дані судового реєстру.

За матеріалами справи, ще у жовтні 2022 року ВЛК визнала обвинуваченого придатним до військової служби. Однак він, як стверджує слідство, ухилився від призову на військову службу під час мобілізації. Зокрема, чоловік двічі потрапляв до військової частини, але після скарг на стан свого здоров’я, його повертали додому. Представники ТЦК переконані: обвинувачений симулював хворобу, про що заявили під час допитів у суді.

Сам же військовозобов’язаний впродовж розгляду справи відмовлявся будь-що говорити. Перед судовими дебатами чоловік нарешті наважився і заявив: попри те, що лікарська комісія визнала його придатним до військової служби, вже у військовій частині він відчув болі у спині. До медичного закладу не звертався, самостійно вдома отримував уколи. Додав, що боїться служити і визнав свою вину.

Суду цих свідчень було замало, тому вона вирішила звернутися до Словника української мови в 11 томах (1970-1980 років), щоб перевірити значення слова "ухилятися". У вироку наведено посилання на 10 том словника, де зустрічається це слово. Отже, "ухилятися" – означає "намагатися не робити чого-небудь, не брати участі в чомусь, відсторонятися від чогось".

Далі суд узявся міркувати: ухилення від призову за мобілізацією має три форми: перша – чиста бездіяльність (особа, отримавши повістку, не з’являється до військової частини або на збірний пункт військового комісаріату); друга – змішана бездіяльність (особа, отримавши повістку, змінює місце проживання чи виїжджає за кордон); третя – активні дії (особа вчиняє самокалічення, симулює хворобу, підробляє чи придбає документи, які дають право на звільнення від призову, наприклад, довідку про навчання в аспірантурі).

У підсумку суд дійшов висновків: у наданих слідством доказах про можливе вчинення обвинуваченим злочину відсутні достовірні, достатні та належні докази, зокрема, коли військовозобов'язаний був відправлений до військової частини, коли проводились професійно-психологічний відбір та бесіда; не надано документів, у яких зафіксовано зміст заявлених обвинуваченим скарг на стан здоров’я тощо.

Варто наголосити: розгляд справи тривав рік. За цей час Феміда допитала низку свідків, вказала на неналежне виконання прокурором підтримки державного обвинувачення та забракувала угоду про визнання винуватості.

Нагадаємо, раніше Зіньківський районний суд Полтавської області виправдав ухилянта, який отримав кілька повісток. Суд визнав його невинним і незвично обґрунтував своє рішення на 35 сторінках.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Окупанти обстріляли Запорізьку область з артилерії та РСЗВ: є руйнування
07 травня 2024, 08:46
На столицю суне гроза: киян попередили про негоду
07 травня 2024, 08:41
Росіяни вночі чотири рази атакували Нікопольщину
07 травня 2024, 08:29
На фронті за добу – близько 100 зіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати ворога
07 травня 2024, 08:11
Сили оборони показали, як збили "Shahed" на Сумщині
07 травня 2024, 05:00
У Росії готують посилену мобілізацію, але з комплектацією у окупантів проблеми
07 травня 2024, 04:05
Українець замаскувався під жінку та спробував виїхати до Румунії з паспортом сестри
07 травня 2024, 03:15
Під Бахмутом прикордонники ліквідували окупантів та знищили позашляховик
07 травня 2024, 02:10
На Чернігівщині п'яний водій погрожував підірвати поліцейських гранатою
07 травня 2024, 01:20
РФ прагне прорвати українську оборону на Сході, щоб вийти на Курахове та Покровськ – Сирський
06 травня 2024, 19:35