UA | RU
10 липня 2023, 15:46

Міноборони заплатило 33,3 млрд грн за зброю і речі, які військовим так і не поставили, — Шабунін

фото: vikna.tv

Міноборони офіційно підтвердило наявність простроченої дебіторської заборгованості на 33,3 млрд грн. Це означає, що Міноборони сплатило ці кошти постачальникам, однак товари за договорами так і не були надані

Про це написав на своїй сторінці у Facebook глава громадської організації "Центр протидії корупції" (ЦПК) Віталій Шабунін, передає RegioNews.

Як повідомили раніше у Міноборони, станом на 1 липня 2023 року обсяг простроченої дебіторської заборгованості становив 33 млрд 309 млн грн, з яких частка боргів українських підприємств склала 67,5%.

"Це означає, що Міноборони сплатило постачальникам всі ці гроші, проте передбачений договором товар поставлено так і не було. Тобто це зброя та речі, яких наші військові просто не побачили, хоча гроші платників податків на них витрачені. Ще раз – 33,3 мільярди грн – або майже мільярд доларів. Це у ВІСІМ разів більше, ніж фонд Притули зібрав за 2022 рік", — наголосив Шабунін.

Нагадаємо, раніше видання Zn.ua оприлюднило скандальний матеріал, де йшлося, що Міністерство оборони нібито закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва.

Інформацію про можливі зловживання в Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових перевірило НАБУ. За результатами розслідування підозру отримали колишні заступник міністра оборони та глава одного з департаментів Міноборони.

Після скандалу Міноборони змінило підхід до здійснення закупівель. Тепер закупівлями озброєння та військової техніки для ЗСУ займається Агенція оборонних закупівель. Це відомство відокремлене від апарату Міністерства, що дозволяє зменшити корупційні ризики.

Також у травні цього року закупівлі для армії знову стали проводитися через систему державних закупівель "Прозорро".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності