UA | RU
02 лютого 2023, 16:59

Скандал із закупівлями для ЗСУ: у ДБР стверджують, що спіймали продавців яєць по 17 грн

Працівники Державного бюро розслідувань в ході спільної спецоперації зі Службою безпеки України викрили та затримали злочинну групу з п'яти осіб, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців Збройних Сил України
Працівники Державного бюро розслідувань в ході спільної спецоперації зі Службою безпеки України викрили та затримали злочинну групу з п'яти осіб, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців Збройних Сил України
Фото: із відкритих джерел

Як повідомили в пресслужбі ДБР, 2 лютого було затримало злочинну групу з 5 осіб, до складу якої входили представники підприємств-постачальників та військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ, а також військового, який вів "чорну бухгалтерію" махінаторів, пише RegioNews.

В ДБР кажуть, що корупційні схеми на продуктах є одними із найпоширеніших, оскільки документально перевірити спожиті продукти дуже важко і їх можна "з'їсти” на папері.

Зокрема під час обшуків слідчі вилучили чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої, понад 1 млн грн готівкою.

"Сума встановлених збитків державі від діяльності цієї групи на цей час сягає понад 4,6 млн грн. "Зекономлені" кошти, які перераховувало Міністерство оборони України на рахунки суб’єкта господарювання, учасники схеми ділили між собою”, - заявили в ДБР.

Затриманим особам готують повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Провадження розслідується за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

Що сталося

Нагадаємо, в ЗМІ масово поширилася інформація про те, що в Міністерстві оборони України нібито закуповують харчові продукти для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче в порівнянні з цінами в магазинах столиці.

За даними журналістів, вони нібито отримали в розпорядження копію угоди Міноборони про закупівлю харчів на понад 13 мільярдів гривень.

Міністерство оборони відреагувало на інформацію ЗМІ про закупівлю продуктів для військових за нібито завищеними цінами. Там заявили, що вже ініціювали перевірку та звернення в СБУ для розслідування цієї справи.

"Стосовно процесу та результатів закупівель послуги харчування так само буде проведено внутрішню перевірку. У випадку виявлення порушень в діяльності посадових осіб Міноборони вони нестимуть відповідальність згідно з законом", - зазначили у відомстві.

Обшуки в експосадовців Міноборони

У середу, 1 лютого, СБУ провели обшуки у колишнього директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького і заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Як стало відомо, Хмельницькому оголошено підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 100 млн грн та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5700 шт.

СБУ ініціювала відкликання даної партії неякісних бронежилетів на склади Міноборони.

Також зазначимо, що 24 січня стало відомо, що заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку. Шаповалов відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, попросив звільнити його, щоб "не створювати загрози для стабільного забезпечення ЗСУ внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних з закупкою послуг харчування".

На наступний день, 25 січня, звільнили з посади й директора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького.

Що думають про скандал в "Центрі протидії корупції"

На думку голови правління громадської організації "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна, є два важливих нюанси:

"1. Наразі невідомо, чи йдеться саме про тих підприємців і контракти, які оприлюднили раніше журналісти у своєму розслідуванні про закупівлі для армії.

Раніше глава МОУ Резніков повідомляв, що за цими контрактами (де знайшли "технічні” помилки) оплат буцімто не було.

Якщо ж мова про інші контракти, то виявляється, що закупок за космічними цінами було більше, ніж знайшов Юрій Ніколов у своєму розслідуванні.

2. Те, що ці затримання і обшуки проводить саме ДБР, виглядає як спроба відмазати високопосадовців міністерства і самого Резнікова від відповідальності", - розповів Шабунін.

На думку антикорупційного активіста, в Міноборони продовжують захищати очевидну корупційну схему. Міноборони вирішило сховати ціни на продукти харчування в усіх доступних контрактах та навіть видаткових накладних, впевнений Віталій Шабунін.

"Підібʼємо проміжні підсумки першого публічного корупційного скандалу Міноборони. Першого, але вже очевидно, що не останнього. Проміжних - бо ця історія лише почалася... Знаєте, яким чином міністр оборони вирішив погасити цей і уникнути наступних скандалів? Відомство Резнікова вирішило сховати ціни на продукти харчування в усіх доступних контрактах! Я не жартую", - зазначив Шабунін.

"Міноборони збирається перейти на закупівлю якихось "раціонів". Тобто взагалі прибрати з контрактів ціну продуктів. Інформацію про ціни заберуть навіть з видаткових накладних на рівні військових частин. Останнє Резніков робить, щоб через ці накладні 1) ми знову не засвітили корупційну маржу Міноборони 2) не дратувати цінами військових", - додав він.

На думку Шабуніна, міністр продовжує захищати очевидну корупційну схему.

"Якби Резніков визнав проблему і одразу звільнив профільного заступника, скандал було би вичерпано. Натомість міністр продовжує захищати очевидну схему, розповідаючи про "технічну помилку" в ціні яєць. Щоправда під тиском доказів (наприклад, втричі менших цін в аналогічних закупках ДПСУ) міністр таки змушений визнавати, що "технічних помилок" в цінах було значно більше (наприклад, в картоплі, капусті, буряку, курятині і т.д.)", - наголосив він.

Шабунін також додав, що доказів того, що завищені ціни було виправлено, в Міноборони не надали ані журналістам, ані депутатам.

Резніков обіцяє змінити систему харчування військових

Міністерство оборони України має намір створити нову, "більш гнучку” систему харчування для Збройних сил, щоб виключити можливість змов чи зловживань між представниками бізнесу і начальниками із забезпечення продовольством військових на місцях. Про це заявив глава МОУ Олексій Резніков у Facebook на тлі розслідування щодо корупційних закупівель продовольства.

Він розповів, що у 2016 році Україна запровадила систему каталогу, яка дозволила відмовитися від радянської практики харчування у військових частинах. Однак таки підхід має свої "складнощі".

У системі є вибір продуктів з 409 позицій, з яких начпроди формують раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. "Це одночасно і крок вперед, і нові ризики. Адже тільки курятини у каталозі 7 найменувань, що передбачає різні ціни”, – зазначив міністр.

За словами Резнікова, цей підхід має багато позитивних відгуків, але великий каталог підштовхує зловмисників шукати "лазівки”, які необхідно закрити.

Глава Міноборони розповів, що раніше для зменшення ризиків було ліквідовано монополію на закупівлі продовольства. Міністр висловив прагнення розширювати диверсифікацію постачальників, але й заговорив про необхідність пошуку шляху для попередження згаданих вище "змов і зловживань між бізнесом і начпродами”.

"Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід”, – написав він.

Резніков зобов’язався перед представниками антикорупційного комітету Верховної Ради ввести таку систему за чотири-п’ять місяців. За його словами, Міноборони визначило це завдання пріоритетним, і тому намагатиметься вирішити його швидше.

Раніше повідомлялося, що СБУ прийшла з обшуком до колишнього керівника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України. Його підозрюють у розтраті 100 млн грн.

Нагадаємо, депутат Київради Владислав Трубіцин за період із серпня по листопад 2022 року організував чотири благодійні аукціони, метою яких було оголошено збір коштів на допомогу ЗСУ та загонам територіальної оборони. На кожному з таких аукціонів збиралося близько 3-4 млн гривень, що за підсумками чотирьох заходів становило 14,5 млн гривень. При цьому ці аукціони мають ознаки шахрайства – депутат не відзвітував про отримані на аукціонах кошти, також відомо, що в аукціонах брали участь підставні особи.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Чи знесуть Арку дружби народів: влада Києва ухвалила остаточне рішення
25 квітня 2024, 17:44
У мерії Мукачева провели обшуки
25 квітня 2024, 17:23
Окупанти вдарили по Балаклії: влучили біля залізничного вокзалу, є поранені
25 квітня 2024, 17:17
НАБУ взялося перевіряти елітну нерухомість генерала СБУ Вітюка після розслідування ЗМІ
25 квітня 2024, 16:59
Двоє прикордонників допомогли втекти з України більш ніж 200 ухилянтам — як працювала схема
25 квітня 2024, 16:22
На Запоріжжі ЗСУ знищили три російські гармати та одну САУ
25 квітня 2024, 16:20
Росія обстрілює Донеччину: зросла кількість жертв та постраждалих
25 квітня 2024, 16:00
Правоохоронці спіймали на хабарі голову райсуду на Дніпропетровщині
25 квітня 2024, 15:40
Литва заявила про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
25 квітня 2024, 15:26
Росіяни завершують будівництво залізничного мосту біля Маріуполя
25 квітня 2024, 15:20