UA | RU
27 лютого 2022, 11:57

Генпрокурор України звернулася до росіян і Путіна

Фото з відкритих джерел

Ірина Венедіктова закликає громадян РФ припинити війну проти України

Про це сказала генпрокурор у неділю у відеозверненні на своїй сторінці у Фейсбук, передає RegioNews.

Венедіктова закликала росіян не ставати співучасниками воєнних злочинів і попереджає російське керівництво про неминучу відповідальність у міжнародних судах за скоєне.

Громадяни Росії, якщо ви не припините цю війну, - ви співучасники та спільники найтяжчих воєнних злочинів, злочинів проти миру та людяності, розв'язування і ведення агресивної війни, масових убивств мирного населення, застосування зброї масового знищення і заборонених міжнародним правом видів озброєння. Термінів давності за них немає, - сказала Венедіктова.

За словами генпрокурора, в суботу ввечері диверсанти розстріляли сім'ю з трьома дітьми в Києві - загинули батьки й одна з дочок, яка навчалася в 4 класі, в Херсонській області війська РФ обстріляли швидку допомогу з пораненими - водій і пацієнт згоріли.

Ваші ракети б'ють по житлових районах і населених пунктах. Гинуть і отримують важкі поранення діти, люди літнього віку та жінки. Збройні сили РФ систематично демонструють зневажливе ставлення до законів і звичаїв ведення війни, вони постійно чинять атаки на об'єкти цивільної інфраструктури, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, - заявила Венедіктова.

Вона наголосила, що війська агресора завдали сотні ударів крилатими і балістичними ракетами по цивільному населенню. За словами генпрокурора, десятки таких ударів були спрямовані на дитячі сади і школи, лікарні, де перебували найменші українці.

Тільки за сьогоднішню ніч загарбницькі війська РФ завдали ударів по об'єктах цивільної та критичної інфраструктури, серед яких: нафтобаза у Василькові, газопровід у Харкові, поховання ядерних відходів у Києві. Всі ці об'єкти не були законними військовими цілями з точки зору міжнародного гуманітарного права. Від ударів по цих об'єктах насамперед страждає цивільне населення, - акцентувала увагу генпрокурор.

Вона наголосила: "Ми на своїй землі. У своїй країні. І вас не звали. І нічого не зробили такого, щоб прийшов брудний російський танк. Наша нація зшивається і міцнішає. І ми переможемо! У вас немає шансів. Ми все одно переможемо. Тому що за нами правда".

Звертаючись до президента РФ, Венедіктова сказала:

Громадянин Путін. Зазвичай я не називаю прізвища і поважаю презумпцію невинуватості. Але не у вашому випадку. Ми доведемо в справедливому суді, що ви вбивця і головний військовий злочинець ХХІ століття. Це я вам офіційно заявляю. Як генеральний прокурор суверенної держави Україна у своїх кордонах, а не у ваших. Як можливий майбутній головний державний обвинувач у міжнародному суді. Настане час - ми скажемо це вам у Гаазі в очі.

Як повідомлялося, Зеленський звернувся до білорусів і заявив про готовність до переговорів з РФ, але не в Мінську

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності