UA | RU
03 квітня 2024, 02:11

Суд на Рівненщині зобов'язав чоловіка прочитати "Кайдашеву сім'ю": який злочин він вчинив

фото: pixabay.com

Районний суд у Рівненській області зобов’язав місцевого жителя прочитати повість Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» у вироку за крадіжку з будинку сестри. Сам чоловік стверджував, що забрав у сестри своє майно

Про це йдеться у вироку Гощанського районного суду від 28 березня, передає RegioNews з посиланням на Zaxid.net.

За даними слідства, наприкінці травня 2023 року обвинувачений проник на територію будинку сестри, успадкованого нею від батьків, і вкрав різне приладдя на понад 6 тисяч гривень — ножівки, плоскогубці, металеві кусачки, саморізи, цвяхи та інше.

У суді чоловік пояснив, що дізнався про намір сестри продати батьківський будинок, а тому вирішив забрати речі, які, на його думку, належали йому. За його словами, він попереджав сестру про свій приїзд.

Також чоловік поскаржився, що поки жив у будинку, то все там робив, зокрема вставив пластикові вікна. Сестра ж, як він стверджує, ніколи не допомагала ані йому, ані батькам.

Натомість жінка розповіла в суді, що напередодні крадіжки віддала братові воза, а також дозволила забрати деякі інші речі: плуг,інструменти, зварювальний апарат та інше.

За її словами, майно, яке стало предметом злочину, як і будинок, вона частково отримала у спадщину за заповітом після смерті матері, а частково придбавала сама з чоловіком. Каже, що мати нічого не залишила брату, водночас він погрожував, що відбере хату або спалить її.

Як додала жінка, брат почав приїжджати до неї після того, як її чоловіка мобілізували до Збройних сил, зривав замки, викидав речі, писав повідомлення з погрозами та побажаннями смерті.

Зрештою, суддя Петро Тишкун визнав чоловіка винним за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України, тобто у крадіжці, вчиненій у великих розмірах чи в умовах воєнного стану, і призначив покарання — рік іспитового терміну. Йому також наказали прочитати декілька творів, серед яких — повість Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я". На думку суду, це допоможе сформувати в обвинуваченого повагу до права власності та розуміння необхідності цивілізованого вирішення спорів про спадщину.

У суді зазначили, що чоловік визнав свою вину і розкаявся. Рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Любешівський районний суд Волинської області визнав невинним місцевого безробітного і виправдав його від ухилення від мобілізації. Для ухвалення рішення суд звернувся до тлумачного словника.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності